Male šanse za akcize u PD PSBiH

Male su šanse da budu uvedene nove akcize na naftu i naftine derivate u Parlamentu BiH, kazao je večeras poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Lalić, gostujući u emisiji "Izazovi" BN televizije.   Identično mišljenje je iznio i poslanik NDP-a Momčilo Novaković. Ekonsomski stručnjaci Zoran Pavlović i Slaviša Raković  u istoj emisiji su naglasili da se radi o novoj  vrsti nameta koji će građane dodatno da opterete.

Republika Srpska 06.10.2017 | 21:46
Male šanse za akcize u PD PSBiH
"Nije dobro rješenje da budu uvedene akcize", rekao je Lalić, dodajući da je to posljedica loše ekonomske situacije u zemlji.

"To je nesposbnost vlade, koja zahtijeva da se akcize usvoje što je neodgovorno prema građanima. Treba reći da je to novo izvlačenje para iz sve siromašnijih džepova građana", rekao je Lalić.

On je izrazio uvjerenje da poslanici u Predstavničkom domu neće podržati najnovije zakonsko rješenje koje je predložio Upravni odbor UIO BiH.



Ekonomski stručnjak Zoran Pavlović kritikovao je uvođenje novih akciza na gorivo, navodeći da će to za sobom povući i "talas" drugih poskupljenja.

"Povećanje akciza su uslov za uzimanje novih kredita što je katastrofalno, jer je ova zemlja prezadužena", kazao je Pavlović, naglašavajući da vjeruje da će poslanici u Parlamentu BiH biti razumni i neće podržati nove namete.

Iznoseći identične stavove poslanik NDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković je rekao da je to uslov za nove kreditne aranžmane s MMF , koji hoće da se, kako je rekao, obezbijede da će im biti vraćeni krediti koji su već uzeti.

"RS sledeće godine će imati preko 900 miliona KM da vrati kreditnih sredstava i o kakvim investicijama oni pričaju", rekao je Novaković, koji vjeruje da će i peti put zakon o akcizama pasti u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.



"To je posljedica netransparentnosti rada vlade, jer mi ne znamo gdje su do sada utrošena sredstva koja su bila isključivo za izgradnju puteva", kazao je akonomista Slaviša Raković. On tvrdi da je u pitanju novi porez i da će to da se odrazi na životni standard građana.

Lalić, Pavlović, Novaković i Raković u emisiji Izazovi BN televizije iznijeli su mišljenje da će akcize poslužiti za krpljenje budžetskih rupa i uzimanje novih kredita kako bi se vratili stari, uzeti od međunaordnih kreditora.

"Niko ne brine o budućnosti nas i naše djece", rekao je Pavlović, naglašavajući da bez razvijene ekonomije nema ni puteva.



BN televizija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

@ Tip top

06.10.2017 20:15

Tacno tako,ali bez razvijeni puteva nema ni ekonomije.Koja ce budala investirat,a njegov kamion ne moze da doveze sirovinu u firmu ili da odveze gotov Produkt.Pa gdje ce doci glumacka ekipa u seosko pozoriste kad nema puta.Da nisu pravili puteve za stare Rimljane ne bi se ni culo.

ODGOVORITE
Name

Zoki

06.10.2017 21:16

Ja neznam kad si ti rodjen,ali znam da je bivsa Juga imala razvijenu ekonomiju sto mi sad samo mozemo da sanjamo i koristila je iste puteve ove koje mi koristimo danas bez ikakve ekonomije i sve je funkcionolisalo kao sat,ssmo tad za lopovluk se znali sta ceka.Neka vrate pare sto su pocapali i netrebaju nam krediti.I mi cemo biti poznati kao Rimljani,al samo lo propasti.

