Шаровић на форуму у Москви

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да БиХ има значајан потенцијал за унапређење енергетске ефикасности, истичући да је потрошња енергије по јединици БДП-а која је један од најважнијих енергетских показатеља земље, у БиХ скоро два и по пута већа од свјетског просјека.

Босна и Херцеговина 04.10.2017 | 16:14
Шаровић на форуму у Москви
Обраћајући се учесницима на међународном енергетском форуму "Руска енергетска седмица", који је у Москви отворио предсједник Русије Владимир Путин, Шаровић је нагласио неопходност увођења планираних мјера енергетске ефикасности и значај подршке и сарадње како са земљама чланицама ЕУ тако и са Русијом.

С циљем осигурања неопходне подршке Русије за приступање БиХ Свјетској трговинској организацији /СТО/ Шаровић се, током боравка у Москви сусрео са замјеником министра економског развоја Русије Алексејом Владимировичем Груздевом и главним преговарачем Русије за приступ трећих земаља СТО Максимом Јурјевичем Медведковом.

Након састанка Шаровић је истакао задовољство због видног напретка у преговорима и спремности руске стране да значајно ревидира своје првобитне захтјеве, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Састанак је одржан и са представницима Руске федералне управе за ветеринарство и фитосанитарни надзор, те је констатовано да, након отклањања прошлогодишњих препрека, извоз воћа и поврћа из БиХ иде несметано и да се у 2017. години очекује рекордан извоз већи од 50 милиона КМ.

За седам мјесеци у Русију је извезено воћа и поврћа у вриједности од 34 милиона КМ, што је за 15 одсто више него у цијелој 2016. години.

Од БиХ се очекује да што прије отклони уочене недостатке на фармама и извозним објектима како би наредних мјесеци добила дозволу за извоз меса и хране животињског поријекла у Руску Федерацију. С циљем реализације ове важне обавезе, договорени су прецизне активност и рокови, наводи се у саопштењу.

Шаровић ће посјетити и привреднике из БиХ који су ангажовани у Русији, те водеће руске дистрибутере лијекова и фармацеутских средстава.

На Међународном енергетском форуму су присутни лидери земаља највећих произвођача нафте, гаса и других енергената.

Циљ овог великог догађаја јесте представљање потенцијала развоја међународне сарадње на пољу енергетике, развој свјетског енергетског сектора, као и великих гасних пројеката и ширење неких од њих, као што је такозвани турски ток, каже се у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

О Мирко

04.10.2017 16:10

О Мирко.Јес им рекао да ми имамо референдум и своје јабуке.Одвајамо се.Миркооо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пегy

04.10.2017 17:12

Цини ми се да нам самио овај Саровиц редовно саље колико толико позитве вијести. Свака цаст заиста.

Name

Ис

04.10.2017 17:39

Сви млате глупости... само Мирко о економији прица.