ДW: Ко је супруг Ангеле Меркел

Он је у браку са најмоћнијом женом Њемачке. Међутим, његов живот није у центру пажње медија и јавности. Многи не знају ни како он изгледа.

Свијет 02.10.2017 | 10:19
ДW: Ко је супруг Ангеле Меркел
Ангела Меркел би се могла описати као суздржана и не баш увијек транспарентна, а у ту слику добро се уклапа и њен супруг, Јоацхим Сауер који углавном бјежи од свјетала позорнице. У стварима политике, он се никада не изјашњава, а на јавним наступа ријетко је у друштву своје супруге. Изнимка су једино редовна посјећивања Баyреутх фестивалу, пише ДW.

О медијској присутности као што је то случај са првим дамама у Сједињеним Америчким Државама, нема ни говора, али ни у поређењу са првим дамама њемачких бивших канцелара, као што је су биле Дорис Сцхрöдер-Кöпф или Ханнелоре Кохл, Сауер се ријетко појављује у јавности. Разговоре са новинарима категорички одбија.

Из увјерења иза позорнице
 
При томе, стидљивост не игра велику улогу. Више је у питању то да Сауер не жели бити редуциран на супруга канцеларке Ангеле Маркел. То му није ни потребно, јер је ријеч о реномираном квантном хемичару, који је већ освојио прегршт награда.

Сауерова каријера професора и доктора хемије почела је још 1967. године на Хумболдт Универзитету. У ДДР-у био је један од ријетких успјешних научника на међународном нивоу, који нису били у СЕД-у.

Након многих других позиција, сада је он поново на овом универзитету, гдје је на челу групе која истражује „аб-инитио" калкулације неорганских кластера и теоријска истраживања структуре, енергетике и динамике хетерогених процеса катализације на зеолитским системима.

Када се 2015. године говорило да би Ангела Меркел због „културе добродошлице" за избјеглице могла добити Нобелову награду за мир, у научним круговима коментарисало се да би прије Јоацхим Сауер могао бити тај који ће добити Нобелову награду – и то за хемију. Причало се и да га је чак и Барацк Обама на састанку са Меркеловом звао „Професоре".

 „Добар савјетник"
 
Сауер је упознао Меркел 1980. године на Академији наука у Берлину. Вјенчали су се 1998. године и за обоје је ово био други брак. Сауер из првог брака има два сина.

О његовом приватном животу мало се зна. Једино што је јавности познато је да је оно што Меркел каже:

„Ми не причамо стално о политици, али он је и индиректно један добар савјетник". Овај пар дијели заједничку страст за оперу и природу и већ неколико година путују у Јужни Тирол, гдје се баве планинарењем.

Извор: ДW

Коментари / 0

Оставите коментар