Jahorini vraćaju stari sjaj

Novo rukovodstvo Olimpijskog centra "Jahorina" najavljuje vraćanje nekadašnjeg sjaja ovoj planini. U planu su nove investicije koje će omogućiti bolju turističku ponudu, a od ove sezone svi osnovci i srednjoškolci sa područja opštine Pale imaće besplatno skijanje.

Republika Srpska 02.10.2017 | 20:30
Jahorini vraćaju stari sjaj
Novo rukovodstvo Olimpijskog centra tvrdi da je današnji dan nakon Olimpijade najvažniji dan za Jahorinu.

"Danas smo imali vanrednu sjednicu Skupštine akcionara na kojoj smo donijeli odluku o emitovanju druge emisije obveznica u iznosu od 10 miliona 375 hiljada maraka", objavio je predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek.

Milioni na osnovu ove emisije obveznica stići će iz IRB-a sa kojim Olimpijski centar nema dobro iskustvo. Podsjećamo, IRB je često blokirao račun „Jahorine“ tražeći isplatu rata i kamata za milione koji su se dugo reklamirali kao ulaganje Vlade u Jahorinu, a u stvari se radilo o kreditu IRB-a.

U Olimpijskom centru tvrde da je sa IRB-om postignut dogovor o konverziji i starog, i novog duga, te da je ostalo samo da taj dogovor potvrdi i Vlada Republike Srpske.

Da je Vlada po ko zna koji put, opredjeljena da pomogne „Jahorini“ uvjerava i resorni ministar.

"Vremena su bila takva da nismo imali mogućnosti da ulažemo u Jahorinu, ali sada je drugačije", kaže ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković i tvrdi da su ovo najznačajnija ulaganja od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek dodaje da su svi kapaciteti na Jahorini rasprodati do polovine januara iduće godine, te najavljuje i spektakularan doček Nove godine na Jahorini uz koncert Željka Joksimovića na otvorenom.

A na osnovu raspoloživih i obećanih sredstava, novi menadžment Jahorine već se latio posla. Vidljivo je tzv. Šminkanje, odnosno uređenje ulaza u planinu, krpljenje puteva, proširenje mjesta za parking. Izgleda da je najveći problem ispraviti greške koje su se do sada radile na planini.

U toku su pripreme za gradnju akumulacionog jezera na vrhu planine, kako sistem za vještačko osnježavanje ne bi kao do sada koristio preskupu vodu iz vodovoda, te kako bi se vještački snijeg sa vrha planine gurao niz skijaške staze, a ne kao do sada iz podnožja ka vrhu.

„Rade se staze po FIS standardima. Proširuju se i ravnaju tako da će kada to bude gotovo biti potrebno znatno manje snijega da bi se osposobile za skijanje. Prave se i vjetroustave na vrhu planine koje će štititi planinu i skijaše od vjetra, ali će i zadržavati snijeg na vrhu planine2, ističe Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra "Jahorina".

Ljevnaić dodaje da ne može sa sigurnošću reći kada će novi sistem za vještačko osnježavanje planine biti u funkciji.

"Ovih dana će biti raspisan tender, a rokovi zavise od zakonskih procedura i ugovora koji će biti potpisani sa izabranim izvođačem radova. Nadamo se da će sve ići brzo, jer nam je cilj da skijašku sezonu na Jahorini produžimo sa sadašnjih 60 na 130 dana", kaže Ljevnaić.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ je sa načelnikom opštine Pale potpisao ugovor kojim se svim osnovcima i srednjoškolcima omogućava besplatnan ski-pas na planini.

U planu je potpisivanje sličnog ugovora sa opštinom Trnovo, a u budućnosti i sa ostalim opštinama grada Istočno Sarajevo, ali i opštinama širom Republike Srpske.



BN televizija

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

radava i krastavac

02.10.2017 18:45

Elek direktor, ahahahahaha! Nisam znao, moralne gromade, Eleci, hahahahahah

ODGOVORITE
Name

Ljevaic

02.10.2017 18:59

Ako je tako,onda je to LEEEELEEEK.

Name

Od zlobe se ne živi

02.10.2017 19:29

Elek ili Lelek,potpuno nebitno. Na Jahorini se konačno nešto radi.

Name

šta se radi

03.10.2017 07:27

Kako ti znaš šta se radi, nije ništa transparentno. Nema raspisanih tendera, nema informacija, neke (nečije) mašine kopaju i raskopavaju teren, a ovamo nam pričaju priču. Kažu prave jezero, od koje vode će se to jezero puniti, jel od kišnice ili snijega, nema ni jedan izvor na vrhu Jahorine. Izađu pred novinare i pričaju priču a ne dostave ni jedan dokaz. Ja bih volio da to bude kako kažu, ali iz iskustva znam da nije i da neće biti.

Name

DEGOTHIA

03.10.2017 07:44

KONAČNO SE SJETILI DA IM NA VRHU TREBA AKOMULACIONO JEZERO ZA VODU... BRAVO !!!

Name

Ubi u oči

02.10.2017 18:58

Ubi Jahorina u oči koliko su je "usjajili", svake godine dodatno poliranje...

ODGOVORITE
Name

ZOI 84

02.10.2017 19:12

Prva stvar koju je neophodno uraditi je, asvaltiranje puta od Sarajeva, tj.Vraca , preko Trebevica pa sve do Jahorine, nove bankine, video nadzor, bankine pored puta, kakva vise krpljenja, svi mi koni koristimo tu putnu relaciju smo zabrinuti stanjem koje je grozno, od 1984- e g.se nikad nista nije uradilo na tom putu, to su same uvale, rupe, hangovi, na mnogim mjestima zbog klizista je puno puta proletilo, to je kljuc svega, izvolite gospodo iz Federacije i RS odrijesite kese ako hocete turizam, turiste, novac, pojacane patrole policije zbog drumskih razbojnika koji auta otimaju, sramota, glavni grad drzave, takve planine, a nikakva ulaganja, na Igmanu isto stanje, od Bjelasnice grad napravljen, za tajkune naravno i cijene kao u Svicarskoj, put Igman Bjelasnica katastrofa, nema rasvjete, ma bruka. Savjetujem da se turisticke zajednice Kantona Sarajevo i Istocnog Sarajeva ujedine u projektima i zaloze za investicije i da se sve to na veci nivo digne , jer ce sve to privuci ogroman broj turista i novca, a svima dobro, jer 90% posjetilaca olimpijskih ljepotica oko Sarajeva su sarajlije, pa se gospodo potrudite i zajedno nastupajte za dobobit sviju, to je kljuc uspjeha. Poz iz Sarajeva

ODGOVORITE
Name

mastas

02.10.2017 19:23

Izvini ali mastas jer Federalne Sarajlije ce reci: "Mi imamo Bjelasnicu i Igman koju su puni blizi", a Sarajlije iz Istocnog Sarajeva ce reci: "Mi imamo Jahorinu"

Name

Goran iz Baltica

02.10.2017 19:28

O kakvom 'ujedinjavanju' turistickih zajednica ti govoris ?? Sa ovakom Dodikovom retorikom ['Sarajevo=Teheran] niko nece sa nama. A da iko iz zajednice ista samostalno pokusa, za 5 minuta bi ostao bez posla

Name

ZOI 84

02.10.2017 20:07

Ja govorim sta je realno i sta treba, a na Jahorini je 90% posjetilaca iz Sarajeva medzu kojim sam i ja, pitajte ugostitelje ko gore boravi, sjedi , jede i pije, a narod zaboli ona stvar za politiku , zajedno moramo turizam podići, a sto se tiče Sarajeva zna se da je čitavo u Federaciji i ne lupetaj gluposti, to je zajednički interes sviju nas

Name

Kowalski

03.10.2017 05:14

Потпуно си ZОI у праву. Уосталом сваки туриста с Јахорине ће сићи да види Јел Сарајво гдје је некад било. На Требевићу је изграђено мноштво садржаја, треба га и тамо послати, а не да паре троши код вулканизера. Нико са одмора нема за успомену слику са Зеком вулканизером.

Name

za ZOI 84

03.10.2017 07:30

Koje Sarajlije, pa od ove sezone ski pas 45 KM, ko će doći iz Sarajeve da plaća toliko. Još dodaj gorivo, hranu, piće, opremu itd.

Name

re.ZOI 84

03.10.2017 09:56

"Narod zaboli za politiku" rece mahalas koji je cetiri godine bio pod okupacijom, od istih ovih kojima se ulizuje,..stravicno, ili si mozda bio u Berlinu mahalasu bijedni..

Name

Olimpija

02.10.2017 19:16

Da je kojim slučajem Jahorina u Sloveniji, Austriji, da ne kažem i u Švajcarskoj, to bi bilo nešto što svijet još nije vidio. Bog nam dao prelijepu planinu a lopovi se igraju po njoj. Ta kombinacija je osuđena na propast. Nekadašnj olimpijska ljepotica je poslije rata ostala udovica. Ni dan danas joj nije prišao ozbiljan partner koji bi mogao da vrati stari sjaj. Do tada ćemo slušati jadikovke i lažne priče.

ODGOVORITE
Name

ZOI 84 OLIMPIJA

02.10.2017 21:27

Bravo Olimpija, al sta ćeš narod u ovoj zemlji je glup i ne zna uzeti pare, slovenci sve unovče , al kod nas je bitno kako se ko zove i koje je vjere, dok mi glumimo velike Bošnjake i Srbe vrijeme prolazi, narod sve siromašniji, kakve ljepote imamo to je san snova , pored Jahorine, Trebevica, Igmana, Bjelašnice, Treskavice , imamo Skakavac, Bijambare, Nisicku visoravan, Ajdinovice , Ozren, Prokosko jezero, Boračko jezero, Romaniku i mnogo toga, od turizma možemo da živimo kao carevi, al narod i vlast nema sluha, glavni grad države Sarajevo a takve planine i destinacije nema ni jedan grad na svijetu, umjesto zajedno da krenemo u razvoj politika sve koči i lopovluk, imamo nevidzeno bogatstvo al koje gajde, Trebević nije iskorišten ni 1%, bruka i sramota, nama treba dobra tojaga po glavama, turisti dolaze iz cijelog svijeta a mi kao klocovi ne znamo im pare uzeti ni ti sadržajima ponuditi, pa o čemu vise da pričamo. Ponavljam, put Sarajevo preko Trebevica do Jahorine je katastrofa , sram da bude i FBIH i RS

Name

za Olimpija

03.10.2017 07:31

Kako nije pa većinski vlasni je kroz obveznice već kupio preko 60% Jahorine.

Name

re ZOI 84

03.10.2017 09:58

Nastavljas da se ulizujes, veoma jadno..

Name

Idioti

02.10.2017 19:21

Nije do Eleka jer je on "truba" ali su doveli profesionalca iz Srbije koji je preporodio Kopaonik. Pitajte pa ce te znati.!

ODGOVORITE
Name

001

02.10.2017 21:47

Da je ista znao ne bi ga oterali sa kopaonika lopov klasicni a elek jos veci lopov

Name

Re 001

03.10.2017 05:02

Znas li ti sta su menadzerski ugovori. Procitaj pa se javi. I on je za bolju cifru presao kao i fudbaleri ili ostali sportisti. Ali sta ja to tebi objasnjavam, odes i vidis Kop i sam sebi kazes svaka cast, napravise top destinaciju da im zavide i mnogi iz Austrije ..... Slovenija nema ni blizu takvog skijalista. A ti papane i dalje se raduj kad odes na Vlasic, Kupres, Bjelasnicu i do sadasnju Jahorinu. Pozz sa Kozare!!!

Name

za re 001

03.10.2017 07:33

Nije prešao, nego je dobio nogu sa Kopaonika, kada su ustanovili kolika mu je imovina. Džaba ga hvalite, već je počeo da radi mimo zakona, ne raspisuje tendere nego uzima izvođeče koje mu Elek dovede.

Name

BACO

03.10.2017 08:02

Re 001 , jebla te Kozara i Kopaonik, ni jedni ni drugi nemaju u blizini aerodrom, a ni nadmorsku visinu, vi se po Kozari mozete samo plaaaaazatiiiii , mars seljacino, Jahorina i sve planine oko Sarajeva su destinacije za brojne turiste a vi se s Dodikom i Pavicem plazajte na smuckama, da si papcino ikad ovdje bio a nisi ne bi lajao kao kavkaski ovcar Nemanje Galijasevica s Trebevica, zivio SzaP i BN TV , bogu hvala pa imamo Vladu Trisica

Name

Elek Nedeljko

02.10.2017 19:21

Malo mi je bilo sto sam uzeo milione na studentskim domovima... zgradi vlade...bolnici u kasndolu...pa sam se prihvatio posla na jahorini da uzmem joj koji milion...nije na odmet...za kafe

ODGOVORITE
Name

Radnik

02.10.2017 20:04

Sve po nalogu i za račun crvene sekte.

Name

kaurin

02.10.2017 19:28

pa dje nam je kraj...je l ima kvalifikovanih ljudi u ovoj zemlji!!! dajte dovedite ljude koji znaju sta je turizam i pustite ih da rade..dosta vise partijasa i kokosarenja!

ODGOVORITE
Name

trtmrt

02.10.2017 19:28

hahahhahaaaa....vracaju sjaj evo vec barem 20 godina...hahah a svi skijasi iz RS uglavnom put Austrije i Italije na skijanje...pokrali sve , oprali lovu pogotovo Dzombic kad su famozne 6-sjede postavili, a osnjezenje nije ni za q...

ODGOVORITE
Name

Pitanje

02.10.2017 20:26

Sta mogu uraditi sa 10 miliona km, gore treba bar 40 mil da se ulozi da bi to licilo na nesto?

Name

Stolnjak

02.10.2017 20:41

Daj bar od tih miliona da srede konferencijski sto! Molim vas bez stolnjaka vise!

ODGOVORITE
Name

neko ko zna

02.10.2017 21:47

Ne mlatite vi koji ne znate. nije bitno ni ko je ni sta je, bitno je da se radi i uredjuje. mi zivimo od ovoga, cijeli kraj direktno ili indirektno, mnogo ljudi zaposleno, prema tome ne kritikujte sto ne znate. ovo je odlicno i neka se radi.

ODGOVORITE
Name

šta ti znaš

03.10.2017 07:36

Znaš samo ono što ti kažu, a gdje su papiri, raspisani tenderi, izrađeni projekti itd. Ne može se raditi sistemom, ja znam da ovdje treba kopati, a ovdje zagrnuti. Kad se završi sezona opet će biti Jahorina u dugu, pa enormna cifra.

Name

Pale

03.10.2017 05:36

Bravo bravo svi smo kao djeca isli i ucili skijati gore. Od tuda i ljubav prema jahorini. Bravo direktore, bravo nacelnice.... bez vas nista

ODGOVORITE
Name

za Pale

03.10.2017 07:37

Ne uvlači se i ne raduj se prerano. Opet će biti, na proljeće, krivi vremensi uslovi.

Name

uf,

03.10.2017 13:15

Pa isti su i prije postavljali direktora, to je u nadležnosti R. Srpske a ne opštine. Kakve veze ima načelnik sa postavljanjem direktora OC Jahorina.