Nou Kamp, kad su zastave bile važnije od fudbala...

Šta se sve događalo unutar zaključanih kapija stadiona Barselone.

Fudbal 02.10.2017 | 23:15
Nou Kamp, kad su zastave bile važnije od fudbala...
Dok je u Barseloni i Kataloniji trajao referendum o nezavisnosti te pokrajine, njeni najveći ambasadori vodili su veliku političko-sportsku borbu na Nou Kampu.

Fudbaleri Barselone igrali su u nedelju utakmicu protiv Las Palmasa pred praznim tribinama, jer je rukovodstvo kluba tako odlučilo, praktično priterano uz zid.

Policija je garantovala bezbednost, a Fudbalski savez Španije nije hteo da prihvati zahtev Katalonaca o odlaganju utakmice. Unutar zaključanog stadiona fudbaleri su se okupili i doneli zajedničku odluku.

"Uprava je htela da odloži utakmicu po svaku cenu", otkrio je Đerar Pike.

Ta odluka povukla bi sa sobom i gubitak meča rezultatom 0:3, ali i minus od još tri boda zbog kazne.

"Mi, fudbaleri, razgovarali smo međusobno i klub je ipak odlučio da izađemo na teren. Bilo je teško bez navijača. Mnogo je argumenata bilo i 'za' i 'protiv' odigravanja utakmice, ali igrali smo za bodove i liga i Las Palmas su želeli da se odigra", dodao je reprezentativac Španije, koji možda više ne zaigra za "La Rohu".

Kada su izašli na teren, igrači Barselone videli su interesantnu opremu Las Palmasa, zbog koje su, bar nakratko, i sami obukli dres u bojama katalonske zastave, iako u njemu nisu odigrali utakmicu.

Gostujući tim stigao je na stadion sa izvezenom španskom zastavom na dresu, uz napisan datum održavanja katalonskog referenduma. Klub sa Kanarskih ostrva saopštio je na dan utakmice da će tako ukrasiti dres.

"Istorija je još jednom stavila Las Palmas u važnu poziciju na Nou Kampu. Nedeljno gostovanje održano je na dan koji nije imao presedan u španskoj istoriji, kada je katalonska vlast zakazala referendum i izašla iz okvira španskih zakona. Javna saopštenja, a posebno ona koja je izdala Barselona, učinila su naš meč na Nou Kampu događajem većim od sportske utakmice", saopštio je Barsin rival.

"Las Palmas je mogao da se svede na ulogu nemog posmatrača na istorijskom raskršću ili da zauzme svoju poziciju. Odlučili smo se za ovo drugo", objašnjeno je.

Klub sa Kanarskih ostrva objasnio je da je upravo iz tog razloga prišio špansku zastavu na svoj dres".

"Zastavom želimo da izrazimo svoj glas u zamišljenim konsultacijama, na koje nas niko nije pozvao. Verujemo u jedinstvo Španije i verujemo u to sa naše pozicije, geografski najudaljenije od glavnog grada kraljevine. Takođe, saopštavamo svetu da osećamo bol zbog svega što se događa i verujemo da nikoga nećemo uznemiriti ovim činom, kao što i nama nije smetalo mahanje vašim (čitati: katalonskim) zastavama na tribinama ili kada biste ih širili na terenu".

Utakmica je završena pobedom domaćina 3:0, mada je fudbal bio u potpuno drugom planu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar