СП: ''Орлови'' нису искористили прву ''меч-лопту''!

Србија поражена у Бечу, Аустрија одложила Мундијал! Србија је изгубила од Аустрије 3:2 у претпоследњем колу квалификација за Мундијал у Русији. Србија је доживела први пораз у најважнијој утакмици.  Русија на чекању, "орлови" разочарали у Бечу! Пораз којем се нико није надао, посебно не више од 20 хиљада навијача Србије који су бодрили репрезентацију са трибина Ернст Хапел стадиона.  Одложена мундијалска журка: Ни свемогући Стојковић није успео да нас сачува! Наша селекција поражена у Бечу (2:3), на победу против Грузије.

Фудбал 06.10.2017 | 23:20
СП: ''Орлови'' нису искористили прву ''меч-лопту''!
"Орлови" нису успели из Беча да полете за Русију! Прва прилика за одлазак на Светско првенство је пропуштена па ће пут на Мундијал Србија тражити против Грузије код куће.

За Аустрију су голове давали Бургшталер у 25, Арнаутовић у 76. и Шауб у 90. минуту, а за Србију Миливојевић у 11. и Матић у 84. минуту.

Да ли је Аустрија била толико боља, или је Србија играла толико лоше, тек једино је голман Владимир Стојковић био на висини задатка. Да голман Партизана није бранио како је бранио, у мрежи српског гола би вероватно било још лопти.

Аустријанци су одиграли као да су бодови потребни њима, а не српској селекцији. Флегматична одбрана у којој је дувала промаја и недостатак "херца" у нападу јасно су показали да је Аустрија заслужила победу.

Велики број српских навијача на стадиону Ернст Хапел је од самог почетка утакмице почео да пружа подршку "Орловима". Није то превише помогло Србији јер је већ од старта меча Кајнц показао да ће одбрана Србије бити на великом испиту.

После неколико незанимљивих минута, Кајнц у седмом минуту након једног доброг додавања саиграча излази сам као "дух" испред Стојковића, шутира по средини али се Стојковићу мора признати да је реаговао изузетно присебно.

Нова добра шанса за Аустрију је био покушај Арнаутовића главом. Он је лопту захватио поред Банета Ивановића, а лопта је отишла тик поред гола Србије.

За шок на "Ернст Хапелу" се у 11. минуту побринуо Лука Миливојевић. Александар Митровић је оставио Коларову лопту на левој страни, бек Роме је центрирао, лопта је дошла до Миливојевића који је са двадесетак метара послао "жабицу" у малу мрежу Линднера за предност Србије.

Гол није пореметио Аустријанце који су преко Грилича, Баумгартлингера и Кајнца наставили да праве проблеме одбрамбеној линији Србије на челу са Настасићем, Митровићем и Ивановићем.

Дансо је такође имао одличну шансу у 15. минуту и показао да у одбрани Србије има "промаје". Шутирао је са седам, осам метара и срећом промашио.

Уследило је мирнијих десетак минута са неколико полушанси све до гола Бургшталера у 25. минуту. Дансова лопта је прелетела више од пола терена, укључујући и флегматичну одбрану Србије у том тренутку, сам испред Стојковића је изашао Бургшталер који користи своју прилику и поравнава резултат.

У међувремену се радују Велшани и Ирци јер су и једни и други победили у својим утакмицама претпоследњег кола па заостају само бод, односно два у односу на нашу селекцију.

Чак 42.400 људи је у 34. минуту још једном уздахнуло када је Коларов извео слободан ударац и центирао право на главу Бранислава Ивановића. Ивановић је захвата главом и погађа пречку.

Уследило је неколико шанси на обе стране, али се резултат до краја полувремена у коме је Аустрија била бољи противника није мењао.

На почетку другог полувремена, уследио је нешто мирнији период игре. Мада су Гаћиновић и Тадић наговестили да би нешто могло да се промени у нападу Србије, то се није десило јер су врло брзо Аустријанци преузели контролу игре и почели да ређају прилике пред голом Србије и прете Стојковићу.

Српски голман је био одличан, али није могао ни у другом полувремену да одбрани све. Прво је феноменално у паду до Арнаутовића проследио Бургшталер, а Арнаутовића није испратио Настасић па је у 76. минуту Аустрија преокренула резултат. Арнаутовић се није радовао али то није много помогло јер је Србија била пред поразом.

Није се много тога променило у игри "Орлова" ни после другог гола Аустрије. Аустријанци су играли са много више енергије, али треба истаћи покушај Тадића из 83. минута када се истакао и Линднер. Голман Аустрије није успео да на исти начин одреагује и у следећој ситуацији када је Матић после корнера искористио гужву и спровео лопту у мрежу.

Када се чинило да је меч готов и да ће Србија у Београд против Грузије отићи са два бода предности у односу на Велс, Шауб центрира са десне стране, лопта вара Стојковића по трећи пут, а Аустријанци стижу до заслужене победе 3:2.

Уместо да славимо пласман на Светско првенство у Русији наредног лета, мораћемо да се чешемо и будемо под тензијом до понедељка и дуела са Грузијом у Београду (20.45, стадион Рајко Митић).

Прву меч лопту за пласман на Мундијал 2018, "орлови" нису искористили. Репрезентација Србије доживела је пораз у Бечу од већ "отписане" Аустрије - 2:3 (1:1).

У питању је први пораз наших фудбалера у актуелним квалификацијама, али стигао је баш у невреме - коло пре краја. Уместо да су играчи Славољуба Муслина напумпали самопоуздање и у понедељак растерећени изашли на терен стадион Рајко Митић да одиграју за уживање публике, успели су себи да набаце на леђа огроман терет и притисак уочи дуела са не много јаком, али врло незгодном Грузијом.

"Зашто опет назад?! Изађи, бре!", загрмело је у једном тренутку током другог полувремена са клупе Србије, међутим, играчи овог петка нису слушали команде селектора и његових сарадника.

Прилично деконцентрисано и уплашено деловали су "орлови" у Бечу, пре свих дефанзивци. Линија Бранислав Ивановић, Матија Настасић, Стефан Митровић није представљала велики проблем Аустријанцима, који су је са лакоћом пробијали. Да Владимир Стојковић по ко зна који пут није био сјајан међу стативама, пораз је могао бити и убедљивији...

Није, ипак, могао баш све да одбрани, па је капитулирао на два шута Марка Арнаутовића (у 76. и 90. минуту) и један Гвида Бургшталера (25).

Нашим фудбалерима није помогло вођство из 11. минута, када је Лука Миливојевић прецизно шутирао, а ни изједначујући погодак Немање Матића у 83, који је требало да буде "ветар у леђа".

Трбало је, али није... Као што је и више од 20.000 српских навијача уместо мотивација било препрека "орловима". Зашто је тако, то је за неку дубљу и стручнију анализу...

Видећемо како ће се екипа снаћи у понедељак, када ће притисак бити много већи. Најискреније, надамо се да ће успети позитивно да реагује и, као што је требало у Бечу, искористи квалитет који без дилеме поседује у односу на ривала.

Мораћемо да сачекамо мундијалску визу! Сви предуслови да већ кренемо ка Русији били су испуњени у Бечу осим оног најбитнијег - квалитета игре.

Право на слаб дан Орлови су искористили у аустријској метрополи, али је најважније да и даље држимо судбину у својим рукама. Против Грузије биће нам потребна победа, али више од тога биће нам потребно да се вратимо на стари курс:  Аустрија - Србија 3:2

О томе како смо играли у Бечу не треба много трошити речи. Кожу са шиљка,није успео да нам скине ни свемогући Владимир Стојковић. Док је у осталим линијама тима цурело на све стране, Стојковић је спашавао. Међутим, остављен на ветрометини није могао ништа код голова Бургшталера , Арнаутовића и Шауба

Пред очима једног од најбољих тренера света Жозеа Муриња голман Партизана је чинио чуда, бранио као да има четири руке и исправљао све оно што је одбрана пропуштала. До те мере је Стојковић био наша најјача карика да се Мурињо сигурно питао како искусни српски голман није нашао место под сунцем у Премијер лиги.

После Стојковића - велика празнина. Треба бити поштен и рећи да су нас Аустријанци надтрчали и наиграли. Да су имали више шансе и да су презентовали лепши фудбал. Могли су да нам убедљиво победом униште самопоуздање. Нису захваљујући - Стојковићу. Срећа, па смо пре овог меча накупили довољну бодовну залиху и што смо два пута ремизирали против Велса. Било би јако опасно да нисмо.

Шутирали су Аустријанци чак 13 пута ка голу Орлове. Међутим, мало ко ће за то марити ако у понедељак савладамо Грузију и ускочимо у аутобус за Мундијал... Само против аутсајдера са истока Европе одбрана ће морати да се затегне, средњи ред да се пробуди... Мораће Славољуб Муслин да уради све како би Србија поново била тим. Јер се у понедељак против Грузије МОРА. Мораћемо и да играмо у континуитету, а не само на моменте као у Бечу када смо головима Миливојеевића и Матића долазили до позитивног резултата.

На трибинама Пратера велика српска журка, у отаџибини велика очекивања и ватра у срцу навијача, а на трави Ернст Хапела - промаја. Секвенце невеселе нове историје нашег националног тима треперели су нам пред очима у добром делу првог полувремена.Добили смо вођство после одличног шута Луке Миливојевића, али растрећени и оскрнављени домаћин - технички врло надарен тим - одлично је пипао све слабости у систему Орлића.

Није требало ни много да се труди. Одбрана у саставу Ивановић, Стефан Митровић и Настасићније имала праве дефанзивне координате. Мада руку на срце није било све до њих. Деловало је да је Орлове уплашио значај утакмице и велика прилика да заврше посао. Ни средњи ред није „шљакао“.  Била је то најгора српска представа у овим квалификацијама. Нити је било чврстине, нити сморености, још мање брзине и агресивности. Лимунада од фудбала. Аустријанци су имали велики посед лопте и неподношљиво лако долазили у прилику да угрозе Владимира Стојковића. Спашавао нас је голман Партизана већ у седмом минуту када је када је Арнаутовић убитачним пасом направио вишак на десној страни и савршено упослио Кајнца - Стојковић је био на месту.

Орлови су били у рову, чекали грешку ривала, али је Аустрија лако решавала пресинг наше офанзивне линије. А када су то домаћини пробијали - настајали су велики проблеми. Време је споро пролазило, а Аустријанци су промашивали или нас је Стојковић спашавао. Као у 36.минуту када је зауставио ударац Бургшталера са десет метара.

Нападач Орлова Александар Митровић је био одсечен, бочни играчи су се ретко појављивали, али горући проблем у Муслиновој чети разоткрио је изједначујући гол Аустије. Јефтино, да јефтинине не може, испала је наша комплетна одбрана после дубинског паса. Нападач домаћина Бургшталер је имао брисан простор да се намести и онда погоди доњи леви угао. Није  ту ништа могао Владимир Стојковић.

И такви какви смо били могли смо да поведемо. Можда би то било незаслужено, али ударац Ивановића зауставила је пречка. Затим је и Тадић одлично окренуо Данса, али је његов ударац одлично одбранио Линдне.

Ништа ново није виђено ни у наставку. Био је мало слабији темпо, Орлови су добро почели тај део игре, али... Серију одбрана Владимир Стојковић је проширио оног тренутка када је одбранио ударац Арнаутовић. Затим је извадио лопту из рашљи... Са клупе се чуо глас Славољуба Муслина, али то као да није допирало до ушију Орлова. Игра уназад, тотално безидејно... Логично је било да Аустријанци сачекају још једну прилику за мат. Лепо су нас одрадили у том 76.минуту. Извукао се Бургшталер, а нападачу српског порекла Арнаутовићу је остао лакши део посла - да усамљен смести лопту иза Стојковића.

Тек тада су се Орлови пренули, увођењем Љајића Муслин је успео да оплемени игру. Коначно је Србије узела лопту и понетирала. Шанса Митровића била је увод у Матићев гол... Имали смо седам минута да дођемо до победе и Мундијала. Вечерас није то вече.Видели се то и код победоносног гола Шауба

АУСТРИЈА – СРБИЈА 3:2 (1:1)

/Бургшталер 25, Арнаутовић 76, Шауба 89- Миливојевић 11, Матић 83/

Стадион: Ернст Хапел

Гледалаца: 42.400

Судија: Павел Краловец (Чешка)

АУСТРИЈА (4-2-3-1): Линдне - Бауер, Драговић, Дансо, Вебер - Баумгартлингер, Илсанкер - Грилиш, Кајнц, Арнаутовић - Бургшталер.

СРБИЈА (3-4-3): Стојковић - Ивановић, С. Митровић, Настасић - Рукавина (од 69. Љајић), Миливојевић, Матић, Коларов - Тадић, Гаћиновић (од 86. Пријовић), Митровић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Истина

06.10.2017 21:29

Сруси Србин Србију

ОДГОВОРИТЕ