Барселона у енглеској лиги?!

Шта ће бити са фудбалским клубовима Барселона, Еспањол и Ђирона ако се Каталонија заиста отцепи од Шпаније? Ево шта каже председник Барсе Бартомеу и шта пишу енглески медији.

Фудбал 04.10.2017 | 19:00
Барселона у енглеској лиги?!
Тензије у односима Шпаније и Каталоније нарасле су до неиздржљивости после недељних догађања и бруталног опхођења полиције према присталицама независности овог региона Шпаније.

Каталонци су желели да гласају на референдуму, влада у Мадриду је поручила да је то незаконито и послала је своју полицију на грађане Каталоније. Епилог је више од 800 повређених људи, али и одлука оних који су гласали - хоћемо независност!

Више од 90% оних који су гласали на референдуму били су за независност. Тачније, од  2.262,424 листића које шпанска влада није запленила, њих 2.020,144 било је за независност. 

Шта би ово могло да значи за фудбалске клубове Барселона, Еспањол и Ђирона?

Ако се Каталонија заиста отцепи од Шпаније, ови клубови би требало да аплицирају за учешће у шпанској лиги или некој другој. Или ће бити основана Каталонска лига, али је процес приступања европским такмичењима дуг. Баш као што би то био случај и са Каталонијом и Европском унијом (ако то Каталонци буду желели, а и ЕУ).

О овоме је причао и председник Барселоне Ђосеп Марија Бартомеу, који није искључио могућност да тај клуб аплицира за учешће у некој другој европској лиги, а енглески и француски медији данас спомињу могућност да Барселона приступи једној од те две лиге.

"Ово је сасвим нова ситуација за све нас. У случају независности, клуб и његови чланови одлучиће у којој лиги ћемо играти. Све ћемо анализирати мирно и сталожено и пронаћи ћемо најбоље решење", рекао је Бартомеу.

Каталонски министар спорта Ђерар Фигерас прошле недеље је изјавио да ће Барселона, али и други каталонски клубови, моћи да играју у првенствима других земаља ако Каталонија прогласи независност од Шпањолске.

"У случају независности, каталонски клубови из Ла Лиге - Барселона, Еспањол и Ђирона, мораће да одлуче у чијем првенству ће играти - шпанском, италијанском, француском или енглеском. Уосталом, Монако игра у француској лиги, велшки клубови у Енглеској. Не видим да УЕФА има проблем у вези са тим да клуб из неке земље игра у лиги друге".

Ако се све ово догоди, ова прва опција - шпанско првенство - не делује као оствариво, јер Шпанија онда не би желела да их види у свом такмичењу.

Барселона, вишедеценијски симбол отпора Каталоније о чему сведочи и слоган - "Више од клуба" (Мес qуе ун цлуб) у недељу играла првенствену утакмицу против Лас Палмаса (3:0), о чему се данас води полемика - да ли је клуб, симбол Каталоније, тиме "издао" Каталонце који су у недељу трпели тортуру.

Барселона најпре није желела да игра, али је потом одлучено да утакмица ипак буде одиграна пред празним стадионом. 

Управа Барселоне данас је под таласом критика због тога, јер је одлучила да изађе на терен због "пишљивих 6 бодова", уместо да стане уз народ Каталоније. Наиме, према правилима шпанске фудбалске лиге, ако неки клуб самоиницијативно не изађе на меч, аутоматски губи 3:0, а још му се одузимају три бода.

Бартомеу је бранио одлуку да Барселона ипак одигра ту утакмицу, изјавивши да за клуб навијају и многи који не живе у Каталонији, као и да Барселона није политичка партија већ фудбалски, спортски клуб.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар