DW: Ko je suprug Angele Merkel

On je u braku sa najmoćnijom ženom Njemačke. Međutim, njegov život nije u centru pažnje medija i javnosti. Mnogi ne znaju ni kako on izgleda.

Svijet 02.10.2017 | 10:19
DW: Ko je suprug Angele Merkel
Angela Merkel bi se mogla opisati kao suzdržana i ne baš uvijek transparentna, a u tu sliku dobro se uklapa i njen suprug, Joachim Sauer koji uglavnom bježi od svjetala pozornice. U stvarima politike, on se nikada ne izjašnjava, a na javnim nastupa rijetko je u društvu svoje supruge. Iznimka su jedino redovna posjećivanja Bayreuth festivalu, piše DW.

O medijskoj prisutnosti kao što je to slučaj sa prvim damama u Sjedinjenim Američkim Državama, nema ni govora, ali ni u poređenju sa prvim damama njemačkih bivših kancelara, kao što je su bile Doris Schröder-Köpf ili Hannelore Kohl, Sauer se rijetko pojavljuje u javnosti. Razgovore sa novinarima kategorički odbija.

Iz uvjerenja iza pozornice
 
Pri tome, stidljivost ne igra veliku ulogu. Više je u pitanju to da Sauer ne želi biti reduciran na supruga kancelarke Angele Markel. To mu nije ni potrebno, jer je riječ o renomiranom kvantnom hemičaru, koji je već osvojio pregršt nagrada.

Sauerova karijera profesora i doktora hemije počela je još 1967. godine na Humboldt Univerzitetu. U DDR-u bio je jedan od rijetkih uspješnih naučnika na međunarodnom nivou, koji nisu bili u SED-u.

Nakon mnogih drugih pozicija, sada je on ponovo na ovom univerzitetu, gdje je na čelu grupe koja istražuje „ab-initio" kalkulacije neorganskih klastera i teorijska istraživanja strukture, energetike i dinamike heterogenih procesa katalizacije na zeolitskim sistemima.

Kada se 2015. godine govorilo da bi Angela Merkel zbog „kulture dobrodošlice" za izbjeglice mogla dobiti Nobelovu nagradu za mir, u naučnim krugovima komentarisalo se da bi prije Joachim Sauer mogao biti taj koji će dobiti Nobelovu nagradu – i to za hemiju. Pričalo se i da ga je čak i Barack Obama na sastanku sa Merkelovom zvao „Profesore".

 „Dobar savjetnik"
 
Sauer je upoznao Merkel 1980. godine na Akademiji nauka u Berlinu. Vjenčali su se 1998. godine i za oboje je ovo bio drugi brak. Sauer iz prvog braka ima dva sina.

O njegovom privatnom životu malo se zna. Jedino što je javnosti poznato je da je ono što Merkel kaže:

„Mi ne pričamo stalno o politici, ali on je i indirektno jedan dobar savjetnik". Ovaj par dijeli zajedničku strast za operu i prirodu i već nekoliko godina putuju u Južni Tirol, gdje se bave planinarenjem.

Izvor: DW

Komentari / 0

Ostavite komentar