АБА: Морнару ''трилер'' против Партизана!

Милер недовољан за победу, Рос за славље Морнара! Кошаркаши Морнара победили су Партизан у другој утакмици овосезонске АБА лиге са 83:81 у драматичној завршници у Бару.  Партизан играо без одбране, вратио се из мртвих и поражен у последњем секунду! Кошмарна прва четвртине црно-белих и тројка за победу Марка Чакаревића их је коштала новог пораза.

Кошарка 04.10.2017 | 19:15
АБА: Морнару ''трилер'' против Партизана!
Победу Морнару је буквално у последњој секунди донео Брендис Рејли-Рос фантастичним шутем са полудистанце.

Марко Чакаревић је у претходном нападу промашио тројку која је могла да донесе кључну предност Партизану, па је Морнар победио и у репризи четвртфинала Суперкупа АБА лиге од пре петнаестак дана.

Најефикаснији у победи Морнара је био управо Рејли-Рос са 18 поена, други кључни играч је био Нидам са 15, а Луковић је имао 13 уз седам скокова. Павић је имао исто толико скокова с тим што је у нападу ухватио чак пет.

У екипи Партизана је убедљиво најбољи био Патрик Милер који је преузео игру Партизана након глупог кикса и искључења Најџела Вилијамс-Госа. Милер је имао 20 поена, Вања Маринковић 11, а Марко Чакаревић је убацио десет.

Црно-бели нису бриљирали од старта припрема, до сада су поражени од Олденбурга, Бешикташа, Морнара, најсвежији је до сада био пораз у АБА лиги од МЗТ Скопља, а сада су већ видљиви велики проблеми у игри Партизана.

Пораз у Бару од истог противника као да није довољно мотивисао флегматични Партизан на почетку меча са Морнаром. Морнар је већ на старту повео са 5:0 и најавио још једну добру партију. Предност Барана је експресно расла, тројке су погађали готово као Голден Стејт Вориорси и предност од 15 поена већ у првој четвртини није превише чудила.

Незаустављиви су за одбрану Партизана били и Врањеш споља и Нидам споља и изнутра, а намучио их је Рејли-Рос, који је на крају и одлучио утакмицу. Под кошем је било много потешкоћа када год би Урош Луковић био у игри због контроле скока које су "Морнари" повремено хватали у серијама под кошем Партизана.

Кошарка може да се игра без одбране, али не може да се побеђује. И зато Партизан после прва два кола АБА лиге има скор - 0:2. Црно-бели су у другом колу регионаног тамичења поражени у бару од Морнара. Домаћин је водио током целог меча, Партизан изједначио у последњем минуту, имао шут за победу који је промашио и на крају је било 83:81 за Црногорце. Колико је лоше прво полувреме било а критику, толико је Партизанов повратак у финишу показао квалитете овог тима.

Податак да је Партизан у првој четвртини примио невероватних 36 поена што је превише и за НБА стандарде најбоље открива узрок пораза у Бару на 72. рођендан клуба. Неуиграност, велики број нових играча, нови тренер, нови стил игре и све остали разлози могу да послуже као изговори црно-белима за лош почетак сезоне. Али 36 примљених поена од Морнара за 10 минута игре је нешто што тешко може да се разуме и за шта играчи тешко могу да нађу оправдање. Ако се на то дода да је Партизан у првом колу од МЗТ-а примио 92 поена, онда је јасно шта то уопште не штима на поечтку сезоне и какав задатак је пред Мирославом Николићем и његовим изабраницима.

Партизан је одиграо кошмарну прву четвртину без било какве идеје да игра одбрану.Мићовић, Врањеш, Американац Нидам и остали домаћи кошаркаши су то оберучке искористили и засули кош црно-белих. На све проблеме Партизана се надовезала неопрезна игра највежег појачања Најџела Вилијамс-Госа који је добио три личне гршке и Николић је морао да га повуче из игре.

Успео је Партизан да се колико толико консолидује у другом кварталу и да макар заустави серију домаћих који су у једном тренутку водили и са 19 поена разлике. Црно-бели су коначно заиграли одбрану, а Чакаревић и Милер су почели да топе предност Морнара.

Тројком Вилијамс-Госа у последњем минуту треће четвртине, Партизан је спустио предност Морнара на 14 поена, пробудио наду и навијаче којих је било више него домаћих присталица. Дуго чекани погодак Новице Величковића (до тада 0/7!) на почетку последњег квартала је спустио Партизан на минус девет и почела је драма у Бару. Домаћима је ушла вода у уши када су схватили да су ставили на коцку већ освојену победу. партизан је намирисао страх код ривала и извцукао из себе оно најбоље као сушту супротност игри приказаној на почетку меча.

Патрик Милер је узео ставр у своје руке и практично сам истопио предност Морнара за изнејдначење (81:81) 50 секунди пре краја. Чакаревић је имао отворену тројку за победу, али је промашио и домаћи су 14 секунди пре краја кренули у последњи напад. Лопта је дошла до Релија Роса који у последњем секунду погађа из нимало лаке позиције двојку „као кап“ за победу Морнара. 

Партизан је био бољи у шуту за два поена, али је био јако лош са линије пенала са 17 погођених од укупно 29 слободних бацања. Тројке је Николићев тим шутирао 4/14 наспрам Морнарових 45,5 одсто (10/22). Домаћи тим је имао и пет офанзивних скокова више, а неке од њих у тренуцима када се меч ломио. 

Јунак Морнарове победе Рели Рос је био најефикаснији у победничком тиму са 18 поена, а његов земљак Нидам је додао 15 поена. Код Партизана је светла тачка био Патрик Милер са 20 поена, сви остали су били испод очекиваног нивоа. Вања Маринковић је убацио 11 поена, али уз 0/3 за три поена. Чакаревић је имао 10 поена, али исти учинак за три поена као Маринковић. Величковић је додао осам поена уз шут из игре 3/11 и седам скокова. 

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар