Šarović na forumu u Moskvi

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da BiH ima značajan potencijal za unapređenje energetske efikasnosti, ističući da je potrošnja energije po jedinici BDP-a koja je jedan od najvažnijih energetskih pokazatelja zemlje, u BiH skoro dva i po puta veća od svjetskog prosjeka.

Bosna i Hercegovina 04.10.2017 | 16:14
Šarović na forumu u Moskvi
Obraćajući se učesnicima na međunarodnom energetskom forumu "Ruska energetska sedmica", koji je u Moskvi otvorio predsjednik Rusije Vladimir Putin, Šarović je naglasio neophodnost uvođenja planiranih mjera energetske efikasnosti i značaj podrške i saradnje kako sa zemljama članicama EU tako i sa Rusijom.

S ciljem osiguranja neophodne podrške Rusije za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /STO/ Šarović se, tokom boravka u Moskvi susreo sa zamjenikom ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksejom Vladimirovičem Gruzdevom i glavnim pregovaračem Rusije za pristup trećih zemalja STO Maksimom Jurjevičem Medvedkovom.

Nakon sastanka Šarović je istakao zadovoljstvo zbog vidnog napretka u pregovorima i spremnosti ruske strane da značajno revidira svoje prvobitne zahtjeve, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sastanak je održan i sa predstavnicima Ruske federalne uprave za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, te je konstatovano da, nakon otklanjanja prošlogodišnjih prepreka, izvoz voća i povrća iz BiH ide nesmetano i da se u 2017. godini očekuje rekordan izvoz veći od 50 miliona KM.

Za sedam mjeseci u Rusiju je izvezeno voća i povrća u vrijednosti od 34 miliona KM, što je za 15 odsto više nego u cijeloj 2016. godini.

Od BiH se očekuje da što prije otkloni uočene nedostatke na farmama i izvoznim objektima kako bi narednih mjeseci dobila dozvolu za izvoz mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusku Federaciju. S ciljem realizacije ove važne obaveze, dogovoreni su precizne aktivnost i rokovi, navodi se u saopštenju.

Šarović će posjetiti i privrednike iz BiH koji su angažovani u Rusiji, te vodeće ruske distributere lijekova i farmaceutskih sredstava.

Na Međunarodnom energetskom forumu su prisutni lideri zemalja najvećih proizvođača nafte, gasa i drugih energenata.

Cilj ovog velikog događaja jeste predstavljanje potencijala razvoja međunarodne saradnje na polju energetike, razvoj svjetskog energetskog sektora, kao i velikih gasnih projekata i širenje nekih od njih, kao što je takozvani turski tok, kaže se u saopštenju.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

O Mirko

04.10.2017 16:10

O Mirko.Jes im rekao da mi imamo referendum i svoje jabuke.Odvajamo se.Mirkooo.

ODGOVORITE
Name

Pegy

04.10.2017 17:12

Cini mi se da nam samio ovaj Sarovic redovno salje koliko toliko pozitve vijesti. Svaka cast zaista.

Name

Is

04.10.2017 17:39

Svi mlate gluposti... samo Mirko o ekonomiji prica.