Da li ste znali da je Ferguson odbio Zidana?

Trofejni trener nije poslušao savete i propustio priliku da u Mančester junajted dovede jednog od najboljih fudbalera svih vremena. . .

Fudbal 10.10.2017 | 19:00
Da li ste znali da je Ferguson odbio Zidana?
"Šta bi bilo, kad bi bilo...". Znamo da takvih priča ima "mali milion", ali ovu jednostavno nismo mogli da preskočimo, jer se radi o neostvarenoj saradnji jednog od najboljih fudbalera ikada i jednog od najboljih trenera ikada.

A, malo je nedostajalo da se to dogodilo, da je Zinedin Zidan postao član čuvene - trofejne - generacije fudbalera Mančester junajteda.

Kakav bi to vezni red bio - Roj Kin, Niki Bat, Pol Skols, Rajan Gigs, Dejvid Bekam, Zinedin Zidan. Aleks Ferguson jednostavno ne bi znao koga pre da izabere u startnu postavu...

To, ipak, nije razlog zašto je čuveni trener, uprkos savetima, odbio da 1995. angažuje tada 23-godišnjeg Zidana, koji je odlazio iz Bordoa.

"Dok je Zidan bio član Bordoa, Les Keršo koji je tada bio šef naše skaut službe, rekao mi je da bi trebalo obratiti pažnju na njega, što sam ja i preneo Aleksu", izjavio je bivši predsednik Mančester junajteda, Martin Edvards, za klupsku TV.

"Aleks mi je odgovorio da ga je i Erik Kantona pominjao, ali pošto je u to vreme nagovarao Erika da se vrati u klub (posle suspenzije zbog incidenta tokom utakmice sa Kristal Palasom, kada je izveo kung-fu udarac na navijaču koji mu je dobacivao sa tribina), smatrao je da bi dovođenje Zidana moglo da ugrozi Erikovu minutažu jer igraju na sličnoj poziciji", dodao je Edvards.

Godinu dana kasnije, Zidan je prešao u Juventus, a 1998. je izabran za najboljeg fudbalera planete.

Ferguson, ipak, nije napravio veliku grešku, pošto je Kantona doprineo da Junajted osvoji još dve titule prvaka Engleske (1996. i 1997), ali bi svakako bilo zanimljivo videti Zi-Zua pod komandom škotskog stručnjaka i u već pomenutom veznom redu...

Inače, Junajted nije jedini engleski klub koji je propustio šansu da angažuje tada još ne toliko poznatog Zidana.

Priliku je imao i Blekburn, ali je želja trenera Kenija Dalgliša te 1995. ostala neispunjena jer je prvi čovek kluba, Džek Voker, smatrao da nema potrebe dovodi 23-godišnjeg Francuza, kada je u timu već iskusni Tim Šervud.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar