Туча посланика: Летјеле и столице!

Посланици су се у сриједу потукли већ други други дан за редом у парламенту у Уганди због жестоко оспораване измјене Устава како би владајући предсједник Јовери Мусевени могао поново да се кандидује на предсједничким изборима након што напуни 75 година.

Свијет 01.10.2017 | 18:38
Туча посланика: Летјеле и столице!
Према постојећем Уставу, право на кандидовање за предсједника Уганде немају особе старије од 75 година. 

Мусевени (73) који је на власти од 1986. године и суочава се са све више оптужби за ауторитарност и неуспјех у борби против корупције, тиме се не би могао кандидовати на идућим изборима 2021. године. Укидање старосне границе уклониће ту баријеру.

Приједлог, опонашајући кораке афричких вођа да пониште законска ограничења, изазвао је широку побуну активиста, опозиционих странака, вјерских вођа, па чак и неких чланова Мусевенијеве странке.



Туча је први пут избила у парламенту у Кампали у уторак, због чега је канцеларија за контролу комуникација забранила емитовање сједнице парламента да не би дошло до "побуне у јавности".

Посланици су размијенили ударце, у свој тој гужви неки су користили и држаче микрофона као оружје, а најмање двије женске посланице изнесене су из саборнице након колабирања, преноси Реутерс.

Најмање 25 посланика који су се супротставили предложеном уставном амандману за продужење мандата Мусевенија присилно су избачени по налогу предсједнице парламента због учествовања у тучи у уторак. Затим су изашли сви њихови истомишљеници.

Након што је успостављен ред, посланица владајуће странке Рафаел Магјези увела је оспорени приједлог којим се даје овлаштење парламенту да изради и предложи закон који би укинуо старосну границу предсједничким кандидатима.

Приједлог је прошао, саопштио је шеф кабинета за комуникације Крис Оборе, додајући како ће Магјези имати око мјесец дана да упути закон на прво читање.



Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дуге цијеви

01.10.2017 18:01

Ста је радила полиција? Засто нису усли са дугим цијевим у скупстину, као код нас. Хехе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

01.10.2017 18:54

Зато сто су Афричке земље отишле далеко испред нас.Сад смо ми Африка а не они.

Name

Лео

01.10.2017 20:01

Необјављујте. Сад це Миле смислити исто. Дозивотни ПреЦједник да буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуко

01.10.2017 22:09

бас слатко....