Шта каже истрага у нафтном сектору?

Порески инспектори су након неколико мјесеци завршили истрагу у нафтном сектору. Контрола је утврдила оно што се у јавности одавно спекулисало; постојале су трансферне цијене у Рафинерији нафте „Брод“, Рафинерији уља „Модрича“, „Нестро петролу“ и „Оптима групи“. Потврдили су нам извори из Пореске управе.

Република Српска 01.10.2017 | 20:02
Шта каже истрага у нафтном сектору?
Директорка Пореске управе Зора Видовић није одговарала на телефонске позиве. Ни на постављена питања није било писаног одговора. Међутим, Зора Видовић је за портал „Цапитал.ба“ потврдила да је комплетан поступак код другостепеног органа.

„Завршили смо нафтни сектор и то је сада на другостепеном органу. Не можемо објављивати какви су резултати истраге. Немам информацију када ће рјешења бити коначна“, рекла је Видовићева за „Цапитал.ба“

На проблем трансферних цијена указали су и независни ревизори. У извјештају за прошлу годину навели су да друштво има значајне трансакције за повезаним правним лицима.

„Иако руководство сматра да друштво посједује довољну и адекватну пратећу документацију у вези са трансферним цијенама, постоји неизвјесност да се захтјеви и тумачења пореских и осталих органа разликују од тумачења руководства. Руководство друштва сматра да евентуална различита тумачења неће имати материјално значајних посљедица за финансијске извјештаје“, стоји у ревизији.

Без обзира на упозорења и налазе ревизије, Пореска управа није вршила контролу последњих шест година. У ранијим контролама је утврђено да постоје трансферне цијене предузећа која послују у оквиру “Нафтне индустрије Републике Српске“. Међутим, пореска рјешења нико није озбиљно схватао, јер су била згужвана након жалби које су фирме подносиле Министарству финанисија. Од 2005. до 2010. године утврђена је утаја пореза од 11 милиона марака.

Осим утврђене штете коју повезана лица наносе трансферним цијенама, у ревизорском извјештају наведено је да Рафинерији дугују око 33 милиона марака, што је за пет милиона више него 2015, а највише дугује ’’Оптима група’’.

Дуг према Рафинерији Модрича износи 25 милиона марака. „Оптима група“ из Бањалуке, која је у власништву руског „Њефтегазинкора“, завршила је прошлу годину са губитком од 228 милиона марака, што је за 91 милион више него годину раније.

Приједорски „Арселор митал“ био је под лупом пореских инспектора. У јуну су из ове управе поручили да и у овом случају постоје трансферне цијене. Контрола је показала да „Арселор митал“ држави дугује око 50 милиона марака пореза, које је наводно утајио у последње три године.

Из Арселор митала“ су се жалили на такве налазе контроле и на суду је жалба и усвојена.



БН телевизија

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Мили

01.10.2017 18:39

Шта је ту чудно кад се годинама зна шта раде и каквим лопо влуком се баве а они који су требали контролисати и прије на то су затварали очи.Зна се и зашто је Отима група основана да би извлачили капитал направили свјесно губитке и једног дана нестали са ових простора и десиће се исто као и у Бирач Зворник.Како Рафинерија уља није била у губитку док све није кренуло преко Оптима групе( набава сировина,продаја и све остало)Гдје то има да призводиш и онда те исте прозводе купујес од њих али наравно далеко скупље,и гдје су у фирми узурпирали све резерваре и са свим они располажу како хоце,и раде шта хоће .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2017 18:52

Ни мање територије ни већег криминала и корупције. Невидјена пљачка сировина ресурса и утаја пореза.Овде би и педантни Немци били немоћни.Додик је оформио систем за пљачку и корупцију невидјен до сада у свијету.

Name

Обицни Радник

01.10.2017 19:01

бас је све овако како опиа овај ...

Name

рере

01.10.2017 19:31

Управо у тој Модрицкој Рафинерији су набавили говедину из Бразила за своје раднике.Људи прицају да је све у кругу од меса смрдјело.Наравно,месо које се баца у воду и хране Китови???

Name

Владо бабиц

01.10.2017 20:43

Колико лоповлука И нај богатији Кувајт за три дана бих пропао.

Name

Борац

02.10.2017 00:25

Каква пореска и какви бакраци извјеста је негативан као и ревизорски у то сам убиједјен сто посто само сто то висе несмије нико ни објавит бит це му као и Сњеготи а и ако објави заврсице у фијокама тузиластва као и све плацке у РС дакле имамо дупло голо као домина

Name

не брините људи

02.10.2017 01:29

све ће то средити Елиот Несс МУП-а.....Дарко Илић... Илицу има ли трансферних цијена у твојим фирмама...."малим породичним"....

Name

РС

02.10.2017 06:25

Само кради

Name

Пропаст загарантована 1/1

02.10.2017 12:46

Треба узети у обзир да су и ове цифре које се спомињу великим дијелом умањене. Стварни бројеви су пуно гори. Само сто се неце заувијек моци скривати истина. У једном тренутку це се све разоткрити, а тада це бити катанац на РС, нема сумње никакве....

Name

кики

01.10.2017 20:04

Опећ ће изгледа неко морати поднијети оставку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

02.10.2017 06:16

Направили су аналлизу, утврдили стање, ослободили своје људе од процеса и идемо даље...по директиви се украде 100.000.000 а неће платити ни судске трошкове!

Name

БиХ 4 алл

01.10.2017 20:33

за нафтну индустрију у БиХ групација Хифа је број један,најјаца најздравија и 100% домаца компанија са највецим приходом и највецом добити,подрзимо домаце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

02.10.2017 12:49

Тако је. Питање је времена када це Хифа узети ове пропале рафинерије за неку мизерију. Поклапање слиједи.

Name

Треф

01.10.2017 20:57

Сви све знају а додик увек добија изборе. Стално се питам,да ли смо ми толико глуп народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

стево

01.10.2017 21:06

сра је са продајом у Рафинеији Брод 2п дунума земље 490 м2 објекти мотел Пале Пословни Подгорица пословни и стан у Београду Олимпус у Бања луци и други објекти за које це се сазнати тек по одласку Руса.Нису ниста платили а крцме имовину .Ста је директор Оптиме у Порецу све купио.Сви виле и хотеле Руси купују нико се не враца у Москву.Фирма која је купила и Рафинерију Брод Модрицу Нестро је приватна фирма и нема везе са дрзавним капиталом.Двије.зене које су биле у москви знајз да пр.фирма Њетгазинкор има само изнајмену канцеларију у Мисви и ниста друго Једну су ојерали на поцетку кад је проговорила морала је отици и РС а другу су недавно унистили.Расипајз се са потросњом куповином некретнина а ниста нw плацају.Зна Зора врло добро да неплацајз ама бас никакву обавезу према дрзави.Кад се ускоро повуце Литванци за Русе цw бити мала маца по лоповлуку.Ста це тад дир.Зора рwци да није знала да није тнала.И обицан цовје да је добио фабрику несто би направио јер ниста не плацас водис се ко фол Рафинерија нафте од 2007 има купопродани уговор који није ни марку плацен а зарадјују продају некретнине у свој дзеп све и знају сви и цуте.Колико је богаство у Цеској Хрватској и Београду код Николаја П.Рикуна Александра Дј.Озерова све вриједности неколико милијона пензијонери у Москви са пензијом од 290 Еура.Сигурна и тацна информација људи који никада нису радили и сусрели се са Нафтном индустријом.Дрзава и пореска цутw а кад истина буде откривена хватаце се за главу ста јw покрадено и који дугови це остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка

01.10.2017 21:12

ко ид надих фирми малих подузетника мозе дуговати пореској јер дир.yзора одма прави блокаду принудну наплату а ови вусе од 10 година дугују и ником ниста.Кад би насе фиеме биле у повласти бар би имала користи и порwска.Осатвице Зора нама пореским корисницима да ми ти све платимо а они испрwд носа однесосе мулијоне Руси могу а ми мизwмо само овако пиасти јадико ке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

01.10.2017 21:12

А чему служи та истрага?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

02.10.2017 05:59

Ре хм трла баба лан

Name

Нико битан

02.10.2017 07:00

Боли нас уво јер док су наси крали у рафинерији нико није имао ста да једе,сад бар краду они али дају и нама,јебига па то ти је......

ОДГОВОРИТЕ