Додатно подржите Вучића и Србију

Група од 14 чланова Представничког дома америчког Конгреса упутила је писмо државном секретару Рексу Тилерсону у којем позива на обнављање политичке пажње посвећене Балкану и додатну подршку Србији.

Србија 06.10.2017 | 07:31
Додатно подржите Вучића и Србију
"Србија је политичка окосница целог региона. Значај региона Балкана показивао се кроз историју: са изостанком балканске стабилности, биће угрожена европска стабилност", наводи се у писму чија су прва два потписника копредседавајући српског кокуса Тед По и Емануел Кливер, преноси "Глас Америке".

Конгресмени наводе да Балкан и даље оптерећују духови сукоба из прошлости, а да затегнути и непотпуни односи Србије и Косова остају кључна препрека за стабилност целог региона. Они цитирају речи председника Србије Александра Вучића који је прошлог месеца, у односу на то дуготрајно питање навео да ће његова влада заузети "озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалистичан, окренут ка будућности".

"Верујемо да је у интересу Сједињених Држава да подрже тај приступ чији је циљ промовисање трајне стабилности и узајамног поштовања уз обезбеђивање спремности српског руководства да га спроведе", оцењује група конгресмена.

У писму, послатом 3. октобра, се истиче да су продужена америчка пажња и подршка региону Балкана неопходни, имајући у виду безбедносне изазове са којима се земље региона сада суочавају.

"Србија је одговорила одговорно и позитивно на мигрантску кризу која је захватила Европу упркос великом хуманитарном и финансијском оптерећењу њеног система азила", наводе конгресмени који додају да је Београд радио на борби против трговине људима која се посебно развила због мигрантске кризе, те да је од почетка кризе Србија ухапсила око 2.300 кријумцара људима.

Земље региона такође се суочавају са новим безбедносним изазовима који прете због регрутовања терориста, наводе конгресмени уз податак да се у Сирији тренутно налази најмање 875 бораца са Балкана.

Србија, као централна земља региона, сарађује са америчком владом и међународном заједницом у борби против међународног тероризма и развоју снажних антитерористичких мера и стратегија, истиче се у писму Тилерсону.

"Подршка САД Србији је од посебно виталног значаја за Београд, како би остварио стратешки циљ чланства у ЕУ. Њен пут ка Унији ће не само ојачати демократске аспирације Србије већ ће и унапредити америцке интересе трајног мира и стабилности у ширем региону. Одлучно укључивање Србије у западни табор такође ће пружити најбољу одбрану од спољних злоћудних утицаја чији је циљ да се поремети европско јединство и трансатлантско савезништво", наводе конгресмени.

"Надамо се да ће Балкан, после немира протеклих деценија, имати будућност као део демократске и мирне Европе. Позивамо вас да као приоритет поставите подршку ширем региону Балкана генерално а специфично - Србији", наводи се у писму Тилерсону.

Писмо су поред Поа и Кливера потписали Стив Стивенс, конгресмен из Охаја, Питер Висклоски из Индијане, Џејмс Мекгаверн из Масачусетса, Зои Лофгрен из Калифорније, Ренди Вебер, конгресмен из Тексаса, Грегори Микс из Њујорка, Брајан Фицпетрик из Пенсилваније, Џенис Šаковски из Илиноиса, Дејвид Сисилин из Род Ајленда, Албио Сирес из Њу Џерсија, Скот Пери из Пенсилваније и Гас Билиракис, конгресмен из Флориде.

Извор: Глас Америке, Тањуг

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Вук

06.10.2017 06:20

Значи идемо идемо на запад, идемо у ЕУ, идемо у НАТО ..ништа од Русије! Шта це сад наш Баја ?? сад је само он за Русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трге

06.10.2017 06:36

Не друже него ће бити рата на Балкану сигурно а вјероватно и у остатку Европе.

Name

Ре Вук

06.10.2017 07:46

Баја је сеоски кнез кога нико не пита за мисљење. Одлуке се доносе на мјестима која су њему недоступна.

Name

Оо

06.10.2017 17:15

Нема нам ниста без Русије.

