Saslušanja lidera zbog referenduma

Šef katalonske policije Hose Luis Trapero i dva istaknuta lidera organizacija za nezavisnost Katalonije, Žordi Kuihart i Žordi Sančes, izašli su sa današnjeg saslušanja u španskom Nacionalnom sudu kao slobodni ljudi.

Svijet 06.10.2017 | 13:01
Saslušanja lidera zbog referenduma
Trapera su ispred suda dočekali aplauzi, ali i poneki povik "izdajniče", navodi "El Pais".

AFP ne navodi informacije o četvrtom osumnjičenom, koji je pomenut u ranijim objavama.

Povodom današnjih saslušanja, za nedelju u podne zakazane su demonstracije.

U Nacionalnom sudu održavaju se saslušanje o učešću u demonstracijama u Barseloni 20. i 21. septembra, kada je španska policija uhapsila nekoliko katalonskih vladinih zvaničnika i izvršila racije na nekoliko lokacija, u pokušaju da osujeti referendum 1. oktobra.

Španske vlasti navode da su demonstranti tada ometali policijske operacije, prenosi AP.

Španski Ustavni sud u četvrtak je naredio katalonskom Parlamentu da suspenduje sednicu zakazanu za sledeću nedelju, na kojoj vlasti Katalonije planiraju da proglase nezavisnost.

Katalonski parlament će zasedati u ponedeljak, izjavio je danas katalonski sekretar za spoljne i institucionalne odnose Raul Romeva.

"Parlament će raspravljati, parlament će se sastati. Biće održana debata i to je važno", rekao je Rameva za BBC, preneo je Rojters.

On je istakao da će kriza biti rešena političkim, a ne sudskim merama.

Odluka španskog Ustavnog suda o suspendovanju sednice katalonskog parlamenta šteti slobodi izražavanja, saopštila je predsednica parlamenta Katalonije Karmen Forkadelj.

Ona je, međutim, ukazala da parlament još nije doneo odluku o tome da li će u ponedeljak održati sednicu, prenosi Rojters.

Ustavni sud Španije je uz odluku o suspenziji sednice katalonskog parlamenta radi proglašenja nezavisnosti upozorio i da će vodeći ljudi tog parlamenta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću ukoliko budu ignorisali sudsku odluku.

Sud je ukazao i da će održavanje bilo kakve sednice "iz prkosa" biti smatrano ništavnim.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar