Саслушања лидера због референдума

Шеф каталонске полиције Хосе Луис Траперо и два истакнута лидера организација за независност Каталоније, Жорди Куихарт и Жорди Санчес, изашли су са данашњег саслушања у шпанском Националном суду као слободни људи.

Свијет 06.10.2017 | 13:01
Саслушања лидера због референдума
Трапера су испред суда дочекали аплаузи, али и понеки повик "издајниче", наводи "Ел Паис".

АФП не наводи информације о четвртом осумњиченом, који је поменут у ранијим објавама.

Поводом данашњих саслушања, за недељу у подне заказане су демонстрације.

У Националном суду одржавају се саслушање о учешћу у демонстрацијама у Барселони 20. и 21. септембра, када је шпанска полиција ухапсила неколико каталонских владиних званичника и извршила рације на неколико локација, у покушају да осујети референдум 1. октобра.

Шпанске власти наводе да су демонстранти тада ометали полицијске операције, преноси АП.

Шпански Уставни суд у четвртак је наредио каталонском Парламенту да суспендује седницу заказану за следећу недељу, на којој власти Каталоније планирају да прогласе независност.

Каталонски парламент ће заседати у понедељак, изјавио је данас каталонски секретар за спољне и институционалне односе Раул Ромева.

"Парламент ће расправљати, парламент ће се састати. Биће одржана дебата и то је важно", рекао је Рамева за ББЦ, пренео је Ројтерс.

Он је истакао да ће криза бити решена политичким, а не судским мерама.

Одлука шпанског Уставног суда о суспендовању седнице каталонског парламента штети слободи изражавања, саопштила је председница парламента Каталоније Кармен Форкадељ.

Она је, међутим, указала да парламент још није донео одлуку о томе да ли ће у понедељак одржати седницу, преноси Ројтерс.

Уставни суд Шпаније је уз одлуку о суспензији седнице каталонског парламента ради проглашења независности упозорио и да ће водећи људи тог парламента бити суочени са кривичном одговорношћу уколико буду игнорисали судску одлуку.

Суд је указао и да ће одржавање било какве седнице "из пркоса" бити сматрано ништавним.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар