Sprema se zakon o predsjedniku

Opozicija u Republici Srpskoj ozbiljno radi na zakonu o predsjedniku Republike, koji će predložiti Narodnoj skupštini RS.

Republika Srpska 02.10.2017 | 19:32
Sprema se zakon o predsjedniku
Na taj korak su se, pre svega, odlučili nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik u samo nekoliko dana odustao od dva referenduma, čime je, kako smatraju opozicionari, „ponizio Narodnu skupštinu, institucije RS i građane“. Zbog toga, smatraju da je Srpskoj potreban zakon o predsjedniku Republike, koji bi, između ostalog, definisao i njegov opoziv.

- Ustav RS propisuje da će se prava, obaveze, kao i način izbora i opoziva predsjednika, urediti zakonom. Takva ustavna odredba je prisutna godinama, ali je očigledno da Vlada i predsjednik ne žele da predlože takav zakon. Smatramo da zakon o predsjedniku treba da definiše i način upotrebe sredstava iz budžeta predsjednika, jer verujemo da tu ima mnogo zloupotreba. Procijenićemo kada je najbolji trenutak za upućivanje zakona u parlament, s obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa radom NS RS, i kada vidimo kakva će biti reakcija na naše zahtjeve oko utvrđivanja odgovornosti predsjednika Narodne skupštine RS i ministra unutrašnjih poslova – kaže poslanik SRS RS u NS RS Milanko Mihajilica.

Poslanik NDP Dragan Čavić podsjeća da je nacrt zakona o predsedniku Republike urađen još za vreme mandata Rajka Kuzmanovića, ali da nikada nije usvojen, zahvaljujući aktuelnoj većini u Srpskoj.

- Zakon o predsjedniku bi rešio mnoge nedoumice i on bi neminovno trebalo da bude usvojen. To govorim i kao bivši predsjednik. Danas za djelovanje predsjednika RS postoje samo dva zakona – zakon koji reguliše status i imenovanja Senata i drugi zakon iz njegove nadležnosti je zakon o pomilovanjima. Sva ostala pitanja koja se tiču ustavne nadležnosti predsjednika nisu regulisana, tako da bi bilo vrlo korisno donijeti zakon koji bi obuhvatao i rad službi koje su potrebne u sprovođenju njegovih nadležnosti, uključujući i način opoziva – kaže Čavić.

Ističe i da će aktuelna opozicija predložiti zakon zavisno od razvoja dalje političke situacije u RS.

- Predložićemo taj zakon, ako ne u ovom mandatu, onda će to sigurno biti na dnevnom redu prve naredne sednice NS RS posle sljedećih izbora, sa novom skupštinskom većinom. To je neminovno – rekao je Čavić.

Šef poslaničkog kluba SNSD Radovan Višković odgovara da je donošenje zakona o predsjedniku „više nego glupost“, jer su nadležnosti predsjednika Republike propisane Ustavom RS.

- Nekim nižim aktom propisivati nešto što je propisano Ustavom je nebuloza. Očito je da opoziciji nije trn u oku predsjednik Republike, nego Milorad Dodik lično. Oni misle da bi, ako bi donijeli taj zakon, mogli da pokreću i opozive predsjednika Republike, što zaista nije normalno niti nešto što treba. Građani RS na izborima biraju predsjednika i oni su jedini koji odlučuju o tome ko će biti predsjednik. Sa tim zakonom ne samo da bi se derogirala funkcija predsjednika Republike, nego i RS, jer bi svakome moglo da padne na pamet da se igra nekih opoziva predsjednika – ističe Višković.

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Igor

02.10.2017 17:46

Ljudi nemate vecinu u parlamentu , tamo vas siluju i nista ne mozete tamo progurati. To je prvo. Drugo ako tako nastavite sa "inicijativama" nikad je necete ni imati. Trece vi razmisljate kako opozvati predsjednika a za godinu dana treba da se bira novi. Sve radite nakaradno i naopacke.

ODGOVORITE
Name

Rolja

02.10.2017 17:50

Ti cete usvojit kad budete na vlasti sto znaci nikad hahahaha

ODGOVORITE
Name

Tugomir

02.10.2017 17:54

Cudime da toliko godina bili na vlasti i niste SE sjetili usvojit te zakone pogotovu zakon o porjeklu imovine bas cudno

ODGOVORITE
Name

čudim se

02.10.2017 18:13

Čudim se da nije Biljana Plavšić opet izabrana za predsjednicu Republike Srpske 12.10.1998.godine, što nije amnestirana Haške optužnice zbog saradnje zbog saradnje s međunarodnom zajednicom poslije rata i što Milorad Dodik nije bio biran za predsjednika Republike Srpske 11.11.2000.godine i 05.10.2002.godine.

ODGOVORITE
Name

mirko

02.10.2017 18:17

Kakva glupost.Ako vam je ovo vijest i ako je opoziciji ovo prijoritet onda smo mi stvarno dotakli dno.Kako mislite da usvojite to na skupstini naroda.

ODGOVORITE
Name

Moral

02.10.2017 19:14

Predsjenik se ogranucava moralim a ne zakonom.Problem je sto kod nas nema morala.Ukinut.

ODGOVORITE
Name

Trebava

02.10.2017 22:16

Trla baba lan da joj prođe dan ...

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.10.2017 14:52

Za sva birana lica treba da postoji i procedura opoziva. Potom, trebalo bi zakonom precizno definisati šta radi predsednik, a šta premijer. Ovako imamo situaciju , i u RS i u Srbiji, da se politička moć seli sa određenin ličnostima. Čas je premijer u senci predsednika, čas predsednik u senci premijera, u zavisnosti od toga gde se seli "glavni lik". Takve zemlje nemaju demokratski kapacitet.

ODGOVORITE