СП: Меси немоћан, нула Бразила, Санчес херој Чилеа!

Фудбалери Аргентине одиграли су нерешено, 0:0, пред домаћом публиком са Перуом у 17. колу јужноамеричких квалификација за Светско првенство.  Црна ноћ у Буенос Ајресу - Аргентина на апаратима! Месијев кошмар и брдо пропуштених шанси, срећа њихова па је Колумбија изгубила! Коло пре краја Гаучоси испод свих црта за пласман на Мундијал! Самоубиство године - Колумбија! Победник вечери - Парагвај! Чиле не сме да изгуби у Бразилу! Каква драма у претпоследњем колу квалификација јужноамеричке зоне.

Фудбал 06.10.2017 | 09:15
СП: Меси немоћан, нула Бразила, Санчес херој Чилеа!
Лионел Меси и другови били су немоћни пред голом Педра Галесе и забележили су четврту узастопну утакмицу без победе.

"Гаучоси" се налазе ван првих пет места које воде на Мундијал и у последњем колу ће им бити потребна победа како би играли у Русији 2018. године.

Аргентина је доминирала утакмицом пошто је сваки статистички податак био на њиховој страни. Посед лопте 59 на према 41, шутеви у оквир гола седам на према један... 

Међутим, током деведесет минута игре лопта није хтела у гол. Можда најбољу прилику Аргентина је имала у 47. минуту када је Меси промашио из веома добре позиције – његов шут је окрзао стативу. 

До краја су покушавали и Бенедето, Гомес и Ригони, али поготка није било. Перу тако односи кући веома важан бод.

Шок, неверица, хаос... Аргентина поново није успела! Није помогла ни селидба са Монументала у гротло Бомбоњере, нису помогле ни крцате трибине, хорда навијача у трансу, ни атмосфера која прогута сваког противника! Фудбалери Перуа успели су да се извуку из црне рупе нетакнути и направе подвиг каквом се мало ко надао уочи утакмице века за рањену, избезумљену Аргентину - 0:0!

Аргентина је сада на апаратима! Јер, коло пре краја квалификација екипа Хорхеа Сампаолија налази се испод свих црта за евентуални пласман на Мундијал! И то са бодом више од седмопласираног Парагваја, док Перу има бољу гол-разлику и тренутно заузима позицију за бараж! Срећа за Гаучосе је та што је Колумбија изгубила, мада је Чиле савладао Еквадор на свом Монументалу у Сантјагу, што је довело до тога да стање на табели изгледа овако: Бразил се са 38 бодова већ квалификовао, Уругвај има 28 бодова и пол позицију да преузме руску визу. Чиле 26, Колумбија 26, Перу 25, Аргентина 25, Парагвај 24. Дакле, пет репрезентација ће се у последњем колу легитимно борити за последња два места у авиону за Русију, односно још то додатно место у баражу! 

Шокирао је Хорхе Сампаоли целу нацију, али и фудбалску планету одлуком да у срце напада стави Бокиног голгетера Дарија Бенедета, а да том приликом на клупи остави Паула Дибалу и Маура Икардија! Који, иначе, на крају уопште нису ни улазили на терен?!

Иза Бенедета налазио се трилинг вођен Лионелом Месијем, а на боковима су му подршку пружали Анхел Ди Марија и Алехандро Папу Гомез. Испоставило се да ни оваква комбинација није била довољно добра да би се нашкодило спремним Перуанцима, чијом је одбраном командовао некадашњи Звездин штопер Мигел Араухо!

Страшан је подвиг направио Перу насред Бомбоњере! А највећу порцију заслуга за страшан успех заслужио је невероватни голман Педро Галесе, који је претходне ноћи бранио као никада у животу. Не само да је зауставио страшну Аргентину која је од првог до последњег минута вршила страховит притисак на противничку одбрану са свих десет играча из поља, већ је учинио да се Лионел Меси прописно обрука на свом репрезентативном дебију у чувеном дому Боке Јуниорс!

Сијасет пропуштених шанси имао је Барселонин виртуоз. И прича се константно понављала, као на поквареном снимку. Меси створи шансу, али се заврши безуспешно. Било да сам покуша да је реши, или да упосли неког од саиграча. А, како је који промашај долазио, раздор у тиму био је све већи. То су сви приметили, па и Хорхе Сампаоли, али ту ништа није могао. 

Већ средином првог дела испустио је колосалну шансу да се прослави, али његов карактеристични трк према казненом простору и ударац са њене ивице није завршио како треба. Лопта је протутњала поред стативе.

Меси се поново нашао у изгледној прилици непосредно пре одласка на паузу, али његов лукави покушај лоб додавања није искористио Бенедето.

Тек неколико секунди пошто је стартовало друго полувреме, Меси је поново пао на колена. Овога пута издала га је његова десница, иако је погодио спољни део стативе. И то није све - само неколико минута касније Меси је одлично проиграо Папуа Гомеза, али је голмам Педро Галесе био попут мачке - бацио се рефлексно и фантастично сачувао мрежу нетакнутом.

Како су минути пролазили, тако је било све јасније да Аргентина неће успети да пробије перуански зид испред Галесеовог поља, а и Сампаолијевој чети је све више понестајало снаге. До краја утакмице и то у 77. минуту Хавијер Маскерано пропустио је можда и последњу велику шансу да Аргентини донесе радост, јер све после тога било је само чисто „дављење лопте“. До последњег звиждука бразилског судије Вилтон Переире Сампаја Аргентина је безуспешно лутала у нади да ће пронаћи бар и најмању пукотину како би се мрежа коначно затресла. То се није догодило.

Хорхе Сампаоли није дошао ни до једне победе откако је преузео кормило Аргентине! А Аргентина је тако дошла у кошмарну позицију да се не пласира на Мундијал по први пут још од 1970. године, што би заиста представљало шок за комплетну фудбалску планету. Јер, Светско првенство без Аргентине, актуелног вицешампиона света - није исто такмичење!



У ноћи иза нас важне тријумфе остварили су Чиле и Парагвај, док су Уругвај и Бразил у својим мечевима одиграли без голова.

Чиле је пред домаћом публиком победио Еквадор са 2:1, а голове за домаћи састав постигли су Варгас у 22. минуту и Санчес у 85. који је тако поново био херој свог тима.

Еквадор се у 82. минуту понадао да би могао до бода пошто је Ибара изједначио, међутим све нада распршио им је крилни нападач Арсенала.

Невероватан преокрет видео се у Колумбији где је Парагвај у последњих неколико минута утакмице успео да дође до тријумфа. Домаћи састав водио је од 79. минута голом Фалкаа, али је онда уследила права драма.

Оскар Кардозо је прво изједначио у 89. минуту, да би у 90+2 минуту Санабрија донео велики преокрет и још већу победу Парагвају.

"Селесао" је већ раније обезбедио пласман на Светско првенство, а у претпоследњем колу играли су 0:0 на гостовању Боливији.

Последње коло јужноамеричких квалификација игра се за пет дана када ће се састати: Бразил – Чиле, Еквадор – Аргентина, Парагвај – Венецуела, Перу – Колумбија, Уругвај – Боливија.



Док цео свет бруји о Аргентини и херојском ремију Перуа на Бомбоњери, ништа мање није било узбудљиво ни у осталим квалификационим мечевима јужноамеричке зоне.

Још већи трагичар од Аргентине је Колумбија која је имала меч лопту на свом терену, водила је до 89. минуту меча са Парагвајем, а онда је направила фудбалско самоубиство и поражена је 1:2. Да су победили, Колумбијци би и теоретски обезбедили пласман на Мундијал. Овако, гостујиу Перуу у последњем колу и испадају ако изгубе од директног ривала којег победа води у Русију или макар у бараж са Нобвим Зеландом.

