Barselona u engleskoj ligi?!

Šta će biti sa fudbalskim klubovima Barselona, Espanjol i Đirona ako se Katalonija zaista otcepi od Španije? Evo šta kaže predsednik Barse Bartomeu i šta pišu engleski mediji.

Fudbal 04.10.2017 | 19:00
Barselona u engleskoj ligi?!
Tenzije u odnosima Španije i Katalonije narasle su do neizdržljivosti posle nedeljnih događanja i brutalnog ophođenja policije prema pristalicama nezavisnosti ovog regiona Španije.

Katalonci su želeli da glasaju na referendumu, vlada u Madridu je poručila da je to nezakonito i poslala je svoju policiju na građane Katalonije. Epilog je više od 800 povređenih ljudi, ali i odluka onih koji su glasali - hoćemo nezavisnost!

Više od 90% onih koji su glasali na referendumu bili su za nezavisnost. Tačnije, od  2.262,424 listića koje španska vlada nije zaplenila, njih 2.020,144 bilo je za nezavisnost. 

Šta bi ovo moglo da znači za fudbalske klubove Barselona, Espanjol i Đirona?

Ako se Katalonija zaista otcepi od Španije, ovi klubovi bi trebalo da apliciraju za učešće u španskoj ligi ili nekoj drugoj. Ili će biti osnovana Katalonska liga, ali je proces pristupanja evropskim takmičenjima dug. Baš kao što bi to bio slučaj i sa Katalonijom i Evropskom unijom (ako to Katalonci budu želeli, a i EU).

O ovome je pričao i predsednik Barselone Đosep Marija Bartomeu, koji nije isključio mogućnost da taj klub aplicira za učešće u nekoj drugoj evropskoj ligi, a engleski i francuski mediji danas spominju mogućnost da Barselona pristupi jednoj od te dve lige.

"Ovo je sasvim nova situacija za sve nas. U slučaju nezavisnosti, klub i njegovi članovi odlučiće u kojoj ligi ćemo igrati. Sve ćemo analizirati mirno i staloženo i pronaći ćemo najbolje rešenje", rekao je Bartomeu.

Katalonski ministar sporta Đerar Figeras prošle nedelje je izjavio da će Barselona, ali i drugi katalonski klubovi, moći da igraju u prvenstvima drugih zemalja ako Katalonija proglasi nezavisnost od Španjolske.

"U slučaju nezavisnosti, katalonski klubovi iz La Lige - Barselona, Espanjol i Đirona, moraće da odluče u čijem prvenstvu će igrati - španskom, italijanskom, francuskom ili engleskom. Uostalom, Monako igra u francuskoj ligi, velški klubovi u Engleskoj. Ne vidim da UEFA ima problem u vezi sa tim da klub iz neke zemlje igra u ligi druge".

Ako se sve ovo dogodi, ova prva opcija - špansko prvenstvo - ne deluje kao ostvarivo, jer Španija onda ne bi želela da ih vidi u svom takmičenju.

Barselona, višedecenijski simbol otpora Katalonije o čemu svedoči i slogan - "Više od kluba" (Mes que un club) u nedelju igrala prvenstvenu utakmicu protiv Las Palmasa (3:0), o čemu se danas vodi polemika - da li je klub, simbol Katalonije, time "izdao" Katalonce koji su u nedelju trpeli torturu.

Barselona najpre nije želela da igra, ali je potom odlučeno da utakmica ipak bude odigrana pred praznim stadionom. 

Uprava Barselone danas je pod talasom kritika zbog toga, jer je odlučila da izađe na teren zbog "pišljivih 6 bodova", umesto da stane uz narod Katalonije. Naime, prema pravilima španske fudbalske lige, ako neki klub samoinicijativno ne izađe na meč, automatski gubi 3:0, a još mu se oduzimaju tri boda.

Bartomeu je branio odluku da Barselona ipak odigra tu utakmicu, izjavivši da za klub navijaju i mnogi koji ne žive u Kataloniji, kao i da Barselona nije politička partija već fudbalski, sportski klub.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar