Analiza: ''Igre prestola'' u Arsenalu!

Krenke i Usmanov ne mogu da se vide očima, navijači skupili 2. 000. 000. 000 da preuzmu klub! Ali dvojica većinskih vlasnika odbijaju sve ponude!

Fudbal 06.10.2017 | 23:00
Analiza: ''Igre prestola'' u Arsenalu!
Šizofrena atmosfera u kancelarijama na Emirejtsu. Sten Krenke i Ališer Usmanov zajedno imaju više od 97 odsto Arsenalovih akcija, ali za sve ove godine nisu nijednom seli za sto da porazgovaraju o tome kako bi zajedničkim snagama mogli da pokrenu klub napred. Navijači su odavno izgubili strpljenje, smatraju da postojeća raspodela vlasti nije dobra, čak su i skupili neverovatne 2.000.000.000 funti da isplate akcionare, ali oni za sada odbijaju i da razgovaraju o tome.

Štaviše, jedino što pokušavaju jeste da jedan drugog oteraju. Prema poslednjim informacijama Krenke je Usmanovu ponudio čak 525.000.000 funti kako bi otkupio 30,4 odsto akcija u vlasništvu ruskog milijardera. Nije vredelo. Možda i iz osvete, jer i Krenke je već nekoliko puta odbio Usmanova. Poslednji put maja prošle godine. Sada je Krenke, vlasnik 67 odsto akcija, Usmanovu ponudio 28.000 funti po deonici.

Navijači su zabrinuti. Jasno je da Usmanov i Krenke ne mogu da funkicionišu zajedno. A kako je Krenke ipak vlasnik kontrolnog paketa akcija, Usmanov nema apsolutno nikakvo pravo glasa kad su bitne odluke u pitanju.

Naravno, nemaju ni obični navijači londonskog kluba. Manjinski akcionari koji su vlasnici preostalog paketa deonica. Mnogi od njih su već decenijama uz klub, akcije prenose sa kolena na koleno. Toliko im se smučila trenutna nezdrava atmosfera da su krenuli u konkretne akcije. Počeli su da traže investicije, skupili čak 2.000.000.000 funti. Plaše se da bi mogli da budu potpuno istisnuti iz kluba, a to bi se dsilo ako bi Krenke isplatio Usmanova. Ako bi Amerikanac postao vlasnik 97 odsto akcija po zakonu bi i navijači morali da mu prodaju preostali paket deonica.

Arsenal bi postao privatni klub kao Mančester junajted, koji je u potpunosti u vlasništvu porodice Glejzer. Navijači bi da izbegnu tu opciju. Otud da kampanja skupljanja para. Tri puta je pokušano prošle godine, nijednom nije uspelo. Dva puta su kucali na Krenkeovavrata. Nusili su mu 32.000 po akciji. U junu su probali i kod Usmanova, s tim da je uslov bio da dobiju fotelju u Upravnom odboru, a tu se opet Krenke pitao. Ponovo je odbio naravno.

“Većinski smo u vlasništvu dva bogata čoveka, ali oni ne mogu da se pogledaju očima u oči. Da su radili zajedno, mogli bismo da vidimo koristi od njihovog bogatstva. Ovako, Arsenal nema ništa od toga“, kažu u konzorcijumu navijača za ugledni Gardijan.

Ne oktrivaju odakle im tih 2.000.000.000. Kažu da imaju podršku lokalnih biznismena. Ne jednog, mnogo njih. Krenke i Usmanov su mogli lepo da zarade. Arsenal je mogao da dobije upravo koja bi više trošila na fudbal, manje mislila o profitu. Barem na papiru. Uostalom, trenutna situacija nikome ne odgovara.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar