Обустављен пети тендер за пасоше

Тендер за набавку пасошких књижица, пети досад, поново је обустављен и то због жалбе румунске компаније "Приматехниц Сервице СРЛ", а сада је већ готово сигурно да се ова јавна набавка не може спровести под условима које прописује Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).

Босна и Херцеговина 03.10.2017 | 07:17
Обустављен пети тендер за пасоше
О жалби на тендер, расписан 10. августа, изјасниће се Канцеларија за разматрање жалби БиХ, а судећи по ранијим искуствима, на то ће се чекати најмање мјесец дана, тако да ће се коначна судбина петог покушаја набавке пасошких књижица знати тек почетком новембра.

Уколико Канцеларија за разматрање жалби поништи и ову набавку, а што је према незваничним информацијама готово извјесно, једино рјешење биће поновно продужење уговора о набавци пасошких књижица са садашњим добављачем, односно бањалучком компанијом "Милбауер".

Уговор са том бањалучком компанијом истиче у марту наредне године, и већ је једном у марту 2016. године, због немогућности спровођења тендера, продужен. Већ тада појавили су се проблеми с издавањем пасоша с обзиром на то да грађани у року од мјесец дана, који је прописан законом, нису добијали путну исправу.

Једино рјешење било је продужење уговора са "Милбауером", а тако ће, готово је извјесно, бити и овај пут, осим ако се не пронађе начин да се заобиђе Закон о јавним набавкама.

У ИДДЕЕА су рекли да су по жалби поступили у роковима те да су заједно са својим изјашњењем жалбу прослиједили Канцеларији за разматрање жалбе на даље поступање.

На питање да ли пријети опасност да грађани БиХ поново дођу у проблеме с издавањем пасоша, у ИДДЕЕА кажу да нема опасности.

"Агенција ће у наредном периоду предузети све неопходне активности које ће осигурати континуитет у издавању путних исправа, а у складу са важећим законским прописима", рекли су у ИДДЕЕА.

Иначе, ИДДЕЕА готово двије године покушава да спроведе тендер за четворогодишњу набавку пасошких књижица.

Четврти тендер, расписан почетком јуна, пропао је након жалби француске компаније "Гемалто" и фирме "Остерреицхисцхе Стаатсдруцкереи" из Аустрије. Тада је у налазу Канцеларије за разматрање жалби као разлог за поништење тендера наведено, између осталог,  да уговорни орган, односно ИДДЕЕА, преферира тачно одређеног добављача за којег има спознају да има неке машине.

"Може се закључити да само одређени добављачи с којима се уговорни орган могао савјетовати код припреме тендерске документације знају за рокове, те за ове активности исти већ спремају или имају спреман дизајн, а сви други добављачи су дискриминисани неправилним и нетранспарентним информисањем, што је супротно закону", наведено је тада у налазу Канцеларије за разматрање жалби.

Иначе, тендер за набавку пасошких књижица вриједан је око 20 милиона КМ.

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

03.10.2017 05:21

КАКО СПРЕЧИТИ ОМЛАДИНУ ДА ОДЛАЗИ? МИЛЕ ГРАДИ АУТО ПУТЕВЕ У ЈЕДНОМ СМЕРУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малибауер

03.10.2017 06:13

Најбоље да се Радмановицем зету додјели у Уставу да једини мозе стампати пасосе, ста це нам конкуренција и јавне набавке?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро Гаговић

03.10.2017 08:31

Намах заказати референдум о Закону о јавним набавкама! У Комисију Новића и Мацана, они су направили ову шему са Милбаурером. Шта ће нама некакви тендери не можемо узрти колико нам треба а избори ису.

Name

РЕКЕТ

03.10.2017 09:33

Ала људи па дајте више рекет тај.

Name

Милбауер

03.10.2017 06:36

Очито је да неко има договор са Милбауером, с обзиром да сваки пропали тендер продужава уговор са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОКРАД

03.10.2017 07:45

ЈА СТОЈИМ ИЗА ТОГА !

Name

Никола

03.10.2017 08:07

Очито је тако . Милбауер доживотно испоручује пасоше БиХ. Уговор ће ипак ићи њему. Треба помоћи Шкрбица и Нитес, велике су то патриоте.

Name

Лик

03.10.2017 08:01

Зато градјани испастају фуј срамта брука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.10.2017 08:07

Ста се ми Срби сикирамо за мини варте кад имамо љепше Српске пасоше.

Name

Марко

03.10.2017 08:27

Сад је вец свима јасно засто падају тендери.Циљ им је тако да спријеце омладину да одлази и која немозе овде доци до запослења и која незели да ломи кицму код приватника за минималац од 400 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

НДП

03.10.2017 09:43

Војин Мијатовиц ресава све уз малу надокнаду наравно децко обецава нова снага НДП фуј фуј фуј фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

бск

03.10.2017 17:34

Прљава дрзава само лаз и отимање пара од јадног народа као наводно нема пасоса у августу ја сам га вадио иста прица нема нема али како онда има брзих 260 марака само тај дан је поднето минимум 20 молби за брзи ако нема пасоса обицних онда нема ни брзих само лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