Name

@Zoki

06.10.2017 21:46

Koje puteve one sto su izgradjene u Srbiji i Hrvatskoj.Sta je funkcionisalo u BiH koja je izvozila struju u ostale Republike bila na stednji,a Partizan i Zvezda igraju nocne utakmice pod reflektorima.Jest sve je funkcionisalo kad je trebalo Srbiji,Hrvatskoj i Sloveniji.Sto Auto put Bratstvai Jedinstva nije iso Zagreb-BanjaLuka- Beograd,nego je iso sto duze kroz Hrvatsku.Doduse Bosnu nije Niko ni pito zato sto su sjedili prikriveni nacionalisti koji nisu Bosni zeljeli dobro isto ko i danas.

Name

ekonomista

07.10.2017 05:44

Cuj "dovesti investitore"!? Jel to strategija razvoja? Ako jeste onda cemo biti siromasni zauvijek. Ipak je dobro da se cuje glas i onih koji nesto znaju o ekonomiji. A ne oni laici i dodikovi eksperti bez osnovnih znanja, kao stoje npr. Tegeltija i ostali.

Name

Treba izmisliti novu temu

06.10.2017 20:16

Sada će SNSD-ov tim za krizne situacije sa ispostavom u Beogradu da smisli novu aferu.Da bi skrenuli pažnju naroda sa teške ekonomske situacije smisliće neki novi scenario makedonski ili aferu ušće 2!

ODGOVORITE
Name

Miro

06.10.2017 20:33

Voditeljka ekstra ❤

ODGOVORITE
Name

Foča

06.10.2017 21:12

Naša Nataša-ljepotica

Name

ZOZON

06.10.2017 21:13

Nista akcize rs ne trebaju jer ih propali dodik nebi trosio na puteve nego za krpljenje budzeta da bi mogao ostati na vlasti! Svakim danom je sve nervozniji i poskakuje pred novinarima dok svaki dan izmislja neke nebuloze za krezube snsd glasace!!!

ODGOVORITE
Name

ZOZON

06.10.2017 21:13

Nista akcize rs ne trebaju jer ih propali dodik nebi trosio na puteve nego za krpljenje budzeta da bi mogao ostati na vlasti! Svakim danom je sve nervozniji i poskakuje pred novinarima

ODGOVORITE
Name

E

06.10.2017 21:15

KLADIM SE DA CE DA BUDU AKCIZE !!

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

07.10.2017 06:14

I SBB je konačno promjenio ploču, i oni neče glasati za akcize. Zaključak je više nego jasan od akciza nema ništa.

ODGOVORITE
Name

Osvit

07.10.2017 06:23

Anuiteti za vec podignute kredite za auto puteve krecu od sljedece godine.Pritisak medunarodne zajednice da se uvedu dodatne akcize na naftu i naftne derivate od 15 feninga po litri nije interes da se grade novi auto putevi nego da se obezbjede namjenska sredstva za vracanje postojecih kredita.Poznato je da su auto putevi u Bosni i Hercegovini daleko od rentabilnosti, da naplacene putarine nisu dovoljne ni za redovno odrzavanje a da je i ono sto se vec naplacuje po osnovu akciza i drumarina uglavnom sluzilo za partijske uhljebe u vidu putarskih firmi i nenamjesko krpljenje budzetskih rupa i placanja preglomaznog administrativnog aparata. Bez iscrpnih analiza sta smo izgradili i koliko to kosta sa odrzavanjima , sta planiramo i koliko ce to kostati i da li je za to potrebno 15 ili 50 feniinga po litri sa punom transparntroscu i nasim realnim mogucnostima, ovakva adhok rjesenja su samo bacanje novca u vrecu bez dna.

ODGOVORITE
Name

Re Zoki

07.10.2017 06:30

Slazem se.Ovi kriminalci u saradnji sa kamionskim lobijem uništili su željeznice i ida mogu okrenuli bi još i prevoz rude u Zenicu na kamione.

ODGOVORITE
Name

Stole

07.10.2017 07:24

Nema ništa od akciza. SNSD, SDA i HDZ mogu za sigurno da otpišu akcize sa dnevnog reda.

ODGOVORITE