Brutalna policija košarkaševo "no" okrenula u "si"!

Referendom o nezavisnosti Katalonije i dalje je u centru pažnje čak i u svetu sporta, a trenutno se naviše piše o Ćaviju Fernandesu.

Košarka 04.10.2017 | 16:30
Brutalna policija košarkaševo "no" okrenula u "si"!
Bivši košarkaški reprezentativac je akter slike koja je preplavila internet na kojoj ga trojica policajaca bukvalno nose kao vreću krompira.

Međutim, još je zanimljivija priča iza ove slike. Naime, bivši košarkaš Barselone, Leona, Unikahe, Gran Kanarije i Đirone želeo je da glasa protiv nezavisnosti.

Došao je na biračko mesto, gde je kao i u celoj Kataloniji policija nasilno sprečavala glasanje. Šaka im je dopao i Fernandes, koji se kao što se vidi na fotografiji nije dobro proveo, iako je na njihovoj "strani".

"Mene su odneli i samo bacili, ceo dan sam se jedva mogao micati nakon toga. Otišao sam tamo da glasam "ne", ali nakon svega sam glasao "da". Branio sam pravo glasa, zato sam bio tamo", rekao je Fernandes.

Njegov otac je iz Galicije, majka iz Kantabrije, gde je provodio leta. Za Španiju je skupio 52 nastupa.

"Volim Španiju i nemam neki katalonski patriotski osećaj zbog koga bih odbacio ovu državu. Ali vlada i političari uopšte nisu razumeli ovu celu situaciju. Iskreno verujem da policija nije htela tako da postupati, nego im je naređeno", dodao je bivši košarkaš.

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije, koja ima oko 5,3 miliona birača sa pravom glasa, glasalo je 2,26 miliona, što je manje od 50 odsto.

Razlog tako slabog odaziva je bojko onih koji se ne slažu sa referendumom, ali i brutalna represija čije su slike obišle svet. Od onih koji su glasali, njih 90 odsto je glasalo "za" nezavisnost.

Španska vlada je referendom proglasila negalnim po Ustavu, koji brani bilo kakav sličan vid borbe za nezavisnost u okviru ove države. Vlada ima podršku Evropske unije.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar