"Признање Косова Пандорина кутија"

Они који су имали улогу у распаду Југославије и који су признали независност Косова, можда су схватили да су отворили Пандорину кутију коју ће тешко затворити, оцијенио је предсједник Комитета за медународне односе Савјета Руске Федерације Константин Косачев.

Свијет 03.10.2017 | 07:26
"Признање Косова Пандорина кутија"
Говорећи о "случају Каталоније", у којој је у недјељу одржан референдум о независности, Косачев је указао на неколико аспеката уз главне закључке који ће моћи да се изведу у будућности.

Прије свега, истакао је, у питању је међународни аспект.

"Они који су имали улогу у распаду Југославије и који су признали Косово, силом одвојено повредом суверенитета Србије, можда су схватили да су отворили Пандорину кутију коју ће сада бити изузетно тешко затворити. Политичка експедитивност уништава принцип, и то је главни закључак", рекао је Косачев за ТАСС и додао да постоји и хуманитарни аспект.

Истовремено је прогнозирао да ће Каталонија остати послије референдума дио Шпаније, али уз ширу аутономију.

Косачев сматра да се гласање на референдуму не може игнорисати, а као разлог за оптимизам види то што су Мадрид и Барселона показали спремност на дијалог.

"Због тога, вјерујем да ће сценарио највјероватније бити дуги преговори након којих ће Барселона остати дио Шпаније, али под новим условима уз ширу аутономију", рекао је Косачев.

Ипак, упозорио је да је тај сценарио остварив уколико ниједна страна не изазове сукоб што, сматра, "није искључено".

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

03.10.2017 05:30

БАЛКАН У ГРЛУ СТАНЕ! МУЧИ И ТУ ОСТАНЕ.....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСНА

03.10.2017 07:54

Због цега се Босњацка дјеца покрставају у власеницкој сколи? ????Ста је улога попа на првом сколском цасу? ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВОвјерници

03.10.2017 10:42

Православци никада никог нису покрштавали силом па је врло невјероватно да то ради један православни хришћански свјештеник. За разлику од римокатоличке и муслиманске религије које су мачем и силом принуђавали - на овом простору, скоро искључиво православце (Србе) - на конвертитство. Ако су преци те дјеце под таквим условима прешли на неку другу религију, зашто би био проблем да се она својом вољом врате вјери својих прадједова?