Тешко је описати колику глупост су Колумбијци направили синоћ. Од сигурног пласмана на Мундијал сада стрепе пред пут у Перу, а психолошки моменат у екипи је далеко од пожељног пред меч одлуке.

Колумбијци су нападали Парагвај од првог минута и промашивали шансе. Како је меч одмицао, нервоза је расла. Селектор Пекерман је последњих 20 минута играо са тројицом класичних нападача. Коначно, у 78. минуту је Радамел Фалкао избегао офсајд замку и лоп убарцем на додавање Чаре матирао парагвајског голмана. Изгледало је да је одвео Колумбију на Мундијал. Али…

Грешка голмана Оспине је у 89. минуту омогућила Оскару Кардозу да изједначи и да удахне живот Парагвају. У 92. минуту је Парагвај кренуо у последњи напада, одбрана Колумбије је катастрофално реаговала и Тони Санабрија је донео гостима велику победу. И мук у Баранкиљи…

Парагвајци су од отписаних стигли до шансе да пласирају у Русију. Потребно им је да у последњем колу победе Венецуелу кући и да Аргентина или Чиле не победе у гостима.

Поред Парагваја, победник вечери је Чиле. Шампион Јужне Америке је на свом терену савладао Еквадор са 2:1 и прескочио Аргентину, Перу и Колумбију на табели. Сада су трећи, али проблем је што у последњем колу гостују лидеру Бразилу. Бод их сигурно води у бараж, са победом су сигурни учесници Мундијала. Али доста тога ће зависити и од осталих мечева.

Чиле је повео голом Едуа Варгаса после продора и асистенције “Мађионичара” Валдивије. Међутим, Еквадор је заледио Сантјаго изједначењем у 84. минут.  Шок на Монументалу је кратко трајао јер је Алексис Санчез само два минута касније био на правом месту да отпадак после шута Гутијереза спакује у мрежу за велику победу Чилеанаца.



Уругвај је изборио бод и реми без голова у Венецуели. Теоретски није обезбедио пласман на Мундијал, али суштински јесте јер у последњем колу треба да се десе права фудбалска чуда па да Уругвај заврши у баражу.

Без голова је завешено и у Боливији где је гостовао безбрижни Бразил и борио се за дах на великој надморској висини. Иако су играли у пуном саставу са Нејмаром, Жезусом, Кутињоми осталима, Бразилци нису могли да сломе отпор жилавог домаћина. А плус им се у првом полувремену повредио Тијаго Силва…

У последњем колу (11. октобра од 01.30) Аргентина ће на 2.850 метара у Киту покушати да победи Еквадор који само ређа поразе. Бразил ће угостити трећепласирани Чиле, Колумбија иде на ноге Перуу, док Парагвај игра против Венецуеле. И не зависи све само од Аргентине, већ и од расплета свих осталих утакмица!

Дакле, спремите се за комплетно лудило последњег кола!

СП квалификације:

Венецуела – Уругвај 0:0
Боливија – Бразил 0:0
Аргентина – Перу 0:0
Чиле – Еквадор 2:1
Варгас 21, Санчес 85 - Ибара 82
Колумбија – Парагвај 1:2
Фалкао 79 - Кардосо 89, Санабрија 90+2

Табела:

1. Бразил 17 11 5 1 38:11 38 
2. Уругвај 17 8 4 5 28:18 28 
3. Чиле 17 8 2 7 26:24 26 
4. Колумбија 17 7 5 5 20:18 26 
5. Перу 17 7 4 6 26:25 25 
6. Аргентина 17 6 7 4 16:15 25 
7. Парагвај 17 7 3 7 19:24 24 
8. Еквадор 17 6 2 9 25:26 20 
9. Боливија 17 4 2 11 14:34 14 
10. Венецуела 17 1 6 10 18:35 9

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар