Анализа - Расплет: Још (само) 15 позивница за Русију!

Од понедељка увече не бринемо више за пласман "орлова" на Светско првенство. Међутим, то није случај свуда.

Фудбал 10.10.2017 | 11:15
Анализа - Расплет: Још (само) 15 позивница за Русију!
У квалификацијама за Светско првенство у Русији 2018. учествовало је укупно 211 репрезентација, а на завршном турниру места има само за 32.

До жреба 1. децембра у Москви, односно до званичног краја квалификација 14. новембра, има још много тога да се реши. Али, већ се зна већина учесника завршног турнира...

То су за сада: Русија, Бразил, Иран, Јапан, Мексико, Белгија, Јужна Кореја, Саудијска Арабија, Немачка, Енглеска, Шпанија, Нигерија, Костарика, Пољска, Египат, Србија, Исланд...

Европа - УЕФА

У Европи је већ доста тога познато. Директно на Мундијал ће Русија (као домаћин), Белгија, Немачка, Енглеска, Шпанија, Пољска, Србија и Исланд.

Остала су нерешена питања у групама А и Б, док је у Х мање више све извесно.

Словачка је као најгора другопласирана остала без Мундијала, јер се у понедељак по њу догодио најгори сценарио. Није било ремија у Кијеву или Кардифу, а Грузија није успела да изненади Србију.

У бараж ће Португалија или Швајцарска, Италија, Данска, Хрватска, затим из Групе А Шведска, Француска или Холандја, Северна Ирска, Грчка и Република Ирска.

Има још једна шанса за Словаке, али она је у домену великог чуда. Да Грчка код куће изгуби од Гибралтара, а да Босна победи у Естонији. У том случају БиХ ће бити најгора другопласирана, а Хелени трећи у групи.

Група А:

Табела: Француска 20, Шведска 19, Холандија 16, Бугарска 12, Белорусија 5, Луксембург 5.

Последње коло (10. октобар):

Француска - Белорусија
Луксембург - Бугарска
Холандија - Шведска

Група Б

Табела: Швајцарска 27, Португал 24, Мађарска 10, Фарска Острва 9, Летонија 4, Андора 4.

Последње коло (10. октобар):

Мађарска - Фарска Острва
Летонија - Андора
Португал - Швајцарска

Група Х

Табела: Белгија 25, Грчка 16, БиХ 14, Естонија 11, Кипар 10, , Гибралтар 0.

Последње коло (10. октобар):

Белгија - Кипар
Естонија - Босна и Херцеговина
Грчка - Гибралтар

Средња и Северна Америка - ЦОНЦАЦАФ

Табела: Мексико 21, Косатрика 16, САД 12, Панама 10, Хондурас 10, Тринидад и Тобаго 3.

Последње коло:

Хондурас - Мексико
Панама - Костарика
Тринидад и Тобаго - САД

Победници Мексико и Костарика немају мотив у последњем колу на гостовањима Хондурасу и Панами, који још јуре визу за Русију. У грчевитој борби је САД и Американци морају да победе на гостовању последњепласирани Тринидад и Тобаго, ако не желе да зависе од других.

Океанија - ОФЦ

Победник Океаније је Нови Зеланд и он ће у баражу играти против петопласиране екипе из ЦОНМЕБОЛ-а (Уругвај, Парагвај, Аргентина, Перу, Колумбија, Чиле)

Јужна Америка - ЦОНМЕБОЛ

Табела: Бразил 38, Уругвај 28, Чиле 26, Колумбија 26, Перу 25, Аргентина 25, Парагвај 24, Еквадор 20, Боливија 14, Венецуела 9.

Последње коло (10. октобар):

Бразил - Чиле
Еквадор - Аргентина
Парагвај - Венецуела
Перу - Колумбија
Уругвај - Боливија

Бразил је све одавно завршио и потпуно растерећен дочекује меч последњег кола против Чилеа. Занимљиво да нико осим петоструких првака света из Јужне Америке није још осиугурао пласман на Мундијал.

Уругвај само сулуда резултатска комбинаторика може да одвоји од Русије, а озбиљно стрепе Чиле, Колумбија, Перу, Аргентина и Парагвај. Супер занимљиво ће бити последње квалификационо вече у ЦОМНЕБОЛ зони. Аргентина "виси" и прети јој опасност да први пут од Мексика 1970. године не оде на шампионат света.

"Гаучоси" морају да победе у гостима Еквадор. Перу и Колумбија све решавају у међусобном дуелу, Парагвај нема тежак посао против Венецуеле...

АФРИКА - ЦАФ

Нигерија и Египат су "оверили" визе, врло близу том циљу је и Тунис, а трилери нас чекају у Групи Ц, где ће у међусобном дуелу све решити Обала Слоноваче и Мароко, односно у Групи Д, где све четири селекције још имају шансу да се нађу на финалном турниру, а највеће су на страни Сенегала.

Група А:

Табела: Тунис 13, ДР Конго 10, Гвинеја 3, Либија 3

Последње коло (6. новембар):

Тунис - Либија
ДР Конго - Гвинеја

Група Б

У групи Б Нигерија је већ обезбедила пласман на Светско првенство, испред селекција Замбије, Камеруна и Алжира.

Камерун је од 1982. и Мундијала у Шпанији, када се први пут појавио на великој сцени, пропустио само турнире у Мексику 1986. и Немачкој 2006.

Група Ц

Табела: Мароко 9, Обала Слоноваче 8, Габон 5, Мали 3.

Последње коло (6. новембар):

Обала Слоноваче - Мароко
Габон - Мали

Обала Слоноваче и Мароко ће у директном дуелу одлучити о путнику на СП из Групе Ц. Марку Вилмотсу и његовим момцима потребна је победа на домаћем терену, јер Мароко има бод предности.

Група Д

Табела: Сенегал (-1) 8, Буркина Фасо 6, Зеленортска Острва 6, Јужна Африка (-1) 4.

Последње коло (6. и 10. новембар):

Јужна Африка - Сенегал
Буркина Фасо - Зеленортска Острва

***Чак и Јужна Африка има шасну да се пласира на Светско првенство, јер ће морати да игра поновљен меч против Сенегала, када су имали велику помоћ судије и победили. ФИФА је Јужној Африци одузела те бодове и наложила да се две селекције опет састану, а то ће се догодити 14. новембра у Дакару.

За само четири дана две селекције ће одиграти два меча и вероватно одлучити о путнику на Мундијал.

ГРУПА Е

Египат је освојио прво место и осигурао тек трећи Мундијал у историји. "Фараони" су били у Италији 1934, па опет у Италији 1990. и сада ће у Русију. Светско првенство Египат је обезбедио у групи са Угандом, Ганом и Конгом.

БАРАЖ

Сирија - Аустралија 1:1, (Крубонг, Малезија)
Аустралија - Сирија - 10. октобар, 11:00 (Сиднеј)

Победник овог меча играће двомеч против четвртопласираног тима из ЦОНЦАЦАФ зоне (САД, Панама, Хондурас) 6. и 14 новембра.

Нови Зеланд - 5. место ЦОНМЕБОЛ (6. и 14. новембар)

Свестско првенство почиње 14. јуна и траје до 15. јула. Градови домаћини су: Москва, Санкт Петербург, Калињинград, Казањ, Нижњи Новгород, Самара, Волгоград, Саранск, Ростов, Сочи и Јекатеринбург.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар