Брутална полиција кошаркашево "но" окренула у "си"!

Референдом о независности Каталоније и даље је у центру пажње чак и у свету спорта, а тренутно се навише пише о Ћавију Фернандесу.

Кошарка 04.10.2017 | 16:30
Брутална полиција кошаркашево "но" окренула у "си"!
Бивши кошаркашки репрезентативац је актер слике која је преплавила интернет на којој га тројица полицајаца буквално носе као врећу кромпира.

Међутим, још је занимљивија прича иза ове слике. Наиме, бивши кошаркаш Барселоне, Леона, Уникахе, Гран Канарије и Ђироне желео је да гласа против независности.

Дошао је на бирачко место, где је као и у целој Каталонији полиција насилно спречавала гласање. Шака им је допао и Фернандес, који се као што се види на фотографији није добро провео, иако је на њиховој "страни".

"Мене су однели и само бацили, цео дан сам се једва могао мицати након тога. Отишао сам тамо да гласам "не", али након свега сам гласао "да". Бранио сам право гласа, зато сам био тамо", рекао је Фернандес.

Његов отац је из Галиције, мајка из Кантабрије, где је проводио лета. За Шпанију је скупио 52 наступа.

"Волим Шпанију и немам неки каталонски патриотски осећај због кога бих одбацио ову државу. Али влада и политичари уопште нису разумели ову целу ситуацију. Искрено верујем да полиција није хтела тако да поступати, него им је наређено", додао је бивши кошаркаш.

На референдуму о независности Каталоније, која има око 5,3 милиона бирача са правом гласа, гласало је 2,26 милиона, што је мање од 50 одсто.

Разлог тако слабог одазива је бојко оних који се не слажу са референдумом, али и брутална репресија чије су слике обишле свет. Од оних који су гласали, њих 90 одсто је гласало "за" независност.

Шпанска влада је референдом прогласила негалним по Уставу, који брани било какав сличан вид борбе за независност у оквиру ове државе. Влада има подршку Европске уније.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар