ABA: Mornaru ''triler'' protiv Partizana!

Miler nedovoljan za pobedu, Ros za slavlje Mornara! Košarkaši Mornara pobedili su Partizan u drugoj utakmici ovosezonske ABA lige sa 83:81 u dramatičnoj završnici u Baru.  Partizan igrao bez odbrane, vratio se iz mrtvih i poražen u poslednjem sekundu! Košmarna prva četvrtine crno-belih i trojka za pobedu Marka Čakarevića ih je koštala novog poraza.

Košarka 04.10.2017 | 19:15
ABA: Mornaru ''triler'' protiv Partizana!
Pobedu Mornaru je bukvalno u poslednjoj sekundi doneo Brendis Rejli-Ros fantastičnim šutem sa poludistance.

Marko Čakarević je u prethodnom napadu promašio trojku koja je mogla da donese ključnu prednost Partizanu, pa je Mornar pobedio i u reprizi četvrtfinala Superkupa ABA lige od pre petnaestak dana.

Najefikasniji u pobedi Mornara je bio upravo Rejli-Ros sa 18 poena, drugi ključni igrač je bio Nidam sa 15, a Luković je imao 13 uz sedam skokova. Pavić je imao isto toliko skokova s tim što je u napadu uhvatio čak pet.

U ekipi Partizana je ubedljivo najbolji bio Patrik Miler koji je preuzeo igru Partizana nakon glupog kiksa i isključenja Najdžela Vilijams-Gosa. Miler je imao 20 poena, Vanja Marinković 11, a Marko Čakarević je ubacio deset.

Crno-beli nisu briljirali od starta priprema, do sada su poraženi od Oldenburga, Bešiktaša, Mornara, najsvežiji je do sada bio poraz u ABA ligi od MZT Skoplja, a sada su već vidljivi veliki problemi u igri Partizana.

Poraz u Baru od istog protivnika kao da nije dovoljno motivisao flegmatični Partizan na početku meča sa Mornarom. Mornar je već na startu poveo sa 5:0 i najavio još jednu dobru partiju. Prednost Barana je ekspresno rasla, trojke su pogađali gotovo kao Golden Stejt Voriorsi i prednost od 15 poena već u prvoj četvrtini nije previše čudila.

Nezaustavljivi su za odbranu Partizana bili i Vranješ spolja i Nidam spolja i iznutra, a namučio ih je Rejli-Ros, koji je na kraju i odlučio utakmicu. Pod košem je bilo mnogo poteškoća kada god bi Uroš Luković bio u igri zbog kontrole skoka koje su "Mornari" povremeno hvatali u serijama pod košem Partizana.

Košarka može da se igra bez odbrane, ali ne može da se pobeđuje. I zato Partizan posle prva dva kola ABA lige ima skor - 0:2. Crno-beli su u drugom kolu regionanog tamičenja poraženi u baru od Mornara. Domaćin je vodio tokom celog meča, Partizan izjednačio u poslednjem minutu, imao šut za pobedu koji je promašio i na kraju je bilo 83:81 za Crnogorce. Koliko je loše prvo poluvreme bilo a kritiku, toliko je Partizanov povratak u finišu pokazao kvalitete ovog tima.

Podatak da je Partizan u prvoj četvrtini primio neverovatnih 36 poena što je previše i za NBA standarde najbolje otkriva uzrok poraza u Baru na 72. rođendan kluba. Neuigranost, veliki broj novih igrača, novi trener, novi stil igre i sve ostali razlozi mogu da posluže kao izgovori crno-belima za loš početak sezone. Ali 36 primljenih poena od Mornara za 10 minuta igre je nešto što teško može da se razume i za šta igrači teško mogu da nađu opravdanje. Ako se na to doda da je Partizan u prvom kolu od MZT-a primio 92 poena, onda je jasno šta to uopšte ne štima na poečtku sezone i kakav zadatak je pred Miroslavom Nikolićem i njegovim izabranicima.

Partizan je odigrao košmarnu prvu četvrtinu bez bilo kakve ideje da igra odbranu.Mićović, Vranješ, Amerikanac Nidam i ostali domaći košarkaši su to oberučke iskoristili i zasuli koš crno-belih. Na sve probleme Partizana se nadovezala neoprezna igra najvežeg pojačanja Najdžela Vilijams-Gosa koji je dobio tri lične grške i Nikolić je morao da ga povuče iz igre.

Uspeo je Partizan da se koliko toliko konsoliduje u drugom kvartalu i da makar zaustavi seriju domaćih koji su u jednom trenutku vodili i sa 19 poena razlike. Crno-beli su konačno zaigrali odbranu, a Čakarević i Miler su počeli da tope prednost Mornara.

Trojkom Vilijams-Gosa u poslednjem minutu treće četvrtine, Partizan je spustio prednost Mornara na 14 poena, probudio nadu i navijače kojih je bilo više nego domaćih pristalica. Dugo čekani pogodak Novice Veličkovića (do tada 0/7!) na početku poslednjeg kvartala je spustio Partizan na minus devet i počela je drama u Baru. Domaćima je ušla voda u uši kada su shvatili da su stavili na kocku već osvojenu pobedu. partizan je namirisao strah kod rivala i izvcukao iz sebe ono najbolje kao suštu suprotnost igri prikazanoj na početku meča.

Patrik Miler je uzeo stavr u svoje ruke i praktično sam istopio prednost Mornara za iznejdnačenje (81:81) 50 sekundi pre kraja. Čakarević je imao otvorenu trojku za pobedu, ali je promašio i domaći su 14 sekundi pre kraja krenuli u poslednji napad. Lopta je došla do Relija Rosa koji u poslednjem sekundu pogađa iz nimalo lake pozicije dvojku „kao kap“ za pobedu Mornara. 

Partizan je bio bolji u šutu za dva poena, ali je bio jako loš sa linije penala sa 17 pogođenih od ukupno 29 slobodnih bacanja. Trojke je Nikolićev tim šutirao 4/14 naspram Mornarovih 45,5 odsto (10/22). Domaći tim je imao i pet ofanzivnih skokova više, a neke od njih u trenucima kada se meč lomio. 

Junak Mornarove pobede Reli Ros je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 18 poena, a njegov zemljak Nidam je dodao 15 poena. Kod Partizana je svetla tačka bio Patrik Miler sa 20 poena, svi ostali su bili ispod očekivanog nivoa. Vanja Marinković je ubacio 11 poena, ali uz 0/3 za tri poena. Čakarević je imao 10 poena, ali isti učinak za tri poena kao Marinković. Veličković je dodao osam poena uz šut iz igre 3/11 i sedam skokova. 

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar