Ноу Камп, кад су заставе биле важније од фудбала...

Шта се све догађало унутар закључаних капија стадиона Барселоне.

Фудбал 02.10.2017 | 23:15
Ноу Камп, кад су заставе биле важније од фудбала...
Док је у Барселони и Каталонији трајао референдум о независности те покрајине, њени највећи амбасадори водили су велику политичко-спортску борбу на Ноу Кампу.

Фудбалери Барселоне играли су у недељу утакмицу против Лас Палмаса пред празним трибинама, јер је руководство клуба тако одлучило, практично притерано уз зид.

Полиција је гарантовала безбедност, а Фудбалски савез Шпаније није хтео да прихвати захтев Каталонаца о одлагању утакмице. Унутар закључаног стадиона фудбалери су се окупили и донели заједничку одлуку.

"Управа је хтела да одложи утакмицу по сваку цену", открио је Ђерар Пике.

Та одлука повукла би са собом и губитак меча резултатом 0:3, али и минус од још три бода због казне.

"Ми, фудбалери, разговарали смо међусобно и клуб је ипак одлучио да изађемо на терен. Било је тешко без навијача. Много је аргумената било и 'за' и 'против' одигравања утакмице, али играли смо за бодове и лига и Лас Палмас су желели да се одигра", додао је репрезентативац Шпаније, који можда више не заигра за "Ла Роху".

Када су изашли на терен, играчи Барселоне видели су интересантну опрему Лас Палмаса, због које су, бар накратко, и сами обукли дрес у бојама каталонске заставе, иако у њему нису одиграли утакмицу.

Гостујући тим стигао је на стадион са извезеном шпанском заставом на дресу, уз написан датум одржавања каталонског референдума. Клуб са Канарских острва саопштио је на дан утакмице да ће тако украсити дрес.

"Историја је још једном ставила Лас Палмас у важну позицију на Ноу Кампу. Недељно гостовање одржано је на дан који није имао преседан у шпанској историји, када је каталонска власт заказала референдум и изашла из оквира шпанских закона. Јавна саопштења, а посебно она која је издала Барселона, учинила су наш меч на Ноу Кампу догађајем већим од спортске утакмице", саопштио је Барсин ривал.

"Лас Палмас је могао да се сведе на улогу немог посматрача на историјском раскршћу или да заузме своју позицију. Одлучили смо се за ово друго", објашњено је.

Клуб са Канарских острва објаснио је да је управо из тог разлога пришио шпанску заставу на свој дрес".

"Заставом желимо да изразимо свој глас у замишљеним консултацијама, на које нас нико није позвао. Верујемо у јединство Шпаније и верујемо у то са наше позиције, географски најудаљеније од главног града краљевине. Такође, саопштавамо свету да осећамо бол због свега што се догађа и верујемо да никога нећемо узнемирити овим чином, као што и нама није сметало махање вашим (читати: каталонским) заставама на трибинама или када бисте их ширили на терену".

Утакмица је завршена победом домаћина 3:0, мада је фудбал био у потпуно другом плану.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар