Нове пријетње Харадинаја

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај изјавио је, говорећи о формирању ЗСО да "нови приступ Србије - да се обрати ЕУ и да упоређује Косово са Каталонијом, не олакшава ове теме и отежава климу".

Србија 05.10.2017 | 21:16
Нове пријетње Харадинаја
Премијер самопрокламованог Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас, говорећи о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), да би "Косово деловало по многим питањима, када би било сигурније по питању своје перспективе" и да "нови приступ Србије - да се обрати ЕУ и да упоређује Косово са Каталонијом, не олакшава ове теме и отежава климу".

Харадинај је у интервјуу за "Радио Слободна Европа" (РСЕ) казао да по питању формирања ЗСО "треба да се делује онако како је Уставни суд донео одлуку, а када је утврдио да су поједини делови споразума о Заједници у супротности са Уставом и да треба да се хармонизују са косовским законодавством".

"Ми нисмо кандидат за ЕУ, једино имамо потписан Споразум о стабилизацији и придруживању. Ово је веома закаснела фаза за Косово. Још немамо либерализацију виза. Још нисмо напредовали на путу ка НАТО. Још нисмо дали уставно име и мандат војсци Косова. Неки од ових процеса би унапредили капацитете и могућности Косова да предузме смеле кораке када се ради о појединим питањима у земљи", тврди Харадинај. 

Он је навео да је "Косово ове године прошло кроз изборне процесе и да је у том смислу неодржива политичка агенда допринела томе да се размотри пријем Косова у Интерпол и УНЕСЦО".

"Што се тиче Интерпола, ми смо већ кренули са радом како би се следеће године пријавили за пријем, а што се тиче УНЕСЦО-а, то ће бити за две године, а у међувремену потребна је једна озбиљнија мобилизација", казао је он.

Рекао је да је "на Косову недостајао озбиљан рад по том питању, али је навео и да "мора да се преиспита и понашење званичног Београда када је у питању њихова опструкција приликом чланства Косова у међународне организације".

РСЕ наводи да је Харадинај рекао да "процес дијалога (са Београдом) сада предводи косовски председник Хашим Тачи", али да је "у току припрема платформе о очекивањима Косова из овог дијалога, како би тај процес био на услузи грађана".

Харадинај је казао да ће "влада подржати агенду председника о дијалогу" и да "очекује и ангажман опозиције у том процесу".

(Тањуг/Новости)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Џејмс 007Бонд

05.10.2017 19:59

Све више Албанаца са Косова тражи пасош и држављанство Србије, али не да би живели у Србији - него да би лакше побегли са Косова... Јер онај њихов косовски пасош у западним земљама не вреди ни по луле дувана... Тако да је Србија свима њима кључ за бољи живот, и удомљавање на западу! ... Јер толико им лоше иде да им је незапосленост 50%...А Косово, Хрватска и Сирија су земље са најбољим пражњењем/селидбом становништва на свету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фина појава

05.10.2017 20:06

Фина појава.Од терористе до демократе у три дана.

Name

Бошњак

05.10.2017 22:14

Србија даје папире Албанцима а нас у Бошњаке у Босни одбија.... е јес чудна та држава Србија

Name

СРБ

06.10.2017 05:15

Шиптари и Хрвати су ентитети без трунке самопоштовања. Хрвати су дизали споменике Геншеру, пјевали "Данке Дојчланд"; Шиптари су дигли споменике Клинтону и Бушу млађем. Иако су дотични били живи у то вријеме (Геншер је скоро умро, друга двојица још нису). Колико ниско мораш да будеш да чиниш такве чинове самопонижења?

Name

Саша

05.10.2017 20:01

Узвишени Бог је рекао"Ради мој робе шта хоћеш, али нећеш докле хоћеш".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

06.10.2017 04:45

Исти као и Вучић

Name

Дарко

06.10.2017 05:21

Узвисени бог је реко ради робе ста хоцес али нецес доклр хоцес али то вази за све робове не само за једне.

Name

Прогноза

06.10.2017 00:38

Ма они (шиптари )ће се кад тад сасут ко кула од карата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислис

06.10.2017 10:46

Прије це они нас сасути пријатељу наси увлакаци си су све продали њима

Name

кокосово

06.10.2017 04:42

Сака јада. Да их не финанцирају с вана мало сутра би тразили независност.

ОДГОВОРИТЕ