SP: Mesi nemoćan, nula Brazila, Sančes heroj Čilea!

Fudbaleri Argentine odigrali su nerešeno, 0:0, pred domaćom publikom sa Peruom u 17. kolu južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.  Crna noć u Buenos Ajresu - Argentina na aparatima! Mesijev košmar i brdo propuštenih šansi, sreća njihova pa je Kolumbija izgubila! Kolo pre kraja Gaučosi ispod svih crta za plasman na Mundijal! Samoubistvo godine - Kolumbija! Pobednik večeri - Paragvaj! Čile ne sme da izgubi u Brazilu! Kakva drama u pretposlednjem kolu kvalifikacija južnoameričke zone.

Fudbal 06.10.2017 | 09:15
SP: Mesi nemoćan, nula Brazila, Sančes heroj Čilea!
Lionel Mesi i drugovi bili su nemoćni pred golom Pedra Galese i zabeležili su četvrtu uzastopnu utakmicu bez pobede.

"Gaučosi" se nalaze van prvih pet mesta koje vode na Mundijal i u poslednjem kolu će im biti potrebna pobeda kako bi igrali u Rusiji 2018. godine.

Argentina je dominirala utakmicom pošto je svaki statistički podatak bio na njihovoj strani. Posed lopte 59 na prema 41, šutevi u okvir gola sedam na prema jedan... 

Međutim, tokom devedeset minuta igre lopta nije htela u gol. Možda najbolju priliku Argentina je imala u 47. minutu kada je Mesi promašio iz veoma dobre pozicije – njegov šut je okrzao stativu. 

Do kraja su pokušavali i Benedeto, Gomes i Rigoni, ali pogotka nije bilo. Peru tako odnosi kući veoma važan bod.

Šok, neverica, haos... Argentina ponovo nije uspela! Nije pomogla ni selidba sa Monumentala u grotlo Bombonjere, nisu pomogle ni krcate tribine, horda navijača u transu, ni atmosfera koja proguta svakog protivnika! Fudbaleri Perua uspeli su da se izvuku iz crne rupe netaknuti i naprave podvig kakvom se malo ko nadao uoči utakmice veka za ranjenu, izbezumljenu Argentinu - 0:0!

Argentina je sada na aparatima! Jer, kolo pre kraja kvalifikacija ekipa Horhea Sampaolija nalazi se ispod svih crta za eventualni plasman na Mundijal! I to sa bodom više od sedmoplasiranog Paragvaja, dok Peru ima bolju gol-razliku i trenutno zauzima poziciju za baraž! Sreća za Gaučose je ta što je Kolumbija izgubila, mada je Čile savladao Ekvador na svom Monumentalu u Santjagu, što je dovelo do toga da stanje na tabeli izgleda ovako: Brazil se sa 38 bodova već kvalifikovao, Urugvaj ima 28 bodova i pol poziciju da preuzme rusku vizu. Čile 26, Kolumbija 26, Peru 25, Argentina 25, Paragvaj 24. Dakle, pet reprezentacija će se u poslednjem kolu legitimno boriti za poslednja dva mesta u avionu za Rusiju, odnosno još to dodatno mesto u baražu! 

Šokirao je Horhe Sampaoli celu naciju, ali i fudbalsku planetu odlukom da u srce napada stavi Bokinog golgetera Darija Benedeta, a da tom prilikom na klupi ostavi Paula Dibalu i Maura Ikardija! Koji, inače, na kraju uopšte nisu ni ulazili na teren?!

Iza Benedeta nalazio se triling vođen Lionelom Mesijem, a na bokovima su mu podršku pružali Anhel Di Marija i Alehandro Papu Gomez. Ispostavilo se da ni ovakva kombinacija nije bila dovoljno dobra da bi se naškodilo spremnim Peruancima, čijom je odbranom komandovao nekadašnji Zvezdin štoper Migel Arauho!

Strašan je podvig napravio Peru nasred Bombonjere! A najveću porciju zasluga za strašan uspeh zaslužio je neverovatni golman Pedro Galese, koji je prethodne noći branio kao nikada u životu. Ne samo da je zaustavio strašnu Argentinu koja je od prvog do poslednjeg minuta vršila strahovit pritisak na protivničku odbranu sa svih deset igrača iz polja, već je učinio da se Lionel Mesi propisno obruka na svom reprezentativnom debiju u čuvenom domu Boke Juniors!

Sijaset propuštenih šansi imao je Barselonin virtuoz. I priča se konstantno ponavljala, kao na pokvarenom snimku. Mesi stvori šansu, ali se završi bezuspešno. Bilo da sam pokuša da je reši, ili da uposli nekog od saigrača. A, kako je koji promašaj dolazio, razdor u timu bio je sve veći. To su svi primetili, pa i Horhe Sampaoli, ali tu ništa nije mogao. 

Već sredinom prvog dela ispustio je kolosalnu šansu da se proslavi, ali njegov karakteristični trk prema kaznenom prostoru i udarac sa njene ivice nije završio kako treba. Lopta je protutnjala pored stative.

Mesi se ponovo našao u izglednoj prilici neposredno pre odlaska na pauzu, ali njegov lukavi pokušaj lob dodavanja nije iskoristio Benedeto.

Tek nekoliko sekundi pošto je startovalo drugo poluvreme, Mesi je ponovo pao na kolena. Ovoga puta izdala ga je njegova desnica, iako je pogodio spoljni deo stative. I to nije sve - samo nekoliko minuta kasnije Mesi je odlično proigrao Papua Gomeza, ali je golmam Pedro Galese bio poput mačke - bacio se refleksno i fantastično sačuvao mrežu netaknutom.

Kako su minuti prolazili, tako je bilo sve jasnije da Argentina neće uspeti da probije peruanski zid ispred Galeseovog polja, a i Sampaolijevoj četi je sve više ponestajalo snage. Do kraja utakmice i to u 77. minutu Havijer Maskerano propustio je možda i poslednju veliku šansu da Argentini donese radost, jer sve posle toga bilo je samo čisto „davljenje lopte“. Do poslednjeg zvižduka brazilskog sudije Vilton Pereire Sampaja Argentina je bezuspešno lutala u nadi da će pronaći bar i najmanju pukotinu kako bi se mreža konačno zatresla. To se nije dogodilo.

Horhe Sampaoli nije došao ni do jedne pobede otkako je preuzeo kormilo Argentine! A Argentina je tako došla u košmarnu poziciju da se ne plasira na Mundijal po prvi put još od 1970. godine, što bi zaista predstavljalo šok za kompletnu fudbalsku planetu. Jer, Svetsko prvenstvo bez Argentine, aktuelnog vicešampiona sveta - nije isto takmičenje!



U noći iza nas važne trijumfe ostvarili su Čile i Paragvaj, dok su Urugvaj i Brazil u svojim mečevima odigrali bez golova.

Čile je pred domaćom publikom pobedio Ekvador sa 2:1, a golove za domaći sastav postigli su Vargas u 22. minutu i Sančes u 85. koji je tako ponovo bio heroj svog tima.

Ekvador se u 82. minutu ponadao da bi mogao do boda pošto je Ibara izjednačio, međutim sve nada raspršio im je krilni napadač Arsenala.

Neverovatan preokret video se u Kolumbiji gde je Paragvaj u poslednjih nekoliko minuta utakmice uspeo da dođe do trijumfa. Domaći sastav vodio je od 79. minuta golom Falkaa, ali je onda usledila prava drama.

Oskar Kardozo je prvo izjednačio u 89. minutu, da bi u 90+2 minutu Sanabrija doneo veliki preokret i još veću pobedu Paragvaju.

"Selesao" je već ranije obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo, a u pretposlednjem kolu igrali su 0:0 na gostovanju Boliviji.

Poslednje kolo južnoameričkih kvalifikacija igra se za pet dana kada će se sastati: Brazil – Čile, Ekvador – Argentina, Paragvaj – Venecuela, Peru – Kolumbija, Urugvaj – Bolivija.



Dok ceo svet bruji o Argentini i herojskom remiju Perua na Bombonjeri, ništa manje nije bilo uzbudljivo ni u ostalim kvalifikacionim mečevima južnoameričke zone.

Još veći tragičar od Argentine je Kolumbija koja je imala meč loptu na svom terenu, vodila je do 89. minutu meča sa Paragvajem, a onda je napravila fudbalsko samoubistvo i poražena je 1:2. Da su pobedili, Kolumbijci bi i teoretski obezbedili plasman na Mundijal. Ovako, gostujiu Peruu u poslednjem kolu i ispadaju ako izgube od direktnog rivala kojeg pobeda vodi u Rusiju ili makar u baraž sa Nobvim Zelandom.

Teško je opisati koliku glupost su Kolumbijci napravili sinoć. Od sigurnog plasmana na Mundijal sada strepe pred put u Peru, a psihološki momenat u ekipi je daleko od poželjnog pred meč odluke.

Kolumbijci su napadali Paragvaj od prvog minuta i promašivali šanse. Kako je meč odmicao, nervoza je rasla. Selektor Pekerman je poslednjih 20 minuta igrao sa trojicom klasičnih napadača. Konačno, u 78. minutu je Radamel Falkao izbegao ofsajd zamku i lop ubarcem na dodavanje Čare matirao paragvajskog golmana. Izgledalo je da je odveo Kolumbiju na Mundijal. Ali…

Greška golmana Ospine je u 89. minutu omogućila Oskaru Kardozu da izjednači i da udahne život Paragvaju. U 92. minutu je Paragvaj krenuo u poslednji napada, odbrana Kolumbije je katastrofalno reagovala i Toni Sanabrija je doneo gostima veliku pobedu. I muk u Barankilji…

Paragvajci su od otpisanih stigli do šanse da plasiraju u Rusiju. Potrebno im je da u poslednjem kolu pobede Venecuelu kući i da Argentina ili Čile ne pobede u gostima.

Pored Paragvaja, pobednik večeri je Čile. Šampion Južne Amerike je na svom terenu savladao Ekvador sa 2:1 i preskočio Argentinu, Peru i Kolumbiju na tabeli. Sada su treći, ali problem je što u poslednjem kolu gostuju lideru Brazilu. Bod ih sigurno vodi u baraž, sa pobedom su sigurni učesnici Mundijala. Ali dosta toga će zavisiti i od ostalih mečeva.

Čile je poveo golom Edua Vargasa posle prodora i asistencije “Mađioničara” Valdivije. Međutim, Ekvador je zaledio Santjago izjednačenjem u 84. minut.  Šok na Monumentalu je kratko trajao jer je Aleksis Sančez samo dva minuta kasnije bio na pravom mestu da otpadak posle šuta Gutijereza spakuje u mrežu za veliku pobedu Čileanaca.



Urugvaj je izborio bod i remi bez golova u Venecueli. Teoretski nije obezbedio plasman na Mundijal, ali suštinski jeste jer u poslednjem kolu treba da se dese prava fudbalska čuda pa da Urugvaj završi u baražu.

Bez golova je zavešeno i u Boliviji gde je gostovao bezbrižni Brazil i borio se za dah na velikoj nadmorskoj visini. Iako su igrali u punom sastavu sa Nejmarom, Žezusom, Kutinjomi ostalima, Brazilci nisu mogli da slome otpor žilavog domaćina. A plus im se u prvom poluvremenu povredio Tijago Silva…

U poslednjem kolu (11. oktobra od 01.30) Argentina će na 2.850 metara u Kitu pokušati da pobedi Ekvador koji samo ređa poraze. Brazil će ugostiti trećeplasirani Čile, Kolumbija ide na noge Peruu, dok Paragvaj igra protiv Venecuele. I ne zavisi sve samo od Argentine, već i od raspleta svih ostalih utakmica!

Dakle, spremite se za kompletno ludilo poslednjeg kola!

SP kvalifikacije:

Venecuela – Urugvaj 0:0
Bolivija – Brazil 0:0
Argentina – Peru 0:0
Čile – Ekvador 2:1
Vargas 21, Sančes 85 - Ibara 82
Kolumbija – Paragvaj 1:2
Falkao 79 - Kardoso 89, Sanabrija 90+2

Tabela:

1. Brazil 17 11 5 1 38:11 38 
2. Urugvaj 17 8 4 5 28:18 28 
3. Čile 17 8 2 7 26:24 26 
4. Kolumbija 17 7 5 5 20:18 26 
5. Peru 17 7 4 6 26:25 25 
6. Argentina 17 6 7 4 16:15 25 
7. Paragvaj 17 7 3 7 19:24 24 
8. Ekvador 17 6 2 9 25:26 20 
9. Bolivija 17 4 2 11 14:34 14 
10. Venecuela 17 1 6 10 18:35 9

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar