Да ли сте знали да је Фергусон одбио Зидана?

Трофејни тренер није послушао савете и пропустио прилику да у Манчестер јунајтед доведе једног од најбољих фудбалера свих времена. . .

Фудбал 10.10.2017 | 19:00
Да ли сте знали да је Фергусон одбио Зидана?
"Шта би било, кад би било...". Знамо да таквих прича има "мали милион", али ову једноставно нисмо могли да прескочимо, јер се ради о неоствареној сарадњи једног од најбољих фудбалера икада и једног од најбољих тренера икада.

А, мало је недостајало да се то догодило, да је Зинедин Зидан постао члан чувене - трофејне - генерације фудбалера Манчестер јунајтеда.

Какав би то везни ред био - Рој Кин, Ники Бат, Пол Сколс, Рајан Гигс, Дејвид Бекам, Зинедин Зидан. Алекс Фергусон једноставно не би знао кога пре да изабере у стартну поставу...

То, ипак, није разлог зашто је чувени тренер, упркос саветима, одбио да 1995. ангажује тада 23-годишњег Зидана, који је одлазио из Бордоа.

"Док је Зидан био члан Бордоа, Лес Кершо који је тада био шеф наше скаут службе, рекао ми је да би требало обратити пажњу на њега, што сам ја и пренео Алексу", изјавио је бивши председник Манчестер јунајтеда, Мартин Едвардс, за клупску ТВ.

"Алекс ми је одговорио да га је и Ерик Кантона помињао, али пошто је у то време наговарао Ерика да се врати у клуб (после суспензије због инцидента током утакмице са Кристал Паласом, када је извео кунг-фу ударац на навијачу који му је добацивао са трибина), сматрао је да би довођење Зидана могло да угрози Ерикову минутажу јер играју на сличној позицији", додао је Едвардс.

Годину дана касније, Зидан је прешао у Јувентус, а 1998. је изабран за најбољег фудбалера планете.

Фергусон, ипак, није направио велику грешку, пошто је Кантона допринео да Јунајтед освоји још две титуле првака Енглеске (1996. и 1997), али би свакако било занимљиво видети Зи-Зуа под командом шкотског стручњака и у већ поменутом везном реду...

Иначе, Јунајтед није једини енглески клуб који је пропустио шансу да ангажује тада још не толико познатог Зидана.

Прилику је имао и Блекбурн, али је жеља тренера Кенија Далглиша те 1995. остала неиспуњена јер је први човек клуба, Џек Вокер, сматрао да нема потребе доводи 23-годишњег Француза, када је у тиму већ искусни Тим Шервуд.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар