Мале шансе за акцизе у ПД ПСБиХ

Мале су шансе да буду уведене нове акцизе на нафту и нафтине деривате у Парламенту БиХ, казао је вечерас посланик СДС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Лалић, гостујући у емисији "Изазови" БН телевизије.   Идентично мишљење је изнио и посланик НДП-а Момчило Новаковић. Еконсомски стручњаци Зоран Павловић и Славиша Раковић  у истој емисији су нагласили да се ради о новој  врсти намета који ће грађане додатно да оптерете.

Република Српска 06.10.2017 | 21:46
Мале шансе за акцизе у ПД ПСБиХ
"Није добро рјешење да буду уведене акцизе", рекао је Лалић, додајући да је то посљедица лоше економске ситуације у земљи.

"То је неспосбност владе, која захтијева да се акцизе усвоје што је неодговорно према грађанима. Треба рећи да је то ново извлачење пара из све сиромашнијих џепова грађана", рекао је Лалић.

Он је изразио увјерење да посланици у Представничком дому неће подржати најновије законско рјешење које је предложио Управни одбор УИО БиХ.



Економски стручњак Зоран Павловић критиковао је увођење нових акциза на гориво, наводећи да ће то за собом повући и "талас" других поскупљења.

"Повећање акциза су услов за узимање нових кредита што је катастрофално, јер је ова земља презадужена", казао је Павловић, наглашавајући да вјерује да ће посланици у Парламенту БиХ бити разумни и неће подржати нове намете.

Износећи идентичне ставове посланик НДП у Представничком дому Парламента БиХ Момчило Новаковић је рекао да је то услов за нове кредитне аранжмане с ММФ , који хоће да се, како је рекао, обезбиједе да ће им бити враћени кредити који су већ узети.

"РС следеће године ће имати преко 900 милиона КМ да врати кредитних средстава и о каквим инвестицијама они причају", рекао је Новаковић, који вјерује да ће и пети пут закон о акцизама пасти у Представничком дому Парламента БиХ.



"То је посљедица нетранспарентности рада владе, јер ми не знамо гдје су до сада утрошена средства која су била искључиво за изградњу путева", казао је акономиста Славиша Раковић. Он тврди да је у питању нови порез и да ће то да се одрази на животни стандард грађана.

Лалић, Павловић, Новаковић и Раковић у емисији Изазови БН телевизије изнијели су мишљење да ће акцизе послужити за крпљење буџетских рупа и узимање нових кредита како би се вратили стари, узети од међунаордних кредитора.

"Нико не брине о будућности нас и наше дјеце", рекао је Павловић, наглашавајући да без развијене економије нема ни путева.



БН телевизија

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

@ Тип топ

06.10.2017 20:15

Тацно тако,али без развијени путева нема ни економије.Која це будала инвестират,а његов камион не мозе да довезе сировину у фирму или да одвезе готов Продукт.Па гдје це доци глумацка екипа у сеоско позористе кад нема пута.Да нису правили путеве за старе Римљане не би се ни цуло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

06.10.2017 21:16

Ја незнам кад си ти родјен,али знам да је бивса Југа имала развијену економију сто ми сад само моземо да сањамо и користила је исте путеве ове које ми користимо данас без икакве економије и све је функционолисало као сат,ссмо тад за лоповлук се знали ста цека.Нека врате паре сто су поцапали и нетребају нам кредити.И ми цемо бити познати као Римљани,ал само ло пропасти.

Name

@Зоки

06.10.2017 21:46

Које путеве оне сто су изградјене у Србији и Хрватској.Ста је функционисало у БиХ која је извозила струју у остале Републике била на стедњи,а Партизан и Звезда играју ноцне утакмице под рефлекторима.Јест све је функционисало кад је требало Србији,Хрватској и Словенији.Сто Ауто пут Братстваи Јединства није исо Загреб-БањаЛука- Београд,него је исо сто дузе кроз Хрватску.Додусе Босну није Нико ни пито зато сто су сједили прикривени националисти који нису Босни зељели добро исто ко и данас.

Name

економиста

07.10.2017 05:44

Цуј "довести инвеститоре"!? Јел то стратегија развоја? Ако јесте онда цемо бити сиромасни заувијек. Ипак је добро да се цује глас и оних који несто знају о економији. А не они лаици и додикови експерти без основних знања, као стоје нпр. Тегелтија и остали.

Name

Треба измислити нову тему

06.10.2017 20:16

Сада ће СНСД-ов тим за кризне ситуације са испоставом у Београду да смисли нову аферу.Да би скренули пажњу народа са тешке економске ситуације смислиће неки нови сценарио македонски или аферу ушће 2!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

06.10.2017 20:33

Водитељка екстра ❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоча

06.10.2017 21:12

Наша Наташа-љепотица

Name

ЗОЗОН

06.10.2017 21:13

Ниста акцизе рс не требају јер их пропали додик неби тросио на путеве него за крпљење будзета да би могао остати на власти! Сваким даном је све нервознији и поскакује пред новинарима док сваки дан измисља неке небулозе за крезубе снсд гласаце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОЗОН

06.10.2017 21:13

Ниста акцизе рс не требају јер их пропали додик неби тросио на путеве него за крпљење будзета да би могао остати на власти! Сваким даном је све нервознији и поскакује пред новинарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

06.10.2017 21:15

КЛАДИМ СЕ ДА ЦЕ ДА БУДУ АКЦИЗЕ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

07.10.2017 06:14

И СББ је коначно промјенио плочу, и они нече гласати за акцизе. Закључак је више него јасан од акциза нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

07.10.2017 06:23

Ануитети за вец подигнуте кредите за ауто путеве крецу од сљедеце године.Притисак медународне заједнице да се уведу додатне акцизе на нафту и нафтне деривате од 15 фенинга по литри није интерес да се граде нови ауто путеви него да се обезбједе намјенска средства за врацање постојецих кредита.Познато је да су ауто путеви у Босни и Херцеговини далеко од рентабилности, да наплацене путарине нису довољне ни за редовно одрзавање а да је и оно сто се вец наплацује по основу акциза и друмарина углавном слузило за партијске ухљебе у виду путарских фирми и ненамјеско крпљење будзетских рупа и плацања прегломазног административног апарата. Без исцрпних анализа ста смо изградили и колико то коста са одрзавањима , ста планирамо и колико це то костати и да ли је за то потребно 15 или 50 фениинга по литри са пуном транспарнтросцу и насим реалним могуцностима, оваква адхок рјесења су само бацање новца у врецу без дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зоки

07.10.2017 06:30

Слазем се.Ови криминалци у сарадњи са камионским лобијем уништили су жељезнице и ида могу окренули би још и превоз руде у Зеницу на камионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе

07.10.2017 07:24

Нема ништа од акциза. СНСД, СДА и ХДЗ могу за сигурно да отпишу акцизе са дневног реда.

ОДГОВОРИТЕ