Džajić, Vahid, Vukotić u Bjekovićevih idealnih 11!

Nenad Bjeković je novijim generacijama poznat pre svega kao bivši sportski direktor Partizana, dok ga u Francuskoj i dalje pamte kao legendarnog napadača.  Nenad Bjeković: Džajić je VELIKI! Nenad Bjeković bio specijalan gost Nice proteklog vikenda. Za francuske medije izabrao je svojih 11 VELIČANSTVENIH.

Fudbal 02.10.2017 | 22:00
Džajić, Vahid, Vukotić u Bjekovićevih idealnih 11!
Popularni "Crni bik" je tokom pet sezona u dresu Nice postigao 85 ligaških golova i postao legenda kluba, koji ga nije zaboravio.

Proteklog vikenda je bio gost na Alijanc rivijeri uoči velikog lokalnog derbija sa Olimpikom iz Marseja (2:4), a uručen mu je "Lansien leglon" (Drevni orao) koji dobijaju legende kluba sa Azurne obale.

Nekadašnji fudbaler, potom trener, pa višegodišnji sportski direktor Partizana Nenad Bjeković je proteklog vikenda bio gost Nice, fudbalskog kluba za koji je igrao 5 godina (od 1976. do 1981. godine) i u čijem je dresu postigao 85 golova u 143 meča. I dan-danas pamte ga u Nici i ukažu mu poštovanje.

Tako je bilo i proteklog vikenda kada su ga pozvali da bude specijalni gost uoči utakmice Nica - Marsej, a uručeno mu je i priznanje. Francuski mediji iskoristili su priliku da od Bjekovića zatraže njegovih "Idealnih 11", njegov najbolji tim.

Zanimljivo, Bjeković je u tim uvrstio i Dragana Džajića, jednu od legendi Crvene zvezde. Iako su svojevremeno bili ljuti rivali na terenu, bilo je i teških reči među njima, ipak su sportsko rivalstvo i fer-plej prevagnuli.

Bjeković je izabrao formaciju 4-3-3.

On je lokalnim medijima otkrio svoj idealni tim od igrača sa kojima je nastupao tokom karijere na klupskom (Proleter, Partizan) i reprezentativnom nivou (Jugoslavija).

Njegov tim je u formaciji 4-3-3: Dominik Barateli – Ivan Buljan, Blagoje Paunović,Josip Katalinski, Nenad Stojković – Branko Oblak – Momčilo Vukotić, Žan-Mark Žuju – Dragan Džajić, Žan-Noel Huk, Vahid Halilhodžić.

Stojkovića je opisao kao "čvrstog", Katalinskog kao "žestokog" sa "izvanrednom igrom glavom", a za Oblaka da je bio opsednut fudbalom i da je mogao najviše da trči od svih.

Za Vukotića kaže da je imao "magičan" dodir, Halilhodžića je opisao kao "kompletnog napadača", a za Džajića da je najbolji igrač u istoriji Jugoslavije, pa ga je stavio i za kapitena.

"Najbolji igrač ovog tima. Bio je veoma ozbiljan. Imao je fantastičan osećaj za igru. Mnogo je pričao, ohrabrivao i delio dobre savete", rekao je Bjeković.

Kapiten Bjekovićevog idealnog tima je Vujadin Boškov: "Radio sam sa mnogo dobrih trenera, ali je on bio najstrastveniji od svih, od pripreme, preko analize utakmice do govora".

Na golu je Dominik Barateli (bivši golman Nice i Pari Sen-Žermena). "Bio je moderan golman, imao je odlične reflekse i sjajno je 'čitao' igru. Nažalost, nisu ga preterano cenili".

Desni bek - Nenad Stojković. "Igrali smo zajedno u Partizanu. Počeo je kao štoper, ali je mogao odlično da pokrije desnu stranu odbrane. Igrao je i u Francuskoj, za Monpelje i Monako. Bio je čvrst, u duelima gotovo neprelazan, a i u napadu se snalazio".

Libero (nekada poslednji čovek odbrane) - Josip Katalinski. "Taj je znao kako se igra fudbal. Izvrstan u skok-duelu, ali i topovskog udarca. Kako je samo fenomenalno igrao glavom, a kada bi mu lopta bila u nogama, bio je neverovatno smiren".

Štoper - Blagoje Paunović. "Igrali smo zajedno u Partizanu i u jugoslovenskoj reprezentaciji. Kada bi on bio u odbrani, golmani bi bili mirni, malo je lopti moglo njega da prođe. Igrao je odlično glavom i sve bi 'čistio'. Bio je ozbiljan igrač".

Levi bek - Ivan Buljan. "Igrao je za splitski Hajduk, potom u Nemačkoj. Bili smo saigrači u reprezentaciji. Imao je iste karakteristike kao Nenad Stojković".

Zadnji vezni - Branko Oblak. "U ono vreme, bio je ubedljivo najveći 'maratonac' među fudbalerima. Nije stajao! Bio je ozbiljan radnik, vredan. Imao je tu nekakvu opsesiju loptom, a imao je i strahovit udarac".

Desni vezni - Žan-Mark Giju (bivši igrač Nice i francuske reprezentacije). "Fenomenalan igrač, tehničar, mađioničar. Njegove lopte su bile sjajne, imao je neverovatnu preciznost".

Levi vezni - Momčilo "Moca" Vukotić. "Za njega bih isto mogao da kažem što i za Gijua. Sjajan sa loptom, 'plesao' je".

Desno krilo - Žan Noel Huk (bivši igrač Nice, Strazbura, PSŽ-a, francuske reprezentacije). "Bio je tipično krilo, brz, tehznički doteran, sjajno je centrirao. Svi centarforovi sa kojima je igrao su ga obožavali, jer ih je gađao u glavu".

Centarfor - Vahid Halilhodžić. "Golgeter, ubica. Taj je davao golove iz prve šanse, eventualno druge. Bio je odličan i sa levom i sa desnom nogom, glavom. Sjajno se otkrivao i kada bi bio u gol-šansi retko je promašivao".

Levo krilo - Dragan Džajić. "On je jedan od najboljih jugoslovenskih igrača svih vremena. Imao je božansku levu nogu i sjajno je njome delio lopte. Bio je brz i vešt dribler".

Zanimljivo, za kapitena ovog tima Bjeković je izabrao upravo Džajića: "On je najveći igrač u ovom timu, bio je ozbiljan na terenu, sjajno je razmišljao, davao savete, ohrabrivao saigrače".

Bjeković je za najboljeg trenera izabrao Vujadina Boškova, legendu jugoslovenskog fudbala.

"Bio je trener i u Real Madridu, Sampdoriji, bio je selektor reprezentacije Jugoslavije. Radio sam sa mnogo trenera, ali njegova strast za fudbalom je bila veća nego kod drugih, bio je energičan tokom pripreme utakmice, na utakmici".

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar