Грамата академику Мирковићу

Епископ шабачки Лаврентије освештао је у Узовници код Љубовије преуређену древну цркву крај Дрине, посвећену Успенију пресвете Богородице подигнуту пре 80 година, истичући да је реч „не о великом, али једном од најлепших храмова у Србији“.

Србија 01.10.2017 | 21:05
Грамата академику Мирковићу
Цркву је подигао свештеник Гвозден Јовановић из суседног села Селанца. Према речима епископа Лаврентија, ово је деценијама „најомиљеније место за окупљање овдашњих људи.“

Пред око три хиљаде људи из овог дела Србије, али и комшија из Братунца, Сребренице, али и Бијељине, владика је поделило грамате најзаслужнијим појединцима за обнову храма.

Велику архијерејску грамату, највише признање Епархије шабачке СПЦ, епископ Лаврентије је, како је рекао, „с радошћу и од срца“ уручио Драгољубу - Драгу Мирковићу, академику СКАНУ, ликовном умтнику и предузетнику из Бијељине, родом из Бањана из Старе Херцеговине.

„Академик Мирковић је пример човека који не зна за границе кад је реч о нашем духовном, културном и националном простору, јер својим уметничким делима улепшава богомоље“, рекао је владика Лаврентије, истичући да је Мирковић бесплатно подигао више од 500 споменика јунацима минулих одбрамбених ратова и сиромашним људима, који су свим срцем љубили свој род, веру и отаџбину.

Владика је свештеника из Узовнице Бранка Јовљевића одликовао звањем протонамесника.

Богат културно-уметнички програм извело је КУД „Деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице, што је, према речима проте Јовљевића, „својевсртан пример како људи овог краја живе саборно са браћом са леве обале Дрине“.

БН/В. Митрић

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Перо

02.10.2017 04:39

ма ја оцу референдум

ОДГОВОРИТЕ