Јахорини враћају стари сјај

Ново руководство Олимпијског центра "Јахорина" најављује враћање некадашњег сјаја овој планини. У плану су нове инвестиције које ће омогућити бољу туристичку понуду, а од ове сезоне сви основци и средњошколци са подручја општине Пале имаће бесплатно скијање.

Република Српска 02.10.2017 | 20:30
Јахорини враћају стари сјај
Ново руководство Олимпијског центра тврди да је данашњи дан након Олимпијаде најважнији дан за Јахорину.

"Данас смо имали ванредну сједницу Скупштине акционара на којој смо донијели одлуку о емитовању друге емисије обвезница у износу од 10 милиона 375 хиљада марака", објавио је предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек.

Милиони на основу ове емисије обвезница стићи ће из ИРБ-а са којим Олимпијски центар нема добро искуство. Подсјећамо, ИРБ је често блокирао рачун „Јахорине“ тражећи исплату рата и камата за милионе који су се дуго рекламирали као улагање Владе у Јахорину, а у ствари се радило о кредиту ИРБ-а.

У Олимпијском центру тврде да је са ИРБ-ом постигнут договор о конверзији и старог, и новог дуга, те да је остало само да тај договор потврди и Влада Републике Српске.

Да је Влада по ко зна који пут, опредјељена да помогне „Јахорини“ увјерава и ресорни министар.

"Времена су била таква да нисмо имали могућности да улажемо у Јахорину, али сада је другачије", каже министар трговине и туризма у Влади Републике Српске Предраг Глухаковић и тврди да су ово најзначајнија улагања од осамдесетих година прошлог вијека.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек додаје да су сви капацитети на Јахорини распродати до половине јануара идуће године, те најављује и спектакуларан дочек Нове године на Јахорини уз концерт Жељка Јоксимовића на отвореном.

А на основу расположивих и обећаних средстава, нови менаџмент Јахорине већ се латио посла. Видљиво је тзв. Шминкање, односно уређење улаза у планину, крпљење путева, проширење мјеста за паркинг. Изгледа да је највећи проблем исправити грешке које су се до сада радиле на планини.

У току су припреме за градњу акумулационог језера на врху планине, како систем за вјештачко осњежавање не би као до сада користио прескупу воду из водовода, те како би се вјештачки снијег са врха планине гурао низ скијашке стазе, а не као до сада из подножја ка врху.

„Раде се стазе по ФИС стандардима. Проширују се и равнају тако да ће када то буде готово бити потребно знатно мање снијега да би се оспособиле за скијање. Праве се и вјетроуставе на врху планине које ће штитити планину и скијаше од вјетра, али ће и задржавати снијег на врху планине2, истиче Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра "Јахорина".

Љевнаић додаје да не може са сигурношћу рећи када ће нови систем за вјештачко осњежавање планине бити у функцији.

"Ових дана ће бити расписан тендер, а рокови зависе од законских процедура и уговора који ће бити потписани са изабраним извођачем радова. Надамо се да ће све ићи брзо, јер нам је циљ да скијашку сезону на Јахорини продужимо са садашњих 60 на 130 дана", каже Љевнаић.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ је са начелником општине Пале потписао уговор којим се свим основцима и средњошколцима омогућава бесплатнан ски-пас на планини.

У плану је потписивање сличног уговора са општином Трново, а у будућности и са осталим општинама града Источно Сарајево, али и општинама широм Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

радава и краставац

02.10.2017 18:45

Елек директор, ахахахахаха! Нисам знао, моралне громаде, Елеци, хахахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љеваиц

02.10.2017 18:59

Ако је тако,онда је то ЛЕЕЕЕЛЕЕЕК.

Name

Од злобе се не живи

02.10.2017 19:29

Елек или Лелек,потпуно небитно. На Јахорини се коначно нешто ради.

Name

шта се ради

03.10.2017 07:27

Како ти знаш шта се ради, није ништа транспарентно. Нема расписаних тендера, нема информација, неке (нечије) машине копају и раскопавају терен, а овамо нам причају причу. Кажу праве језеро, од које воде ће се то језеро пунити, јел од кишнице или снијега, нема ни један извор на врху Јахорине. Изађу пред новинаре и причају причу а не доставе ни један доказ. Ја бих волио да то буде како кажу, али из искуства знам да није и да неће бити.

Name

ДЕГОТХИА

03.10.2017 07:44

КОНАЧНО СЕ СЈЕТИЛИ ДА ИМ НА ВРХУ ТРЕБА АКОМУЛАЦИОНО ЈЕЗЕРО ЗА ВОДУ... БРАВО !!!

Name

Уби у очи

02.10.2017 18:58

Уби Јахорина у очи колико су је "усјајили", сваке године додатно полирање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОИ 84

02.10.2017 19:12

Прва ствар коју је неопходно урадити је, асвалтирање пута од Сарајева, тј.Враца , преко Требевица па све до Јахорине, нове банкине, видео надзор, банкине поред пута, каква висе крпљења, сви ми кони користимо ту путну релацију смо забринути стањем које је грозно, од 1984- е г.се никад ниста није урадило на том путу, то су саме увале, рупе, хангови, на многим мјестима због клизиста је пуно пута пролетило, то је кљуц свега, изволите господо из Федерације и РС одријесите кесе ако хоцете туризам, туристе, новац, појацане патроле полиције због друмских разбојника који аута отимају, срамота, главни град дрзаве, такве планине, а никаква улагања, на Игману исто стање, од Бјеласнице град направљен, за тајкуне наравно и цијене као у Свицарској, пут Игман Бјеласница катастрофа, нема расвјете, ма брука. Савјетујем да се туристицке заједнице Кантона Сарајево и Истоцног Сарајева уједине у пројектима и залозе за инвестиције и да се све то на веци ниво дигне , јер це све то привуци огроман број туриста и новца, а свима добро, јер 90% посјетилаца олимпијских љепотица око Сарајева су сарајлије, па се господо потрудите и заједно наступајте за добобит свију, то је кљуц успјеха. Поз из Сарајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

мастас

02.10.2017 19:23

Извини али мастас јер Федералне Сарајлије це реци: "Ми имамо Бјеласницу и Игман коју су пуни близи", а Сарајлије из Истоцног Сарајева це реци: "Ми имамо Јахорину"

Name

Горан из Балтица

02.10.2017 19:28

О каквом 'уједињавању' туристицких заједница ти говорис ?? Са оваком Додиковом реториком ['Сарајево=Техеран] нико неце са нама. А да ико из заједнице иста самостално покуса, за 5 минута би остао без посла

Name

ЗОИ 84

02.10.2017 20:07

Ја говорим ста је реално и ста треба, а на Јахорини је 90% посјетилаца из Сарајева медзу којим сам и ја, питајте угоститеље ко горе борави, сједи , једе и пије, а народ заболи она ствар за политику , заједно морамо туризам подићи, а сто се тиче Сарајева зна се да је читаво у Федерацији и не лупетај глупости, то је заједнички интерес свију нас

Name

Коwалски

03.10.2017 05:14

Потпуно си ЗОИ у праву. Уосталом сваки туриста с Јахорине ће сићи да види Јел Сарајво гдје је некад било. На Требевићу је изграђено мноштво садржаја, треба га и тамо послати, а не да паре троши код вулканизера. Нико са одмора нема за успомену слику са Зеком вулканизером.

Name

за ЗОИ 84

03.10.2017 07:30

Које Сарајлије, па од ове сезоне ски пас 45 КМ, ко ће доћи из Сарајеве да плаћа толико. Још додај гориво, храну, пиће, опрему итд.

Name

ре.ЗОИ 84

03.10.2017 09:56

"Народ заболи за политику" реце махалас који је цетири године био под окупацијом, од истих ових којима се улизује,..стравицно, или си мозда био у Берлину махаласу биједни..

Name

Олимпија

02.10.2017 19:16

Да је којим случајем Јахорина у Словенији, Аустрији, да не кажем и у Швајцарској, то би било нешто што свијет још није видио. Бог нам дао прелијепу планину а лопови се играју по њој. Та комбинација је осуђена на пропаст. Некадашњ олимпијска љепотица је послије рата остала удовица. Ни дан данас јој није пришао озбиљан партнер који би могао да врати стари сјај. До тада ћемо слушати јадиковке и лажне приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОИ 84 ОЛИМПИЈА

02.10.2017 21:27

Браво Олимпија, ал ста ћеш народ у овој земљи је глуп и не зна узети паре, словенци све уновче , ал код нас је битно како се ко зове и које је вјере, док ми глумимо велике Бошњаке и Србе вријеме пролази, народ све сиромашнији, какве љепоте имамо то је сан снова , поред Јахорине, Требевица, Игмана, Бјелашнице, Трескавице , имамо Скакавац, Бијамбаре, Нисицку висораван, Ајдиновице , Озрен, Прокоско језеро, Борачко језеро, Романику и много тога, од туризма можемо да живимо као цареви, ал народ и власт нема слуха, главни град државе Сарајево а такве планине и дестинације нема ни један град на свијету, умјесто заједно да кренемо у развој политика све кочи и лоповлук, имамо невидзено богатство ал које гајде, Требевић није искориштен ни 1%, брука и срамота, нама треба добра тојага по главама, туристи долазе из цијелог свијета а ми као клоцови не знамо им паре узети ни ти садржајима понудити, па о чему висе да причамо. Понављам, пут Сарајево преко Требевица до Јахорине је катастрофа , срам да буде и ФБИХ и РС

Name

за Олимпија

03.10.2017 07:31

Како није па већински власни је кроз обвезнице већ купио преко 60% Јахорине.

Name

ре ЗОИ 84

03.10.2017 09:58

Настављас да се улизујес, веома јадно..

Name

Идиоти

02.10.2017 19:21

Није до Елека јер је он "труба" али су довели професионалца из Србије који је препородио Копаоник. Питајте па це те знати.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

02.10.2017 21:47

Да је иста знао не би га отерали са копаоника лопов класицни а елек јос веци лопов

Name

Ре 001

03.10.2017 05:02

Знас ли ти ста су менадзерски уговори. Процитај па се јави. И он је за бољу цифру пресао као и фудбалери или остали спортисти. Али ста ја то теби објасњавам, одес и видис Коп и сам себи казес свака цаст, направисе топ дестинацију да им завиде и многи из Аустрије ..... Словенија нема ни близу таквог скијалиста. А ти папане и даље се радуј кад одес на Власиц, Купрес, Бјеласницу и до садасњу Јахорину. Позз са Козаре!!!

Name

за ре 001

03.10.2017 07:33

Није прешао, него је добио ногу са Копаоника, када су установили колика му је имовина. Џаба га хвалите, већ је почео да ради мимо закона, не расписује тендере него узима извођече које му Елек доведе.

Name

БАЦО

03.10.2017 08:02

Ре 001 , јебла те Козара и Копаоник, ни једни ни други немају у близини аеродром, а ни надморску висину, ви се по Козари мозете само плааааазатиииии , марс сељацино, Јахорина и све планине око Сарајева су дестинације за бројне туристе а ви се с Додиком и Павицем плазајте на смуцкама, да си папцино икад овдје био а ниси не би лајао као кавкаски овцар Немање Галијасевица с Требевица, зивио СзаП и БН ТВ , богу хвала па имамо Владу Трисица

Name

Елек Недељко

02.10.2017 19:21

Мало ми је било сто сам узео милионе на студентским домовима... згради владе...болници у касндолу...па сам се прихватио посла на јахорини да узмем јој који милион...није на одмет...за кафе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

02.10.2017 20:04

Све по налогу и за рачун црвене секте.

Name

каурин

02.10.2017 19:28

па дје нам је крај...је л има квалификованих људи у овој земљи!!! дајте доведите људе који знају ста је туризам и пустите их да раде..доста висе партијаса и кокосарења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тртмрт

02.10.2017 19:28

хахаххахаааа....врацају сјај ево вец барем 20 година...хахах а сви скијаси из РС углавном пут Аустрије и Италије на скијање...покрали све , опрали лову поготово Дзомбиц кад су фамозне 6-сједе поставили, а осњезење није ни за q...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

02.10.2017 20:26

Ста могу урадити са 10 милиона км, горе треба бар 40 мил да се улози да би то лицило на несто?

Name

Столњак

02.10.2017 20:41

Дај бар од тих милиона да среде конференцијски сто! Молим вас без столњака висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко ко зна

02.10.2017 21:47

Не млатите ви који не знате. није битно ни ко је ни ста је, битно је да се ради и уредјује. ми зивимо од овога, цијели крај директно или индиректно, много људи запослено, према томе не критикујте сто не знате. ово је одлицно и нека се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта ти знаш

03.10.2017 07:36

Знаш само оно што ти кажу, а гдје су папири, расписани тендери, израђени пројекти итд. Не може се радити системом, ја знам да овдје треба копати, а овдје загрнути. Кад се заврши сезона опет ће бити Јахорина у дугу, па енормна цифра.

Name

Пале

03.10.2017 05:36

Браво браво сви смо као дјеца исли и уцили скијати горе. Од туда и љубав према јахорини. Браво директоре, браво нацелнице.... без вас ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Пале

03.10.2017 07:37

Не увлачи се и не радуј се прерано. Опет ће бити, на прољеће, криви временси услови.

Name

уф,

03.10.2017 13:15

Па исти су и прије постављали директора, то је у надлежности Р. Српске а не општине. Какве везе има начелник са постављањем директора ОЦ Јахорина.