СП: Баждаревић од вечерас бивши, опроштај Ибишевића!

Мехмед Баждаревић по истеку 90 минута меча против Естоније формално-правно, према важећем уговору са Фудбалским савезом БиХ, вечерас престаје бити селектор националног тима.

Фудбал 10.10.2017 | 14:15
СП: Баждаревић од вечерас бивши, опроштај Ибишевића!
Репрезентација БиХ вечерас од 20.45 часова (21.45 по локалном времену) у Талину против Естоније одиграће утакмицу посљедњег 10. кола за ”змајеве” неуспјешних квалификација за Свјетско првенство ”Русија 2018”.

Мехмед Баждаревић по истеку 90. минута меча формално-правно, према важећем уговору са ФС БиХ, престаје бити селектор националног тима. Наиме, у уговору пише ”Баждаревићев мандат на функцији селектора важи до окончања Мундијала у Русији, односно у случају да се БиХ не пласира на планетарни шампионат закључно са посљедњом утакмицом у квалификацијама”.

- Нови селектор до нове године -

Дакле, од вечерас фудбалери БиХ до даљњег званично су без селектора. О Баждаревићевој судбини на сједници, која ће бити заказана за 19. или 20. октобра, одлучиваће 15 чланова Извршног одбора ФС БиХ. Према притиску и већинском мишљењу јавности, многих спортских радника, али и чланова ”фудбалске владе” Баждаревића и његове сараднике у стручном штабу коштаће неуспјех у квалификацијама, тако да послије непуне три године, са њим највјероватније неће бити продужена сарадња. Конкретно, челници ФС БиХ кренуће у потрагу за новим селектором ”А” тима којег би требали изабрати најкасније до нове године.

И славни Меша, неспорно велико бх. фудбалско име, послије утакмице са Естонијом требао би се јасно огласити о плановима у тренерској каријери.

Како је прије неколико дана најавио, утакмица у Талину у дресу БиХ биће посљедња и за Ведада Ибишевића. Стријелац гола за пласман БиХ на СП 2014. и првог поготка на Мундијалу у Бразилу, у мечу против Аргентине на култној ”Маракани” у Рио де Жанеиру, истакао је како је вријеме за млађе и да је прије почетка квалификационог циклуса донио одлуку о повлачењу из репрезентације.

Према Ибишевићевим ријечима, жеља му је била да то учини у Русији идућег љета, али с обзиром на то да БиХ неће бити учесник СП, нагласио је, ”посљедњи меч за репрезентацију одиграћу у Талину 10. октобра”. Међутим, према посљедњим информацијама неки од саиграча и поједини људи из ФС БиХ покушаће увјерити нападача Херте да одустане од одласка у ”репрезентативну пензију” у 34. години?!

- Ипак важна утакмица -

Иако неће имати резултатски значај у смислу пласмана у плеј-оф за СП, вечерашњи дуел против Естоније за БиХ би могао бити итекако важан. У случају побједе, постоји могућност да БиХ остане у другој јакосној групи за наступ у УЕФА Лиги нација, која ће стартовати у септембру наредне године, док би ремијем и поразом готово сигурно преселила у нижи, трећи ранг.

Селектор Баждаревић против Естонаца шансу од првог минута на терену могао би пружити и појединим играчима који су до сада мање играли, па се очекују одређене промјене у саставу екипе. Неће моћи рачунати на повријеђеног Огњена Врањеша, дефанзивца који је пропустио оба тренинга у Талину.

Ипак, како су најавили из стручног штаба, не би требали пуно ризиковати. Истакли су ”на терен ћемо послати здравствено најспремније и тренутно најмотивисаније играче, јер у Талину желимо остварити тријумф”. Како сада ствари стоје, утјешни прије одласка са клупе БиХ.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар