SP: Srbija na Mundijalu - Prijović heroj!

Fudbaleri Srbije vratili su se na veliku scenu, posle osam godina plasirali su se na Svetsko prvenstvo.  Junak poslednjeg "čina" kvalifikacija je Aleksandar Prijović koji je u 74. minutu iskoristio odličnu kontru Ivanovića i Mitrovića, pa Srbija kao prvoplasirana grupe "D" ide na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.  Teško, ali Prija! Srbija je na Mundijalu!

Fudbal 09.10.2017 | 22:39
SP: Srbija na Mundijalu - Prijović heroj!
"Orlovi" su minimalnom pobedom nad Gruzijom u poslednjem kolu kvalifikacija osvojili Grupu D ispred Irske i Velsa i direktno se plasirali u Rusiju.

Izabranici Slavoljuba Muslina su namučili oko 40.000 navijača na "Rajku Mitiću", ali su uspeli da izbore pobedu vrednu plasmana.

Junak dana bio je Aleksandar Prijović, koji je kao rezervista postigao prvi gol u dresu Srbije i odveo "Orlove" na SP. 



Naši fudbaleri su podlegli pritisku pa su odigrali loše prvo poluvreme, prepuni nervoze nisu uspeli konkretno da zaprete golu rivala, dok je Gruzija bila često opasna ispred našeg kaznenog, a morao je da reaguje i Stojković. 

Razočarani navijači su iz zvižducima ispratili u svlačionicu, i to je izgleda bio "lek". Na teren kao da se vratio novi tim "Orlova", koji su dominirali od starta, konstantno pretili rivalu, ali gola nije bilo. 

Redale su se šanse Gudelja, Mitrovića, Matića, čiji je šut zaustavljen na gol liniji, ali 15 minuta pre kraja led je konačno probijen. 

Ivanović je pokrenuo akciju po desnoj strani, proigrao Mitrovića, koji šalje dijagonalu po zemlji na drugoj stativi, a Prijović uklizava i baca u trans saigrače i navijače. 

Tako se Srbija posle osam godina vratila na svetsku scenu, opet ćemo igrati na Svetskom prvenstvu, i nadamo se ovaj put uživati u nastupu "Orlova", u Rusiji. 

Drugo mesto u Grupi D osvojila je Irska, minimalnom pobedom u Velsu, u okršaju sa direktnim rivalom, pa će u baraž.

Veče minimalaca u poslednjem kolu zaokružila je Austrija oproštajnom pobedom u Moldaviji. Arnautović je asistirao Šaubu.

Reprezentacija Srbije ide na Svetsko prvenstvo u Rusiju, i to kao prvoplasirana!

"Orlovi" su pobedili nervozu, pritisak i teret koji im je tri cela poluvremena visio iznad glave i naterao ih da protiv Austrije i Gruzije zaigraju najlošiji fudbal u kvalifikacijama, da bi u poslednjih 45 minuta protiv Gruzina u Beogradu "jurnuli" napred i postigli zasluženi gol, koji nas je smestio među 32 odabrane reprezentacije.

Kvalifikacije su bile duge i naporne, bilo je mnogo uspona i padova, ali na kraju, kada se podvuče crta - Srbija je ostvarila cilj i plasirala se na veliko takmičenje prvi put od 2010. godine i Svetskog šampionata u Južnoj Africi.

Aleksandar Prijović bio je junak "orlova" ove večeri pošto je u 74. minutu pogodio u kontri Baneta Ivanovića i Aleksandra Mitrovića, za veliko slavlje 35.000 navijača.

Jedan pogodak bio je dovoljan da se zaboravi sigurno najlošije poluvreme u ovim kvalifikacijama kada je bila vidljiva nervoza kod svakog pojedinca, zbog toga ni igra nije bila na nivou, da bi nakon dobrog otvaranja drugog poluvremena i publika prepoznala momenat.

Krenulo je šansama za Ivanovića i Mitrovića, da bi napadač našeg tima imao najbolju šansu nakon kornera kada mu je sa metar udaljenosti odlično odbranio golman Gruzije...

Usledio je novi dobar korner i šansa za Matića čiji šut završava na stativi, a u tom trenutku delovalo je da gol visi u vazduhu. Bilo je sve rešeno kada je kapiten Bane Ivanović, kapitenski, povukao sa svoje polovine uloživši svu svoju snagu i brzinu, prošao dvojicu igrača, asistirao Mitroviću, a ovaj izvanredno na drugoj stativi pronašao Aleksandra Prijovića.

On je uklizao i pogodio za gol Srbije i radost publike!

Bio je to njegov prvi pogodak u dresu "orlova", ali je toliko važan...

Srbija je kvalifikacije završila sa 21 osvojenim bodom, a drugoplasirana je Republika Irska koja je pobedila Vels u gostima i "otela" im poziciju u baražu.

Mnogo želje, ali premalo ideje, borbeno, ali previše tromo. Ipak, Srbija je na Mundijalu zahvaljujući preteško izvojevanoj pobedi nad neugodnom Gruzijom, koja je večeras popriličlno odužila mundijalski san izabranicima Slavoljuba Muslina, ali srećom nije uspela da ga pokvari. Orlovi su u 74. minutu uspeli da krunišu najbolju akciju na utakmici i debitanskim golom Aleksandra Prijovića u dresu sa nacionalnim grbom izbore zasluženu vizu za Rusiju – 1:0 (0:0).

Plasman na najveću smotru svetskog fudbala posle osam godina čekanja bio bi obezbeđen i remijem, zahvaljujući pozitivnom rezultatu u Kardifu, ali ovako je bilo daleko lepše, uz veliku radost 45.000 nestrpljivih gledalaca na našem najvećem stadionu.

Orlovi su toliko uplašeno ušli u meč da se navijačima na stadionu Rajko Mitić u 18. minutu sledila krv u venama. Tada se iz daljine izuzetno preciznim udarcem oprobabao Valerijan Gvilija, ali je Stojković bio na mestu. Gruzini su takvu situaciju na terenu iskoristili da uspostave kontrolu utakmice i naše napade učine potpuno bezopasnim. Nekoliko bezidejnih i pogrešnih pasova i već su se čule salve zvižduka sa tribina.  A kako i ne bi zviždali kada se na pravu akciju čekalo punih 40 minuta. Ljajić je konačno pronašao pukotinu u poslednjoj liniji Gruzije uposlio dobro postavljenog Tadića, prvog igrača Srbije koji je ozbiljno ugrozio Giorgija Makaridzea.

Veza između veznog reda i napada dugo nije postojala, mnoge lopte srpskih repezentativaca išle su unazad, što je prouzrokovao dobro postavljen blok selekcije Vladimira Vajsa. Gruzija je brzo stekla mirnoću, a Srbija postajala sve nervoznija. Bio je neophodan jedan vanserijski potez koji bi protivnika uhvatio na spavanju, ali njega dugo nije bilo.

Odlučnija igra na startu drugog poluvremena digla vratila je veru i punim tribinama stadionu Rajko Mitić. Gruzini su konačno bili pribijeni pred svoj gol, pa se čekala prava kombinacija koja bi matirala protivničku odbranu. Konačno se razigrao i Dušan Tadić igrač od kojeg je mnogo toga zavisilo u dosadašnjem toku kvalifikacija. Njegovo samopouzdanje počelo je da uliva sigurnost i ostalim linijama našeg tima, pa je najistureniji Aleksandar Mitrović konačno počeo da dobija upotrebljive lopte i počeo ozbilno da preti Makaridzeu. Najbliži golu pre trenutka odluke smo bili u 70. minutu, kada je snažan udarac Matića uz mnogo sreće zaustavio odlični Kankava. Ipak, to je bila samo najava onoga što se desilo četiri minuta kasnije.

Tada je kao u najboljim igračkim danima po desnoj liniji protutnjao kapiten Branislav Ivanović, koji je preorao deo terena do istočne tribine, a onda u pravom trenutku dodao do Aleksandra Mitrovića čiji je pas po zemlji na drugoj stativi pronašao dobro postavljenog Aleksandra Prijovića. Usledila je sjajna reakcija, koja je izazvala erupciju oduševljenja na tribinama, ali i veliko olakšanje Muslinovim izabranicima. Tada je postalo jasno – Srbija je na Mundijalu!

Igra nije bila velika, kako tokom najvećeg toka kvalifikacija, tako i večeras, ali zato jeste uspeh. Orlovi su imali kontinuitet rezultata u ovim kvalifikacijama, pretpreli su samo jedan poraz u 10 utakmica i apsolutno zaslužili da se pre Velsa i Irske nađu među 32 najbolje selekcije na planeti.

Bravo, "orlovi"!

SRBIJA - GRUZIJA 1:0 (0:0)
/Prijović 74/

Stadion: Rajko Mitić
Sudija: Pavel Gil

SRBIJA (3-4-3): Stojković - Ivanović, Maksimović, D. Tošić - Rukavina, Matić, Gudelj, Kolarov - Tadić (od 88. Tadić), Ljajić (od 61. Prijović), Mitrović (od 77. Milivojević).

GRUZIJA (4-3-2-1): Makaridze - Kakabadze, Kašija, Kočolava, Navalovski - Gvilija, Kankava, Aburjanija - Kazaišvili, Jigauri - Kvilitaija.

Grupa D, 10. kolo kvalifikacija:

Srbija – Gruzija 1:0
Prijović 74'

Vels – Irska 0:1
Meklin 57

Moldavija – Austrija 0:1
Šaub 68

Tabela:
1. Srbija 10 6 3 1 20:10 21 SP
2. Irska 10 5 4 1 12:6 19 baraž
3. Vels 10 4 5 1 13:6 17
4. Austrija 10 4 3 3 14:12 15
5. Gruzija 10 0 5 5 8:14 5
6. Moldavija 10 0 2 8 4:23 2

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Toni

09.10.2017 20:48

Nadam se da ce brzo dobiti povratnu kartu sa mundijala!

ODGOVORITE
Name

Sremska Mitrovica

09.10.2017 21:01

Zivjelaaa Srbijaa, toooo idemoooo!!

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

09.10.2017 21:11

Bravo momci bice i igra bolja nadam se.

ODGOVORITE
Name

Bravo

09.10.2017 21:11

Srbija

ODGOVORITE