Obustavljen peti tender za pasoše

Tender za nabavku pasoških knjižica, peti dosad, ponovo je obustavljen i to zbog žalbe rumunske kompanije "Primatehnic Service SRL", a sada je već gotovo sigurno da se ova javna nabavka ne može sprovesti pod uslovima koje propisuje Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Bosna i Hercegovina 03.10.2017 | 07:17
Obustavljen peti tender za pasoše
O žalbi na tender, raspisan 10. avgusta, izjasniće se Kancelarija za razmatranje žalbi BiH, a sudeći po ranijim iskustvima, na to će se čekati najmanje mjesec dana, tako da će se konačna sudbina petog pokušaja nabavke pasoških knjižica znati tek početkom novembra.

Ukoliko Kancelarija za razmatranje žalbi poništi i ovu nabavku, a što je prema nezvaničnim informacijama gotovo izvjesno, jedino rješenje biće ponovno produženje ugovora o nabavci pasoških knjižica sa sadašnjim dobavljačem, odnosno banjalučkom kompanijom "Milbauer".

Ugovor sa tom banjalučkom kompanijom ističe u martu naredne godine, i već je jednom u martu 2016. godine, zbog nemogućnosti sprovođenja tendera, produžen. Već tada pojavili su se problemi s izdavanjem pasoša s obzirom na to da građani u roku od mjesec dana, koji je propisan zakonom, nisu dobijali putnu ispravu.

Jedino rješenje bilo je produženje ugovora sa "Milbauerom", a tako će, gotovo je izvjesno, biti i ovaj put, osim ako se ne pronađe način da se zaobiđe Zakon o javnim nabavkama.

U IDDEEA su rekli da su po žalbi postupili u rokovima te da su zajedno sa svojim izjašnjenjem žalbu proslijedili Kancelariji za razmatranje žalbe na dalje postupanje.

Na pitanje da li prijeti opasnost da građani BiH ponovo dođu u probleme s izdavanjem pasoša, u IDDEEA kažu da nema opasnosti.

"Agencija će u narednom periodu preduzeti sve neophodne aktivnosti koje će osigurati kontinuitet u izdavanju putnih isprava, a u skladu sa važećim zakonskim propisima", rekli su u IDDEEA.

Inače, IDDEEA gotovo dvije godine pokušava da sprovede tender za četvorogodišnju nabavku pasoških knjižica.

Četvrti tender, raspisan početkom juna, propao je nakon žalbi francuske kompanije "Gemalto" i firme "Osterreichische Staatsdruckerei" iz Austrije. Tada je u nalazu Kancelarije za razmatranje žalbi kao razlog za poništenje tendera navedeno, između ostalog,  da ugovorni organ, odnosno IDDEEA, preferira tačno određenog dobavljača za kojeg ima spoznaju da ima neke mašine.

"Može se zaključiti da samo određeni dobavljači s kojima se ugovorni organ mogao savjetovati kod pripreme tenderske dokumentacije znaju za rokove, te za ove aktivnosti isti već spremaju ili imaju spreman dizajn, a svi drugi dobavljači su diskriminisani nepravilnim i netransparentnim informisanjem, što je suprotno zakonu", navedeno je tada u nalazu Kancelarije za razmatranje žalbi.

Inače, tender za nabavku pasoških knjižica vrijedan je oko 20 miliona KM.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

03.10.2017 07:21

KAKO SPREČITI OMLADINU DA ODLAZI? MILE GRADI AUTO PUTEVE U JEDNOM SMERU!

ODGOVORITE
Name

Malibauer

03.10.2017 08:13

Najbolje da se Radmanovicem zetu dodjeli u Ustavu da jedini moze stampati pasose, sta ce nam konkurencija i javne nabavke?!

ODGOVORITE
Name

Ibro Gagović

03.10.2017 10:31

Namah zakazati referendum o Zakonu o javnim nabavkama! U Komisiju Novića i Macana, oni su napravili ovu šemu sa Milbaurerom. Šta će nama nekakvi tenderi ne možemo uzrti koliko nam treba a izbori isu.

Name

REKET

03.10.2017 11:33

Ala ljudi pa dajte više reket taj.

Name

Milbauer

03.10.2017 08:36

Očito je da neko ima dogovor sa Milbauerom, s obzirom da svaki propali tender produžava ugovor sa njima.

ODGOVORITE
Name

MILOKRAD

03.10.2017 09:45

JA STOJIM IZA TOGA !

Name

Nikola

03.10.2017 10:07

Očito je tako . Milbauer doživotno isporučuje pasoše BiH. Ugovor će ipak ići njemu. Treba pomoći Škrbica i Nites, velike su to patriote.

Name

Lik

03.10.2017 10:01

Zato gradjani ispastaju fuj sramta bruka.

ODGOVORITE
Name

re

03.10.2017 10:07

Sta se mi Srbi sikiramo za mini varte kad imamo ljepše Srpske pasoše.

Name

Marko

03.10.2017 10:27

Sad je vec svima jasno zasto padaju tenderi.Cilj im je tako da sprijece omladinu da odlazi i koja nemoze ovde doci do zaposlenja i koja nezeli da lomi kicmu kod privatnika za minimalac od 400 km

ODGOVORITE
Name

NDP

03.10.2017 11:43

Vojin Mijatovic resava sve uz malu nadoknadu naravno decko obecava nova snaga NDP fuj fuj fuj fuj

ODGOVORITE
Name

bsk

03.10.2017 19:34

Prljava drzava samo laz i otimanje para od jadnog naroda kao navodno nema pasosa u avgustu ja sam ga vadio ista prica nema nema ali kako onda ima brzih 260 maraka samo taj dan je podneto minimum 20 molbi za brzi ako nema pasosa obicnih onda nema ni brzih samo lopovluk.

ODGOVORITE