Куповина оружја путем интернета

Пиштољи, пушке, снајпери и друге врсте наоружања, те панцир прслуци и друга опрема могу се наћи путем огласа на интернету, а понуда је тако разноврсна да би се њоме могла опремити и војна јединица.

Босна и Херцеговина 10.10.2017 | 07:20
Куповина оружја путем интернета
Да до такве опреме често долазе и они у водама криминала потврдио је случај Амела Сејфовића, који је недавно побјегао из сарајевског затвора, па је ухваћен, а на његовом суђењу је наведено да је купио два панцирна прслука од Ајдина Т., које је користио за пљачку Раиффеисен банке на Илиџи. Суду је приложена и фото-документација писане преписке путем портала Олx.ба.

"Независне" су се након тога дале у истраживање колико је лако доћи до наоружања и друге војне опреме у БиХ, а резултат је и више него забрињавајући. Кратким претрагом огласа на интернету дошли смо до панцир кошуља, којих је у понуди било педесетак. Произвођачи су разни - од америчке војске до СWАТ тактичких панцира, те дипломатских панцир кошуља.

Цијене ове врсте заштите се крећу од 100 до 500 КМ, а трансакција у већини случајева, како су навели продавци, иде личном примопредајом.

Када су у питању пушке, у понуди је скоро па све: карабини, снајпери, аутоматске и полуаутоматске пушке, паповке, сачмарице и разни пиштољи.

На продају је и застава М76, популарни пасп, полуаутоматски снајпер. У понуди су и револвери, најчешће разорни магнуми 357 и тауруси, за чије ношење, па чак и посједовање дозволу могу да добију само службена лица због тога што приликом пуцања не избацују чахуре које могу бити круцијалан доказ приликом извршења злочина. И оптика за пушке, која искусном стријелцу даје могућност поготка и на 300 метара, такође је надохват руке.

Посебно забрињавајуће је то што велики број продаваца наводи како приликом продаје није потребно имати дозволу за оружје тог калибра. Исто тако лако се може доћи и до "бубица", разних прислушних уређаја, чак и оних у облику стик уређаја.

Надлежни из редова полиције су раније изјављивали да не постоји закон који третира контролу садржаја у огласима, те је проблем како то контролисати. Предраг Ћеранић, стручњак за безбједносна питања, међутим каже да доступност оружја не треба пуно да брине, већ је већа забринутост од фабриковања и гурања у први план убистава, покоља и других негативних вијести, што је илустровано објаснио кроз примјер.

"У Америци можете без проблема да купите шта год желите од оружја. Када су вршена истраживања зашто је толико висок степен убистава код њих у односу на друге земље, прва теза је била управо доступност наоружања. Ипак, врло брзо је одбачена јер у сусједној Канади исто можете купити оружје, али стопа убистава није ни приближна. Даљим истраживањем се дошло до закључка да је производња вијести на одређен начин управо то што доприноси стопи убистава. Треба да се забринемо кад видимо да су убиства у већини случајева у ударном термину и на насловним странама код нас", казао је Ћеранић.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ВЕТЕРАН

10.10.2017 07:18

ОТИДЈИТЕ НЕДЈЕЉОМ НА АУТО ПИЈАЦУ У САРАЈЕВУ СВЕ ВРСТЕ НАОРУЗАЊА МОЗЕТЕ ДА НАДЈЕТЕ...нису потребни огласи,ти лову он хаубицу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

10.10.2017 07:20

Цераниц струцњак казе све је ок... Мада и ја не видим ста је спорно ако неко зели да купи панцир?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси

11.10.2017 04:10

Која глупост....да револвере могу носити и посједовати само слузбена лица....да није тузно било би смијесно...Извали глупост и остаде зив.....

ОДГОВОРИТЕ