Еукалиптус чува од грипа

Лековита природа: Савезник здравља древних Абориџина уништава бактерије, чисти бронхије и синусе, помаже код упале грла.

Здравље 04.10.2017 | 16:12
Еукалиптус чува од грипа
Еукалиптус (Еуцалиптус глобулус) је дрво са раскошним крошњама, потиче из Аустралије и једина је храна коала. Листови поседују лековиту моћ, а у народној медицини се највише користе за болести дисајних органа јер садржи завидне количине разноврсних есенцијалних уља. Нарочито еукалиптола, снажног антисептика. Уља поседују и антиупална и антибактеријска својства, због чега и имају ширу лепезу деловања, а као лек су их први открили древни Абориџини.

Данас је свуда у свету познато да еукалиптус помаже код грипа и прехладе. Осим што уништава бактерије, етерично уље подстиче излучивање слузи и чисти бронхија. У случају прехладе пожељно је да се пре спавања неколико капи уља сипа у овлаживач ваздуха и благотворно дејство трајаће током ноћи.

Од листова еукалиптуса се спрема чај, тинктура или прах, који су препоручују код упала синуса, акутног и хроничног бронхитиса, упале грла, кашља.

Уље овог дрвета делује освежава мисли и прија чулима, па је погодно код исцрпљености и сталне изложености стресу. Осим тога, доказано побољшава концентрацију и убрзава рад мозга. Помаже и особама које хронично пате од тескобе, депресије и психијатријских поремећаја. Због снажног деловања, уље еукалиптуса не би требало да користе деца млађа од шест година, труднице, дојиље и астматичари.

ЧАЈ ПРОТИВ МАЛАКСАЛОСТИ

Припрема се тако што се у 2 дл кључале воде убаци прстохват или два сувог лишћа еукалиптуса и остави да проври неколико секунди. Потом се склања са рингле и остави да одстоји још 10 минута. Прохлађен чај се процеди и пију се две до три шоље дневно.

КАКО СЕ КОРИСТИ УЉЕ?

* Етерично уље еукалиптуса се посебно препоручује за инхалацију упаљених синуса и код теже прехладе. Припрема се тако што се 10 капи уља дода у посуду вреле, али не и кључале воде. Инхалирање са врши дубоким удисањем паре неколико пута дневно, 10 до 15 минута.

* Уље је делотворно и против каријеса, каменца, упале десни и инфекција усне дупље јер успешно уништава све микробе. Зато се ставља у пасте за зубе, водице за освежавање даха и разне денталне производе.

* Савршено је средство за чишћење и подмлађивање испуцале коже на рукама и стопалима. У топлу купку се сипа прво мало морске соли, а потом неколико капи еукалиптусовог уља. У тој купки држите руке или стопала 15 до 20 минута, најбоље увече пред спавање.

* Неколико капи еукалиптусовог уља помешаног са кокосовим или маслиновим изузетно негују косу. Ако ову мешавину утрљате у корен косе, ослободићете се перути, смирити иритацију власишта, а здрава коса ће бити још лепша.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар