СП: Србија на Мундијалу - Пријовић херој!

Фудбалери Србије вратили су се на велику сцену, после осам година пласирали су се на Светско првенство.  Јунак последњег "чина" квалификација је Александар Пријовић који је у 74. минуту искористио одличну контру Ивановића и Митровића, па Србија као првопласирана групе "Д" иде на Светско првенство у Русији 2018. године.  Тешко, али Прија! Србија је на Мундијалу!

Фудбал 09.10.2017 | 22:39
СП: Србија на Мундијалу - Пријовић херој!
"Орлови" су минималном победом над Грузијом у последњем колу квалификација освојили Групу Д испред Ирске и Велса и директно се пласирали у Русију.

Изабраници Славољуба Муслина су намучили око 40.000 навијача на "Рајку Митићу", али су успели да изборе победу вредну пласмана.

Јунак дана био је Александар Пријовић, који је као резервиста постигао први гол у дресу Србије и одвео "Орлове" на СП. 



Наши фудбалери су подлегли притиску па су одиграли лоше прво полувреме, препуни нервозе нису успели конкретно да запрете голу ривала, док је Грузија била често опасна испред нашег казненог, а морао је да реагује и Стојковић. 

Разочарани навијачи су из звиждуцима испратили у свлачионицу, и то је изгледа био "лек". На терен као да се вратио нови тим "Орлова", који су доминирали од старта, константно претили ривалу, али гола није било. 

Редале су се шансе Гудеља, Митровића, Матића, чији је шут заустављен на гол линији, али 15 минута пре краја лед је коначно пробијен. 

Ивановић је покренуо акцију по десној страни, проиграо Митровића, који шаље дијагоналу по земљи на другој стативи, а Пријовић уклизава и баца у транс саиграче и навијаче. 

Тако се Србија после осам година вратила на светску сцену, опет ћемо играти на Светском првенству, и надамо се овај пут уживати у наступу "Орлова", у Русији. 

Друго место у Групи Д освојила је Ирска, минималном победом у Велсу, у окршају са директним ривалом, па ће у бараж.

Вече минималаца у последњем колу заокружила је Аустрија опроштајном победом у Молдавији. Арнаутовић је асистирао Шаубу.

Репрезентација Србије иде на Светско првенство у Русију, и то као првопласирана!

"Орлови" су победили нервозу, притисак и терет који им је три цела полувремена висио изнад главе и натерао их да против Аустрије и Грузије заиграју најлошији фудбал у квалификацијама, да би у последњих 45 минута против Грузина у Београду "јурнули" напред и постигли заслужени гол, који нас је сместио међу 32 одабране репрезентације.

Квалификације су биле дуге и напорне, било је много успона и падова, али на крају, када се подвуче црта - Србија је остварила циљ и пласирала се на велико такмичење први пут од 2010. године и Светског шампионата у Јужној Африци.

Александар Пријовић био је јунак "орлова" ове вечери пошто је у 74. минуту погодио у контри Банета Ивановића и Александра Митровића, за велико славље 35.000 навијача.

Један погодак био је довољан да се заборави сигурно најлошије полувреме у овим квалификацијама када је била видљива нервоза код сваког појединца, због тога ни игра није била на нивоу, да би након доброг отварања другог полувремена и публика препознала моменат.

Кренуло је шансама за Ивановића и Митровића, да би нападач нашег тима имао најбољу шансу након корнера када му је са метар удаљености одлично одбранио голман Грузије...

Уследио је нови добар корнер и шанса за Матића чији шут завршава на стативи, а у том тренутку деловало је да гол виси у ваздуху. Било је све решено када је капитен Бане Ивановић, капитенски, повукао са своје половине уложивши сву своју снагу и брзину, прошао двојицу играча, асистирао Митровићу, а овај изванредно на другој стативи пронашао Александра Пријовића.

Он је уклизао и погодио за гол Србије и радост публике!

Био је то његов први погодак у дресу "орлова", али је толико важан...

Србија је квалификације завршила са 21 освојеним бодом, а другопласирана је Република Ирска која је победила Велс у гостима и "отела" им позицију у баражу.

Много жеље, али премало идеје, борбено, али превише тромо. Ипак, Србија је на Мундијалу захваљујући претешко извојеваној победи над неугодном Грузијом, која је вечерас поприличлно одужила мундијалски сан изабраницима Славољуба Муслина, али срећом није успела да га поквари. Орлови су у 74. минуту успели да крунишу најбољу акцију на утакмици и дебитанским голом Александра Пријовића у дресу са националним грбом изборе заслужену визу за Русију – 1:0 (0:0).

Пласман на највећу смотру светског фудбала после осам година чекања био би обезбеђен и ремијем, захваљујући позитивном резултату у Кардифу, али овако је било далеко лепше, уз велику радост 45.000 нестрпљивих гледалаца на нашем највећем стадиону.

Орлови су толико уплашено ушли у меч да се навијачима на стадиону Рајко Митић у 18. минуту следила крв у венама. Тада се из даљине изузетно прецизним ударцем опробабао Валеријан Гвилија, али је Стојковић био на месту. Грузини су такву ситуацију на терену искористили да успоставе контролу утакмице и наше нападе учине потпуно безопасним. Неколико безидејних и погрешних пасова и већ су се чуле салве звиждука са трибина.  А како и не би звиждали када се на праву акцију чекало пуних 40 минута. Љајић је коначно пронашао пукотину у последњој линији Грузије упослио добро постављеног Тадића, првог играча Србије који је озбиљно угрозио Гиоргија Макаридзеа.

Веза између везног реда и напада дуго није постојала, многе лопте српских репезентативаца ишле су уназад, што је проузроковао добро постављен блок селекције Владимира Вајса. Грузија је брзо стекла мирноћу, а Србија постајала све нервознија. Био је неопходан један вансеријски потез који би противника ухватио на спавању, али њега дуго није било.

Одлучнија игра на старту другог полувремена дигла вратила је веру и пуним трибинама стадиону Рајко Митић. Грузини су коначно били прибијени пред свој гол, па се чекала права комбинација која би матирала противничку одбрану. Коначно се разиграо и Душан Тадић играч од којег је много тога зависило у досадашњем току квалификација. Његово самопоуздање почело је да улива сигурност и осталим линијама нашег тима, па је најистуренији Александар Митровић коначно почео да добија употребљиве лопте и почео озбилно да прети Макаридзеу. Најближи голу пре тренутка одлуке смо били у 70. минуту, када је снажан ударац Матића уз много среће зауставио одлични Канкава. Ипак, то је била само најава онога што се десило четири минута касније.

Тада је као у најбољим играчким данима по десној линији протутњао капитен Бранислав Ивановић, који је преорао део терена до источне трибине, а онда у правом тренутку додао до Александра Митровића чији је пас по земљи на другој стативи пронашао добро постављеног Александра Пријовића. Уследила је сјајна реакција, која је изазвала ерупцију одушевљења на трибинама, али и велико олакшање Муслиновим изабраницима. Тада је постало јасно – Србија је на Мундијалу!

Игра није била велика, како током највећег тока квалификација, тако и вечерас, али зато јесте успех. Орлови су имали континуитет резултата у овим квалификацијама, претпрели су само један пораз у 10 утакмица и апсолутно заслужили да се пре Велса и Ирске нађу међу 32 најбоље селекције на планети.

Браво, "орлови"!

СРБИЈА - ГРУЗИЈА 1:0 (0:0)
/Пријовић 74/

Стадион: Рајко Митић
Судија: Павел Гил

СРБИЈА (3-4-3): Стојковић - Ивановић, Максимовић, Д. Тошић - Рукавина, Матић, Гудељ, Коларов - Тадић (од 88. Тадић), Љајић (од 61. Пријовић), Митровић (од 77. Миливојевић).

ГРУЗИЈА (4-3-2-1): Макаридзе - Какабадзе, Кашија, Кочолава, Наваловски - Гвилија, Канкава, Абурјанија - Казаишвили, Јигаури - Квилитаија.

Група Д, 10. коло квалификација:

Србија – Грузија 1:0
Пријовић 74'

Велс – Ирска 0:1
Меклин 57

Молдавија – Аустрија 0:1
Шауб 68

Табела:
1. Србија 10 6 3 1 20:10 21 СП
2. Ирска 10 5 4 1 12:6 19 бараж
3. Велс 10 4 5 1 13:6 17
4. Аустрија 10 4 3 3 14:12 15
5. Грузија 10 0 5 5 8:14 5
6. Молдавија 10 0 2 8 4:23 2

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тони

09.10.2017 20:48

Надам се да це брзо добити повратну карту са мундијала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сремска Митровица

09.10.2017 21:01

Зивјелааа Србијаа, тоооо идемоооо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

09.10.2017 21:11

Браво момци бице и игра боља надам се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

09.10.2017 21:11

Србија

ОДГОВОРИТЕ