Tuča poslanika: Letjele i stolice!

Poslanici su se u srijedu potukli već drugi drugi dan za redom u parlamentu u Ugandi zbog žestoko osporavane izmjene Ustava kako bi vladajući predsjednik Joveri Museveni mogao ponovo da se kandiduje na predsjedničkim izborima nakon što napuni 75 godina.

Svijet 01.10.2017 | 18:38
Tuča poslanika: Letjele i stolice!
Prema postojećem Ustavu, pravo na kandidovanje za predsjednika Ugande nemaju osobe starije od 75 godina. 

Museveni (73) koji je na vlasti od 1986. godine i suočava se sa sve više optužbi za autoritarnost i neuspjeh u borbi protiv korupcije, time se ne bi mogao kandidovati na idućim izborima 2021. godine. Ukidanje starosne granice ukloniće tu barijeru.

Prijedlog, oponašajući korake afričkih vođa da ponište zakonska ograničenja, izazvao je široku pobunu aktivista, opozicionih stranaka, vjerskih vođa, pa čak i nekih članova Musevenijeve stranke.



Tuča je prvi put izbila u parlamentu u Kampali u utorak, zbog čega je kancelarija za kontrolu komunikacija zabranila emitovanje sjednice parlamenta da ne bi došlo do "pobune u javnosti".

Poslanici su razmijenili udarce, u svoj toj gužvi neki su koristili i držače mikrofona kao oružje, a najmanje dvije ženske poslanice iznesene su iz sabornice nakon kolabiranja, prenosi Reuters.

Najmanje 25 poslanika koji su se suprotstavili predloženom ustavnom amandmanu za produženje mandata Musevenija prisilno su izbačeni po nalogu predsjednice parlamenta zbog učestvovanja u tuči u utorak. Zatim su izašli svi njihovi istomišljenici.

Nakon što je uspostavljen red, poslanica vladajuće stranke Rafael Magjezi uvela je osporeni prijedlog kojim se daje ovlaštenje parlamentu da izradi i predloži zakon koji bi ukinuo starosnu granicu predsjedničkim kandidatima.

Prijedlog je prošao, saopštio je šef kabineta za komunikacije Kris Obore, dodajući kako će Magjezi imati oko mjesec dana da uputi zakon na prvo čitanje.



Izvor: Express.hr

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Duge cijevi

01.10.2017 18:01

Sta je radila policija? Zasto nisu usli sa dugim cijevim u skupstinu, kao kod nas. Hehe.

ODGOVORITE
Name

Zato

01.10.2017 18:54

Zato sto su Afričke zemlje otišle daleko ispred nas.Sad smo mi Afrika a ne oni.

Name

Leo

01.10.2017 20:01

Neobjavljujte. Sad ce Mile smisliti isto. Dozivotni PreCjednik da bude

ODGOVORITE
Name

Zuko

01.10.2017 22:09

bas slatko....