SP: ''Orlovi'' nisu iskoristili prvu ''meč-loptu''!

Srbija poražena u Beču, Austrija odložila Mundijal! Srbija je izgubila od Austrije 3:2 u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Mundijal u Rusiji. Srbija je doživela prvi poraz u najvažnijoj utakmici.  Rusija na čekanju, "orlovi" razočarali u Beču! Poraz kojem se niko nije nadao, posebno ne više od 20 hiljada navijača Srbije koji su bodrili reprezentaciju sa tribina Ernst Hapel stadiona.  Odložena mundijalska žurka: Ni svemogući Stojković nije uspeo da nas sačuva! Naša selekcija poražena u Beču (2:3), na pobedu protiv Gruzije.

Fudbal 06.10.2017 | 23:20
SP: ''Orlovi'' nisu iskoristili prvu ''meč-loptu''!
"Orlovi" nisu uspeli iz Beča da polete za Rusiju! Prva prilika za odlazak na Svetsko prvenstvo je propuštena pa će put na Mundijal Srbija tražiti protiv Gruzije kod kuće.

Za Austriju su golove davali Burgštaler u 25, Arnautović u 76. i Šaub u 90. minutu, a za Srbiju Milivojević u 11. i Matić u 84. minutu.

Da li je Austrija bila toliko bolja, ili je Srbija igrala toliko loše, tek jedino je golman Vladimir Stojković bio na visini zadatka. Da golman Partizana nije branio kako je branio, u mreži srpskog gola bi verovatno bilo još lopti.

Austrijanci su odigrali kao da su bodovi potrebni njima, a ne srpskoj selekciji. Flegmatična odbrana u kojoj je duvala promaja i nedostatak "herca" u napadu jasno su pokazali da je Austrija zaslužila pobedu.

Veliki broj srpskih navijača na stadionu Ernst Hapel je od samog početka utakmice počeo da pruža podršku "Orlovima". Nije to previše pomoglo Srbiji jer je već od starta meča Kajnc pokazao da će odbrana Srbije biti na velikom ispitu.

Posle nekoliko nezanimljivih minuta, Kajnc u sedmom minutu nakon jednog dobrog dodavanja saigrača izlazi sam kao "duh" ispred Stojkovića, šutira po sredini ali se Stojkoviću mora priznati da je reagovao izuzetno prisebno.

Nova dobra šansa za Austriju je bio pokušaj Arnautovića glavom. On je loptu zahvatio pored Baneta Ivanovića, a lopta je otišla tik pored gola Srbije.

Za šok na "Ernst Hapelu" se u 11. minutu pobrinuo Luka Milivojević. Aleksandar Mitrović je ostavio Kolarovu loptu na levoj strani, bek Rome je centrirao, lopta je došla do Milivojevića koji je sa dvadesetak metara poslao "žabicu" u malu mrežu Lindnera za prednost Srbije.

Gol nije poremetio Austrijance koji su preko Griliča, Baumgartlingera i Kajnca nastavili da prave probleme odbrambenoj liniji Srbije na čelu sa Nastasićem, Mitrovićem i Ivanovićem.

Danso je takođe imao odličnu šansu u 15. minutu i pokazao da u odbrani Srbije ima "promaje". Šutirao je sa sedam, osam metara i srećom promašio.

Usledilo je mirnijih desetak minuta sa nekoliko polušansi sve do gola Burgštalera u 25. minutu. Dansova lopta je preletela više od pola terena, uključujući i flegmatičnu odbranu Srbije u tom trenutku, sam ispred Stojkovića je izašao Burgštaler koji koristi svoju priliku i poravnava rezultat.

U međuvremenu se raduju Velšani i Irci jer su i jedni i drugi pobedili u svojim utakmicama pretposlednjeg kola pa zaostaju samo bod, odnosno dva u odnosu na našu selekciju.

Čak 42.400 ljudi je u 34. minutu još jednom uzdahnulo kada je Kolarov izveo slobodan udarac i centirao pravo na glavu Branislava Ivanovića. Ivanović je zahvata glavom i pogađa prečku.

Usledilo je nekoliko šansi na obe strane, ali se rezultat do kraja poluvremena u kome je Austrija bila bolji protivnika nije menjao.

Na početku drugog poluvremena, usledio je nešto mirniji period igre. Mada su Gaćinović i Tadić nagovestili da bi nešto moglo da se promeni u napadu Srbije, to se nije desilo jer su vrlo brzo Austrijanci preuzeli kontrolu igre i počeli da ređaju prilike pred golom Srbije i prete Stojkoviću.

Srpski golman je bio odličan, ali nije mogao ni u drugom poluvremenu da odbrani sve. Prvo je fenomenalno u padu do Arnautovića prosledio Burgštaler, a Arnautovića nije ispratio Nastasić pa je u 76. minutu Austrija preokrenula rezultat. Arnautović se nije radovao ali to nije mnogo pomoglo jer je Srbija bila pred porazom.

Nije se mnogo toga promenilo u igri "Orlova" ni posle drugog gola Austrije. Austrijanci su igrali sa mnogo više energije, ali treba istaći pokušaj Tadića iz 83. minuta kada se istakao i Lindner. Golman Austrije nije uspeo da na isti način odreaguje i u sledećoj situaciji kada je Matić posle kornera iskoristio gužvu i sproveo loptu u mrežu.

Kada se činilo da je meč gotov i da će Srbija u Beograd protiv Gruzije otići sa dva boda prednosti u odnosu na Vels, Šaub centrira sa desne strane, lopta vara Stojkovića po treći put, a Austrijanci stižu do zaslužene pobede 3:2.

Umesto da slavimo plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji narednog leta, moraćemo da se češemo i budemo pod tenzijom do ponedeljka i duela sa Gruzijom u Beogradu (20.45, stadion Rajko Mitić).

Prvu meč loptu za plasman na Mundijal 2018, "orlovi" nisu iskoristili. Reprezentacija Srbije doživela je poraz u Beču od već "otpisane" Austrije - 2:3 (1:1).

U pitanju je prvi poraz naših fudbalera u aktuelnim kvalifikacijama, ali stigao je baš u nevreme - kolo pre kraja. Umesto da su igrači Slavoljuba Muslina napumpali samopouzdanje i u ponedeljak rasterećeni izašli na teren stadion Rajko Mitić da odigraju za uživanje publike, uspeli su sebi da nabace na leđa ogroman teret i pritisak uoči duela sa ne mnogo jakom, ali vrlo nezgodnom Gruzijom.

"Zašto opet nazad?! Izađi, bre!", zagrmelo je u jednom trenutku tokom drugog poluvremena sa klupe Srbije, međutim, igrači ovog petka nisu slušali komande selektora i njegovih saradnika.

Prilično dekoncentrisano i uplašeno delovali su "orlovi" u Beču, pre svih defanzivci. Linija Branislav Ivanović, Matija Nastasić, Stefan Mitrović nije predstavljala veliki problem Austrijancima, koji su je sa lakoćom probijali. Da Vladimir Stojković po ko zna koji put nije bio sjajan među stativama, poraz je mogao biti i ubedljiviji...

Nije, ipak, mogao baš sve da odbrani, pa je kapitulirao na dva šuta Marka Arnautovića (u 76. i 90. minutu) i jedan Gvida Burgštalera (25).

Našim fudbalerima nije pomoglo vođstvo iz 11. minuta, kada je Luka Milivojević precizno šutirao, a ni izjednačujući pogodak Nemanje Matića u 83, koji je trebalo da bude "vetar u leđa".

Trbalo je, ali nije... Kao što je i više od 20.000 srpskih navijača umesto motivacija bilo prepreka "orlovima". Zašto je tako, to je za neku dublju i stručniju analizu...

Videćemo kako će se ekipa snaći u ponedeljak, kada će pritisak biti mnogo veći. Najiskrenije, nadamo se da će uspeti pozitivno da reaguje i, kao što je trebalo u Beču, iskoristi kvalitet koji bez dileme poseduje u odnosu na rivala.

Moraćemo da sačekamo mundijalsku vizu! Svi preduslovi da već krenemo ka Rusiji bili su ispunjeni u Beču osim onog najbitnijeg - kvaliteta igre.

Pravo na slab dan Orlovi su iskoristili u austrijskoj metropoli, ali je najvažnije da i dalje držimo sudbinu u svojim rukama. Protiv Gruzije biće nam potrebna pobeda, ali više od toga biće nam potrebno da se vratimo na stari kurs:  Austrija - Srbija 3:2

O tome kako smo igrali u Beču ne treba mnogo trošiti reči. Kožu sa šiljka,nije uspeo da nam skine ni svemogući Vladimir Stojković. Dok je u ostalim linijama tima curelo na sve strane, Stojković je spašavao. Međutim, ostavljen na vetrometini nije mogao ništa kod golova Burgštalera , Arnautovića i Šauba

Pred očima jednog od najboljih trenera sveta Žozea Murinja golman Partizana je činio čuda, branio kao da ima četiri ruke i ispravljao sve ono što je odbrana propuštala. Do te mere je Stojković bio naša najjača karika da se Murinjo sigurno pitao kako iskusni srpski golman nije našao mesto pod suncem u Premijer ligi.

Posle Stojkovića - velika praznina. Treba biti pošten i reći da su nas Austrijanci nadtrčali i naigrali. Da su imali više šanse i da su prezentovali lepši fudbal. Mogli su da nam ubedljivo pobedom unište samopouzdanje. Nisu zahvaljujući - Stojkoviću. Sreća, pa smo pre ovog meča nakupili dovoljnu bodovnu zalihu i što smo dva puta remizirali protiv Velsa. Bilo bi jako opasno da nismo.

Šutirali su Austrijanci čak 13 puta ka golu Orlove. Međutim, malo ko će za to mariti ako u ponedeljak savladamo Gruziju i uskočimo u autobus za Mundijal... Samo protiv autsajdera sa istoka Evrope odbrana će morati da se zategne, srednji red da se probudi... Moraće Slavoljub Muslin da uradi sve kako bi Srbija ponovo bila tim. Jer se u ponedeljak protiv Gruzije MORA. Moraćemo i da igramo u kontinuitetu, a ne samo na momente kao u Beču kada smo golovima Milivojeevića i Matića dolazili do pozitivnog rezultata.

Na tribinama Pratera velika srpska žurka, u otadžibini velika očekivanja i vatra u srcu navijača, a na travi Ernst Hapela - promaja. Sekvence nevesele nove istorije našeg nacionalnog tima trepereli su nam pred očima u dobrom delu prvog poluvremena.Dobili smo vođstvo posle odličnog šuta Luke Milivojevića, ali rastrećeni i oskrnavljeni domaćin - tehnički vrlo nadaren tim - odlično je pipao sve slabosti u sistemu Orlića.

Nije trebalo ni mnogo da se trudi. Odbrana u sastavu Ivanović, Stefan Mitrović i Nastasićnije imala prave defanzivne koordinate. Mada ruku na srce nije bilo sve do njih. Delovalo je da je Orlove uplašio značaj utakmice i velika prilika da završe posao. Ni srednji red nije „šljakao“.  Bila je to najgora srpska predstava u ovim kvalifikacijama. Niti je bilo čvrstine, niti smorenosti, još manje brzine i agresivnosti. Limunada od fudbala. Austrijanci su imali veliki posed lopte i nepodnošljivo lako dolazili u priliku da ugroze Vladimira Stojkovića. Spašavao nas je golman Partizana već u sedmom minutu kada je kada je Arnautović ubitačnim pasom napravio višak na desnoj strani i savršeno uposlio Kajnca - Stojković je bio na mestu.

Orlovi su bili u rovu, čekali grešku rivala, ali je Austrija lako rešavala presing naše ofanzivne linije. A kada su to domaćini probijali - nastajali su veliki problemi. Vreme je sporo prolazilo, a Austrijanci su promašivali ili nas je Stojković spašavao. Kao u 36.minutu kada je zaustavio udarac Burgštalera sa deset metara.

Napadač Orlova Aleksandar Mitrović je bio odsečen, bočni igrači su se retko pojavljivali, ali gorući problem u Muslinovoj četi razotkrio je izjednačujući gol Austije. Jeftino, da jeftinine ne može, ispala je naša kompletna odbrana posle dubinskog pasa. Napadač domaćina Burgštaler je imao brisan prostor da se namesti i onda pogodi donji levi ugao. Nije  tu ništa mogao Vladimir Stojković.

I takvi kakvi smo bili mogli smo da povedemo. Možda bi to bilo nezasluženo, ali udarac Ivanovića zaustavila je prečka. Zatim je i Tadić odlično okrenuo Dansa, ali je njegov udarac odlično odbranio Lindne.

Ništa novo nije viđeno ni u nastavku. Bio je malo slabiji tempo, Orlovi su dobro počeli taj deo igre, ali... Seriju odbrana Vladimir Stojković je proširio onog trenutka kada je odbranio udarac Arnautović. Zatim je izvadio loptu iz rašlji... Sa klupe se čuo glas Slavoljuba Muslina, ali to kao da nije dopiralo do ušiju Orlova. Igra unazad, totalno bezidejno... Logično je bilo da Austrijanci sačekaju još jednu priliku za mat. Lepo su nas odradili u tom 76.minutu. Izvukao se Burgštaler, a napadaču srpskog porekla Arnautoviću je ostao lakši deo posla - da usamljen smesti loptu iza Stojkovića.

Tek tada su se Orlovi prenuli, uvođenjem Ljajića Muslin je uspeo da oplemeni igru. Konačno je Srbije uzela loptu i ponetirala. Šansa Mitrovića bila je uvod u Matićev gol... Imali smo sedam minuta da dođemo do pobede i Mundijala. Večeras nije to veče.Videli se to i kod pobedonosnog gola Šauba

AUSTRIJA – SRBIJA 3:2 (1:1)

/Burgštaler 25, Arnautović 76, Šauba 89- Milivojević 11, Matić 83/

Stadion: Ernst Hapel

Gledalaca: 42.400

Sudija: Pavel Kralovec (Češka)

AUSTRIJA (4-2-3-1): Lindne - Bauer, Dragović, Danso, Veber - Baumgartlinger, Ilsanker - Griliš, Kajnc, Arnautović - Burgštaler.

SRBIJA (3-4-3): Stojković - Ivanović, S. Mitrović, Nastasić - Rukavina (od 69. Ljajić), Milivojević, Matić, Kolarov - Tadić, Gaćinović (od 86. Prijović), Mitrović.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Istina

06.10.2017 21:29

Srusi Srbin Srbiju

ODGOVORITE