Џајић, Вахид, Вукотић у Бјековићевих идеалних 11!

Ненад Бјековић је новијим генерацијама познат пре свега као бивши спортски директор Партизана, док га у Француској и даље памте као легендарног нападача.  Ненад Бјековић: Џајић је ВЕЛИКИ! Ненад Бјековић био специјалан гост Нице протеклог викенда. За француске медије изабрао је својих 11 ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ.

Фудбал 02.10.2017 | 22:00
Џајић, Вахид, Вукотић у Бјековићевих идеалних 11!
Популарни "Црни бик" је током пет сезона у дресу Нице постигао 85 лигашких голова и постао легенда клуба, који га није заборавио.

Протеклог викенда је био гост на Алијанц ривијери уочи великог локалног дербија са Олимпиком из Марсеја (2:4), а уручен му је "Лансиен леглон" (Древни орао) који добијају легенде клуба са Азурне обале.

Некадашњи фудбалер, потом тренер, па вишегодишњи спортски директор Партизана Ненад Бјековић је протеклог викенда био гост Нице, фудбалског клуба за који је играо 5 година (од 1976. до 1981. године) и у чијем је дресу постигао 85 голова у 143 меча. И дан-данас памте га у Ници и укажу му поштовање.

Тако је било и протеклог викенда када су га позвали да буде специјални гост уочи утакмице Ница - Марсеј, а уручено му је и признање. Француски медији искористили су прилику да од Бјековића затраже његових "Идеалних 11", његов најбољи тим.

Занимљиво, Бјековић је у тим уврстио и Драгана Џајића, једну од легенди Црвене звезде. Иако су својевремено били љути ривали на терену, било је и тешких речи међу њима, ипак су спортско ривалство и фер-плеј превагнули.

Бјековић је изабрао формацију 4-3-3.

Он је локалним медијима открио свој идеални тим од играча са којима је наступао током каријере на клупском (Пролетер, Партизан) и репрезентативном нивоу (Југославија).

Његов тим је у формацији 4-3-3: Доминик Баратели – Иван Буљан, Благоје Пауновић,Јосип Каталински, Ненад Стојковић – Бранко Облак – Момчило Вукотић, Жан-Марк Жују – Драган Џајић, Жан-Ноел Хук, Вахид Халилхоџић.

Стојковића је описао као "чврстог", Каталинског као "жестоког" са "изванредном игром главом", а за Облака да је био опседнут фудбалом и да је могао највише да трчи од свих.

За Вукотића каже да је имао "магичан" додир, Халилхоџића је описао као "комплетног нападача", а за Џајића да је најбољи играч у историји Југославије, па га је ставио и за капитена.

"Најбољи играч овог тима. Био је веома озбиљан. Имао је фантастичан осећај за игру. Много је причао, охрабривао и делио добре савете", рекао је Бјековић.

Капитен Бјековићевог идеалног тима је Вујадин Бошков: "Радио сам са много добрих тренера, али је он био најстраственији од свих, од припреме, преко анализе утакмице до говора".

На голу је Доминик Баратели (бивши голман Нице и Пари Сен-Жермена). "Био је модеран голман, имао је одличне рефлексе и сјајно је 'читао' игру. Нажалост, нису га претерано ценили".

Десни бек - Ненад Стојковић. "Играли смо заједно у Партизану. Почео је као штопер, али је могао одлично да покрије десну страну одбране. Играо је и у Француској, за Монпеље и Монако. Био је чврст, у дуелима готово непрелазан, а и у нападу се сналазио".

Либеро (некада последњи човек одбране) - Јосип Каталински. "Тај је знао како се игра фудбал. Изврстан у скок-дуелу, али и топовског ударца. Како је само феноменално играо главом, а када би му лопта била у ногама, био је невероватно смирен".

Штопер - Благоје Пауновић. "Играли смо заједно у Партизану и у југословенској репрезентацији. Када би он био у одбрани, голмани би били мирни, мало је лопти могло њега да прође. Играо је одлично главом и све би 'чистио'. Био је озбиљан играч".

Леви бек - Иван Буљан. "Играо је за сплитски Хајдук, потом у Немачкој. Били смо саиграчи у репрезентацији. Имао је исте карактеристике као Ненад Стојковић".

Задњи везни - Бранко Облак. "У оно време, био је убедљиво највећи 'маратонац' међу фудбалерима. Није стајао! Био је озбиљан радник, вредан. Имао је ту некакву опсесију лоптом, а имао је и страховит ударац".

Десни везни - Жан-Марк Гију (бивши играч Нице и француске репрезентације). "Феноменалан играч, техничар, мађионичар. Његове лопте су биле сјајне, имао је невероватну прецизност".

Леви везни - Момчило "Моца" Вукотић. "За њега бих исто могао да кажем што и за Гијуа. Сјајан са лоптом, 'плесао' је".

Десно крило - Жан Ноел Хук (бивши играч Нице, Стразбура, ПСЖ-а, француске репрезентације). "Био је типично крило, брз, техзнички дотеран, сјајно је центрирао. Сви центарфорови са којима је играо су га обожавали, јер их је гађао у главу".

Центарфор - Вахид Халилхоџић. "Голгетер, убица. Тај је давао голове из прве шансе, евентуално друге. Био је одличан и са левом и са десном ногом, главом. Сјајно се откривао и када би био у гол-шанси ретко је промашивао".

Лево крило - Драган Џајић. "Он је један од најбољих југословенских играча свих времена. Имао је божанску леву ногу и сјајно је њоме делио лопте. Био је брз и вешт дриблер".

Занимљиво, за капитена овог тима Бјековић је изабрао управо Џајића: "Он је највећи играч у овом тиму, био је озбиљан на терену, сјајно је размишљао, давао савете, охрабривао саиграче".

Бјековић је за најбољег тренера изабрао Вујадина Бошкова, легенду југословенског фудбала.

"Био је тренер и у Реал Мадриду, Сампдорији, био је селектор репрезентације Југославије. Радио сам са много тренера, али његова страст за фудбалом је била већа него код других, био је енергичан током припреме утакмице, на утакмици".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар