Анализа: ''Игре престола'' у Арсеналу!

Кренке и Усманов не могу да се виде очима, навијачи скупили 2. 000. 000. 000 да преузму клуб! Али двојица већинских власника одбијају све понуде!

Фудбал 06.10.2017 | 23:00
Анализа: ''Игре престола'' у Арсеналу!
Шизофрена атмосфера у канцеларијама на Емирејтсу. Стен Кренке и Алишер Усманов заједно имају више од 97 одсто Арсеналових акција, али за све ове године нису ниједном сели за сто да поразговарају о томе како би заједничким снагама могли да покрену клуб напред. Навијачи су одавно изгубили стрпљење, сматрају да постојећа расподела власти није добра, чак су и скупили невероватне 2.000.000.000 фунти да исплате акционаре, али они за сада одбијају и да разговарају о томе.

Штавише, једино што покушавају јесте да један другог отерају. Према последњим информацијама Кренке је Усманову понудио чак 525.000.000 фунти како би откупио 30,4 одсто акција у власништву руског милијардера. Није вредело. Можда и из освете, јер и Кренке је већ неколико пута одбио Усманова. Последњи пут маја прошле године. Сада је Кренке, власник 67 одсто акција, Усманову понудио 28.000 фунти по деоници.

Навијачи су забринути. Јасно је да Усманов и Кренке не могу да функиционишу заједно. А како је Кренке ипак власник контролног пакета акција, Усманов нема апсолутно никакво право гласа кад су битне одлуке у питању.

Наравно, немају ни обични навијачи лондонског клуба. Мањински акционари који су власници преосталог пакета деоница. Многи од њих су већ деценијама уз клуб, акције преносе са колена на колено. Толико им се смучила тренутна нездрава атмосфера да су кренули у конкретне акције. Почели су да траже инвестиције, скупили чак 2.000.000.000 фунти. Плаше се да би могли да буду потпуно истиснути из клуба, а то би се дсило ако би Кренке исплатио Усманова. Ако би Американац постао власник 97 одсто акција по закону би и навијачи морали да му продају преостали пакет деоница.

Арсенал би постао приватни клуб као Манчестер јунајтед, који је у потпуности у власништву породице Глејзер. Навијачи би да избегну ту опцију. Отуд да кампања скупљања пара. Три пута је покушано прошле године, ниједном није успело. Два пута су куцали на Кренкеоваврата. Нусили су му 32.000 по акцији. У јуну су пробали и код Усманова, с тим да је услов био да добију фотељу у Управном одбору, а ту се опет Кренке питао. Поново је одбио наравно.

“Већински смо у власништву два богата човека, али они не могу да се погледају очима у очи. Да су радили заједно, могли бисмо да видимо користи од њиховог богатства. Овако, Арсенал нема ништа од тога“, кажу у конзорцијуму навијача за угледни Гардијан.

Не октривају одакле им тих 2.000.000.000. Кажу да имају подршку локалних бизнисмена. Не једног, много њих. Кренке и Усманов су могли лепо да зараде. Арсенал је могао да добије управо која би више трошила на фудбал, мање мислила о профиту. Барем на папиру. Уосталом, тренутна ситуација никоме не одговара.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар