Analiza - Rasplet: Još (samo) 15 pozivnica za Rusiju!

Od ponedeljka uveče ne brinemo više za plasman "orlova" na Svetsko prvenstvo. Međutim, to nije slučaj svuda.

Fudbal 10.10.2017 | 11:15
Analiza - Rasplet: Još (samo) 15 pozivnica za Rusiju!
U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. učestvovalo je ukupno 211 reprezentacija, a na završnom turniru mesta ima samo za 32.

Do žreba 1. decembra u Moskvi, odnosno do zvaničnog kraja kvalifikacija 14. novembra, ima još mnogo toga da se reši. Ali, već se zna većina učesnika završnog turnira...

To su za sada: Rusija, Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Nemačka, Engleska, Španija, Nigerija, Kostarika, Poljska, Egipat, Srbija, Island...

Evropa - UEFA

U Evropi je već dosta toga poznato. Direktno na Mundijal će Rusija (kao domaćin), Belgija, Nemačka, Engleska, Španija, Poljska, Srbija i Island.

Ostala su nerešena pitanja u grupama A i B, dok je u H manje više sve izvesno.

Slovačka je kao najgora drugoplasirana ostala bez Mundijala, jer se u ponedeljak po nju dogodio najgori scenario. Nije bilo remija u Kijevu ili Kardifu, a Gruzija nije uspela da iznenadi Srbiju.

U baraž će Portugalija ili Švajcarska, Italija, Danska, Hrvatska, zatim iz Grupe A Švedska, Francuska ili Holandja, Severna Irska, Grčka i Republika Irska.

Ima još jedna šansa za Slovake, ali ona je u domenu velikog čuda. Da Grčka kod kuće izgubi od Gibraltara, a da Bosna pobedi u Estoniji. U tom slučaju BiH će biti najgora drugoplasirana, a Heleni treći u grupi.

Grupa A:

Tabela: Francuska 20, Švedska 19, Holandija 16, Bugarska 12, Belorusija 5, Luksemburg 5.

Poslednje kolo (10. oktobar):

Francuska - Belorusija
Luksemburg - Bugarska
Holandija - Švedska

Grupa B

Tabela: Švajcarska 27, Portugal 24, Mađarska 10, Farska Ostrva 9, Letonija 4, Andora 4.

Poslednje kolo (10. oktobar):

Mađarska - Farska Ostrva
Letonija - Andora
Portugal - Švajcarska

Grupa H

Tabela: Belgija 25, Grčka 16, BiH 14, Estonija 11, Kipar 10, , Gibraltar 0.

Poslednje kolo (10. oktobar):

Belgija - Kipar
Estonija - Bosna i Hercegovina
Grčka - Gibraltar

Srednja i Severna Amerika - CONCACAF

Tabela: Meksiko 21, Kosatrika 16, SAD 12, Panama 10, Honduras 10, Trinidad i Tobago 3.

Poslednje kolo:

Honduras - Meksiko
Panama - Kostarika
Trinidad i Tobago - SAD

Pobednici Meksiko i Kostarika nemaju motiv u poslednjem kolu na gostovanjima Hondurasu i Panami, koji još jure vizu za Rusiju. U grčevitoj borbi je SAD i Amerikanci moraju da pobede na gostovanju poslednjeplasirani Trinidad i Tobago, ako ne žele da zavise od drugih.

Okeanija - OFC

Pobednik Okeanije je Novi Zeland i on će u baražu igrati protiv petoplasirane ekipe iz CONMEBOL-a (Urugvaj, Paragvaj, Argentina, Peru, Kolumbija, Čile)

Južna Amerika - CONMEBOL

Tabela: Brazil 38, Urugvaj 28, Čile 26, Kolumbija 26, Peru 25, Argentina 25, Paragvaj 24, Ekvador 20, Bolivija 14, Venecuela 9.

Poslednje kolo (10. oktobar):

Brazil - Čile
Ekvador - Argentina
Paragvaj - Venecuela
Peru - Kolumbija
Urugvaj - Bolivija

Brazil je sve odavno završio i potpuno rasterećen dočekuje meč poslednjeg kola protiv Čilea. Zanimljivo da niko osim petostrukih prvaka sveta iz Južne Amerike nije još osiugurao plasman na Mundijal.

Urugvaj samo suluda rezultatska kombinatorika može da odvoji od Rusije, a ozbiljno strepe Čile, Kolumbija, Peru, Argentina i Paragvaj. Super zanimljivo će biti poslednje kvalifikaciono veče u COMNEBOL zoni. Argentina "visi" i preti joj opasnost da prvi put od Meksika 1970. godine ne ode na šampionat sveta.

"Gaučosi" moraju da pobede u gostima Ekvador. Peru i Kolumbija sve rešavaju u međusobnom duelu, Paragvaj nema težak posao protiv Venecuele...

AFRIKA - CAF

Nigerija i Egipat su "overili" vize, vrlo blizu tom cilju je i Tunis, a trileri nas čekaju u Grupi C, gde će u međusobnom duelu sve rešiti Obala Slonovače i Maroko, odnosno u Grupi D, gde sve četiri selekcije još imaju šansu da se nađu na finalnom turniru, a najveće su na strani Senegala.

Grupa A:

Tabela: Tunis 13, DR Kongo 10, Gvineja 3, Libija 3

Poslednje kolo (6. novembar):

Tunis - Libija
DR Kongo - Gvineja

Grupa B

U grupi B Nigerija je već obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo, ispred selekcija Zambije, Kameruna i Alžira.

Kamerun je od 1982. i Mundijala u Španiji, kada se prvi put pojavio na velikoj sceni, propustio samo turnire u Meksiku 1986. i Nemačkoj 2006.

Grupa C

Tabela: Maroko 9, Obala Slonovače 8, Gabon 5, Mali 3.

Poslednje kolo (6. novembar):

Obala Slonovače - Maroko
Gabon - Mali

Obala Slonovače i Maroko će u direktnom duelu odlučiti o putniku na SP iz Grupe C. Marku Vilmotsu i njegovim momcima potrebna je pobeda na domaćem terenu, jer Maroko ima bod prednosti.

Grupa D

Tabela: Senegal (-1) 8, Burkina Faso 6, Zelenortska Ostrva 6, Južna Afrika (-1) 4.

Poslednje kolo (6. i 10. novembar):

Južna Afrika - Senegal
Burkina Faso - Zelenortska Ostrva

***Čak i Južna Afrika ima šasnu da se plasira na Svetsko prvenstvo, jer će morati da igra ponovljen meč protiv Senegala, kada su imali veliku pomoć sudije i pobedili. FIFA je Južnoj Africi oduzela te bodove i naložila da se dve selekcije opet sastanu, a to će se dogoditi 14. novembra u Dakaru.

Za samo četiri dana dve selekcije će odigrati dva meča i verovatno odlučiti o putniku na Mundijal.

GRUPA E

Egipat je osvojio prvo mesto i osigurao tek treći Mundijal u istoriji. "Faraoni" su bili u Italiji 1934, pa opet u Italiji 1990. i sada će u Rusiju. Svetsko prvenstvo Egipat je obezbedio u grupi sa Ugandom, Ganom i Kongom.

BARAŽ

Sirija - Australija 1:1, (Krubong, Malezija)
Australija - Sirija - 10. oktobar, 11:00 (Sidnej)

Pobednik ovog meča igraće dvomeč protiv četvrtoplasiranog tima iz CONCACAF zone (SAD, Panama, Honduras) 6. i 14 novembra.

Novi Zeland - 5. mesto CONMEBOL (6. i 14. novembar)

Svestsko prvenstvo počinje 14. juna i traje do 15. jula. Gradovi domaćini su: Moskva, Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov, Soči i Jekaterinburg.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar