Спрема се закон о предсједнику

Опозиција у Републици Српској озбиљно ради на закону о предсједнику Републике, који ће предложити Народној скупштини РС.

Република Српска 02.10.2017 | 19:32
Спрема се закон о предсједнику
На тај корак су се, пре свега, одлучили након што је предсједник РС Милорад Додик у само неколико дана одустао од два референдума, чиме је, како сматрају опозиционари, „понизио Народну скупштину, институције РС и грађане“. Због тога, сматрају да је Српској потребан закон о предсједнику Републике, који би, између осталог, дефинисао и његов опозив.

- Устав РС прописује да ће се права, обавезе, као и начин избора и опозива предсједника, уредити законом. Таква уставна одредба је присутна годинама, али је очигледно да Влада и предсједник не желе да предложе такав закон. Сматрамо да закон о предсједнику треба да дефинише и начин употребе средстава из буџета предсједника, јер верујемо да ту има много злоупотреба. Процијенићемо када је најбољи тренутак за упућивање закона у парламент, с обзиром на тренутну ситуацију у вези са радом НС РС, и када видимо каква ће бити реакција на наше захтјеве око утврђивања одговорности предсједника Народне скупштине РС и министра унутрашњих послова – каже посланик СРС РС у НС РС Миланко Михајилица.

Посланик НДП Драган Чавић подсјећа да је нацрт закона о председнику Републике урађен још за време мандата Рајка Кузмановића, али да никада није усвојен, захваљујући актуелној већини у Српској.

- Закон о предсједнику би решио многе недоумице и он би неминовно требало да буде усвојен. То говорим и као бивши предсједник. Данас за дјеловање предсједника РС постоје само два закона – закон који регулише статус и именовања Сената и други закон из његове надлежности је закон о помиловањима. Сва остала питања која се тичу уставне надлежности предсједника нису регулисана, тако да би било врло корисно донијети закон који би обухватао и рад служби које су потребне у спровођењу његових надлежности, укључујући и начин опозива – каже Чавић.

Истиче и да ће актуелна опозиција предложити закон зависно од развоја даље политичке ситуације у РС.

- Предложићемо тај закон, ако не у овом мандату, онда ће то сигурно бити на дневном реду прве наредне седнице НС РС после сљедећих избора, са новом скупштинском већином. То је неминовно – рекао је Чавић.

Шеф посланичког клуба СНСД Радован Вишковић одговара да је доношење закона о предсједнику „више него глупост“, јер су надлежности предсједника Републике прописане Уставом РС.

- Неким нижим актом прописивати нешто што је прописано Уставом је небулоза. Очито је да опозицији није трн у оку предсједник Републике, него Милорад Додик лично. Они мисле да би, ако би донијели тај закон, могли да покрећу и опозиве предсједника Републике, што заиста није нормално нити нешто што треба. Грађани РС на изборима бирају предсједника и они су једини који одлучују о томе ко ће бити предсједник. Са тим законом не само да би се дерогирала функција предсједника Републике, него и РС, јер би свакоме могло да падне на памет да се игра неких опозива предсједника – истиче Вишковић.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Игор

02.10.2017 17:46

Људи немате вецину у парламенту , тамо вас силују и ниста не мозете тамо прогурати. То је прво. Друго ако тако наставите са "иницијативама" никад је нецете ни имати. Треце ви размисљате како опозвати предсједника а за годину дана треба да се бира нови. Све радите накарадно и наопацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роља

02.10.2017 17:50

Ти цете усвојит кад будете на власти сто знаци никад хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тугомир

02.10.2017 17:54

Цудиме да толико година били на власти и нисте СЕ сјетили усвојит те законе поготову закон о порјеклу имовине бас цудно

ОДГОВОРИТЕ
Name

чудим се

02.10.2017 18:13

Чудим се да није Биљана Плавшић опет изабрана за предсједницу Републике Српске 12.10.1998.године, што није амнестирана Хашке оптужнице због сарадње због сарадње с међународном заједницом послије рата и што Милорад Додик није био биран за предсједника Републике Српске 11.11.2000.године и 05.10.2002.године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

02.10.2017 18:17

Каква глупост.Ако вам је ово вијест и ако је опозицији ово пријоритет онда смо ми стварно дотакли дно.Како мислите да усвојите то на скупстини народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морал

02.10.2017 19:14

Предсјеник се огрануцава моралим а не законом.Проблем је сто код нас нема морала.Укинут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

02.10.2017 22:16

Трла баба лан да јој прође дан ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.10.2017 14:52

За сва бирана лица треба да постоји и процедура опозива. Потом, требало би законом прецизно дефинисати шта ради председник, а шта премијер. Овако имамо ситуацију , и у РС и у Србији, да се политичка моћ сели са одређенин личностима. Час је премијер у сенци председника, час председник у сенци премијера, у зависности од тога где се сели "главни лик". Такве земље немају демократски капацитет.

ОДГОВОРИТЕ