"Priznanje Kosova Pandorina kutija"

Oni koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i koji su priznali nezavisnost Kosova, možda su shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će teško zatvoriti, ocijenio je predsjednik Komiteta za medunarodne odnose Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

Svijet 03.10.2017 | 07:26
"Priznanje Kosova Pandorina kutija"
Govoreći o "slučaju Katalonije", u kojoj je u nedjelju održan referendum o nezavisnosti, Kosačev je ukazao na nekoliko aspekata uz glavne zaključke koji će moći da se izvedu u budućnosti.

Prije svega, istakao je, u pitanju je međunarodni aspekt.

"Oni koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i koji su priznali Kosovo, silom odvojeno povredom suvereniteta Srbije, možda su shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će sada biti izuzetno teško zatvoriti. Politička ekspeditivnost uništava princip, i to je glavni zaključak", rekao je Kosačev za TASS i dodao da postoji i humanitarni aspekt.

Istovremeno je prognozirao da će Katalonija ostati poslije referenduma dio Španije, ali uz širu autonomiju.

Kosačev smatra da se glasanje na referendumu ne može ignorisati, a kao razlog za optimizam vidi to što su Madrid i Barselona pokazali spremnost na dijalog.

"Zbog toga, vjerujem da će scenario najvjerovatnije biti dugi pregovori nakon kojih će Barselona ostati dio Španije, ali pod novim uslovima uz širu autonomiju", rekao je Kosačev.

Ipak, upozorio je da je taj scenario ostvariv ukoliko nijedna strana ne izazove sukob što, smatra, "nije isključeno".

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

03.10.2017 05:30

BALKAN U GRLU STANE! MUČI I TU OSTANE.....!

ODGOVORITE
Name

BOSNA

03.10.2017 07:54

Zbog cega se Bosnjacka djeca pokrstavaju u vlasenickoj skoli? ????Sta je uloga popa na prvom skolskom casu? ??

ODGOVORITE
Name

ПРАВОвјерници

03.10.2017 10:42

Православци никада никог нису покрштавали силом па је врло невјероватно да то ради један православни хришћански свјештеник. За разлику од римокатоличке и муслиманске религије које су мачем и силом принуђавали - на овом простору, скоро искључиво православце (Србе) - на конвертитство. Ако су преци те дјеце под таквим условима прешли на неку другу религију, зашто би био проблем да се она својом вољом врате вјери својих прадједова?