Name

Џејмс 007Бонд

06.10.2017 06:30

Србија би била још јача и утицајнија кад би сте јој вратили тј. припојили следеће територије: 1- Републику Српску, Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац, 2-Црну Гору, 3-Косово, 4-РСК, САО источну, западну Славонију, западни Срем, Барању, Дубровник ...И онда би и даље наставили људски да се понашамо према мигрантима и транзитним избеглицама., и даље би били савезници: Америма, Русима, Кинезима (али само у неутралном војном смислу).,а тад би ојачала и политичко-безбедносна ситуација на целом Балкану, јер тако јаки би подржали и Грчку, Бугарску, Румунију, па би и оне биле јаче и стабилније...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

06.10.2017 08:18

Хахахаха пази које гљиве једеш. Поједине су лударе Ахахахахахахахахахахаха

Name

Драгутин

06.10.2017 09:18

Бар да нам дозволе за сада РС-у + Босанску крајину и Косово да се врати поново Србији то је минимум минимума који треба под хитно испунити!!!Зашто да се муслиманима(бошњацима) и шиптарима дозвољава да отимају вековне Српске територије и да праве некакву тамо државу БиХ и Косово?Зашто???Чиме су муслимани(бошњаци) и шиптари задужили овај свет и шта су допринели да им се дају те вековне Српске територије са којих су они отерали скоро сво Српско становништво?Чиме???

Name

Лажно Име

06.10.2017 11:36

@ Драгутин Србија је зарадила да јој се одузме Косово због етничког чишћења! Никад ништа преко Дрние није припадало Србији, нити ће икад! Нема покајања граница и пљачке. То се одувијек кажњавало одузимањем територије! Јасније?

Name

Ре

06.10.2017 11:53

Крезуби ЏЕЈМС БОНД и ДРАГУТИН је један те исти глупан и идиот! Свињогојац јес наранио свиње? Хахахаха...

Name

Правдо

06.10.2017 06:49

И има Хрвата који се боре у Украини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

06.10.2017 06:54

Ма која лудост,БиХ и Србија се требају кретати путем гдје и њихове комсије,а Русија је много,много далеко од нас то је увијек за нас било недистизно јос из прослости.Зеља је једна,а могуцност друга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јагосх

06.10.2017 07:06

Кад је ЦГ са Дјукановицем усла у Нато и Србија це у ЕУ.Босна исто у Нато.Они неце се бавити ко је и колико од народа украо,њима су други интереси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

###

06.10.2017 10:32

МОЗЕ АМЕРИКА ПОДРЗАВАТИ СРБИЈУ КОЛИКО ХОЦЕ, МОЗЕ РУСИЈА,МОЗЕ ЕУ, АЛИ СРЕЦЕ НЕМА ДОК СЕ ДОДИК ПИТА У СРБИЈИ И УОПСТЕ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ.А СВЕ ЦЕ ТО РАДИТИ ДА СРБИЈА ГРАДИ ПО ДРВАРУ,ГЛАМОЦУ, Б.ЛУЦИ,ПРАВИ ПУТЕВЕ, КАКО БИ ТРОСКОВЕ УЛОЗЕНЕ ДОДИК УКЊИЗИО НА ТРОСКОВЕ РС.СРБИЈИ НЕМА СЛОБОДЕ ДОК СЕ ВУЦИЦ НЕ ОДВОЈИ ОД ЊЕГА МИЛОМ ИЛИ СИЛОМ.СРБА СТО ИМА У РС ОНИ КОЈИ НИСУ ПОДГУЗНЕ МУХЕ ДОДИКА И ЗЕЉКЕ ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО УМИРЕ И НЕСТАЈЕ.СРБИЈО ПУСТА НАС ДА СОКНЦАМО ПОД ДИКТАТУРОМ ДОДИКА И ЗЕЉКА.

Name

Опа

06.10.2017 17:14

АЈДЕ ДОДО ПОДРЗИ САД ВУЦИЦА МАЛО СУТРА САМО КАД ЈЕ ТЕБИ КРИЗА ПОМАГАЈ ВУЦИЦУ КРАДОМ ОДЛАЗИС У ЗАГРЕБ А САД СТА НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