”И моју тетку су силовале усташе!”

Познати безбједносни стручњак Дарко Трифуновић у потресној исповијести за ''Информер'' открива да су и његову рођену тетку Љубицу Трифуновић из Сијековца код Босанског Брода силовали усташки бојовници!

Србија 01.10.2017 | 17:22
”И моју тетку су силовале усташе!”
Дарко Трифуновић открива да је његова рођена тетка Љубица била једна од стотине жена из Сијековца над којима су се Хрвати и муслимани сексуално иживљавали током рата у Босни 1992. године.

Крајем марта 1992., како тврди, хрватски војници отргли су је од њеног мужа Недељка и одвели у подрум, гдје је била заточена са бројним другим Српкињама из Сијековца и околних мјеста.

Не знам како је преживела

Хрватски бојовници у Сијековцу су од својих старјешина добијали дозволе за чињење разних звјерстава. Тако је Хрватско вијеће обране (ХВО) својим војницима издавало и "дозволе за силовање" како би могли "слободно" да се иживљавају над недужним женама. Ова стравична "документа" потписивао је "заповједник" Ахмет Чаушевић и на основу њих бојовници су приводили и силовали стотине Српкиња. Међу њима је, како каже Дарко Трифуновић, била и његова рођена тетка Љубица, која је попут других Српкиња из тог краја свакодневно преживљавала невјероватну тортуру.

''Моју тетку Љубицу, тада 38-годишњакињу, са другим женама су одвели у подрум једне куће, а селили су их после и у друге "приватне логоре" у Славонски Брод. Скоро годину дана су оне сваког дана морале сексуално да задовољавају хрватске и муслиманске војнике. И то од 18 часова до 7 ујутру следећег дана. Не знам како су Љубица и мој теча Недељко то уопште преживели!'', у даху прича Трифуновић и додаје да је Љубица умрла прије двије године, а да је породичну трагедију открио управо он, када је почео да проучава злочине у Сијековцу.

''О томе се дуго ћутало, јер је те несрећне жене било срамота да иду по свету и причају о страхотама које су преживеле. А истина је да је одведено на стотине Српкиња, које су мучили, силовали... Војници су били изузетно окрутни, тукли су их, избијали им зубе. Њихово зверство је ишло толико далеко да су једну жену силовали, а онда је натерали да седне на ужарени решо! Од толиког бола и опекотина несретница је преминула'', каже Трифуновић.



Та страхота, како се Дарко присјећа, трајала је скоро годину дана, све док српска војска није ослободила Босански Брод:

''Наравно да ни тада траума није могла да заврши. Две жене жртве силовања, које је требало да сведоче о томе, чак су после извршиле самоубиство јер нису могле да живе с тим на души''.

Српско тужилаштво: Креће истрага

Из Тужилаштва за ратне злочине у Београду речено је да се води предистражни поступак и да је због ових сазнања алармиран и Хашки трибунал.

''Оцењујући напред наведене потврде изузетно важним документом за поступак који је у току, Тужилаштво је одмах у петак, преко свог официра за везу, од Хага затражило достављање ових потврда, уколико се налазе у њиховом поседу, као и достављање резултата њихове аутентичности уколико је таква провера обављена'', наводи се у одговору новог тужиоца за ратне злочине Милана Петровића и додаје да су провјере показале да ниједан осумњичени тренутно није доступан српским истражним органима.

Злочинце славе као хероје

Саговорник ''Информера'', чији је стриц био чувени пјесник и књижевник Душко Трифуновић, наводи и да су неки чланови њихове породице тих стравичних дана брутално убијени у Сијековцу.

''Извели су их из својих кућа и стрељали. Знам чак и имена убица, а они данас слободно шетају Хрватском као какви хероји. Хаг је добио све могуће доказе, али до дана данашњег нико није одговарао за то. Срамота је и како селективно ради Тужилаштво за ратне злочине, истражују само места која су била чисто српска. Па где је правда за наше убијене и силоване!?'', пита се Трифуновић, уз опаску да је покојни судија Илија Смиљанић поднио чак 12 извјештаја о овим злочинима који су завршили у фиокама.

Хрватске снаге су 26. марта сравниле Сијековац са земљом и срушиле цркву Огњене Марије. Хрвати су са муслиманима од фискултурних сала и приватних кућа направили логоре у Славонском Броду, гдје су одводили све које су стигли, жене, дјецу, док су мушкарце водили на радне обавезе.

Извор: Информер

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зна ли се за зликовца

01.10.2017 15:39

Овај што се потписао Чаушевић Ахмет зна ли се за зликовца?Шта ради Тужилаштво БиХ зашто се ништа не ради по питању хватања ових зликоваца?Око стотину српских жена је силовано само из тог села.Да ли Мектић зна за ово зашто није пренио ништа или није имао информације тим лордовима да пренесе

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

01.10.2017 16:10

Шта има Мектич са овимОво је за полицију да обави своје радње .преда тужиоцу а он ако има елемента суду.

Name

биби

02.10.2017 03:40

У Сијековцу је пре рата зивело укупно 308 срба. Како је могуце да је силовано 100 зена ? Кад се одбију мускарци и деца , математицки необјасњиво.

Name

збуњен

01.10.2017 16:17

Не дирај тетку јуначе, с којим правом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

весна

18.02.2018 05:19

Биби, ниси написао све, а тражио си податке податке са пописа становништва из 1991. што значи да мутиш воду и није ти ово први такав коментар. И на другим објавама у вези ове теме исто понављаш. Дакле, у Сијековцу је живјело према попису становништва из 1991 , точно како си написао, 308 Срба, али ниси написао да је живјело и Југославена 241, 368 Хрвата, Муслимана 598 и 44 особе које нису навеле своју националну припадност.

Name

А Сандзаклије

01.10.2017 16:31

А засто Србија по Сандзаку не хапси Сандзаклије које су по Сарајеву убијале Србе.Ста је то.Србе се свугдје мозе убијати неказњено.Па фино да видимо и ту прицу.Наравно оне који то јесу радили.А има их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо бабиц

01.10.2017 20:39

Сви ти идиоти сто су то радили треба одма по кратком поступку стррељати па били они Срби Хрвати или Муслимани то су за мене одреда идиоти.

Name

1992. овдје

01.10.2017 22:21

Вецина презивјелих су били смјестени у Дому старих у Прокупљу. Ове прице нису ниста ново. Залосно је да о тетки он говори сад, а то се знало цак и 1993. Ста је вриједно спомена у том свему да су сељаци мирољубиви и у њима никакве мрзње није биоло. Мирили су се са судбином. Сока је добила велики сецер од стреса па је изгубила вид. Водила сам је 2 пута у Београд и смјестила на ВМА. Драга се муцила с непокретним музем који се ваљда слагирао од страха. Не знам које зив јос од њих, али овим путем их поздрављам све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

02.10.2017 07:05

Није то ниста па ким yон гун је тетка бацио цуковима

ОДГОВОРИТЕ
Name

зена

02.10.2017 14:50

у име свих зена имам да казем следеце: ФУЈ. СТИДИ СЕ СВОГА КОМЕНТАРА. ИСМИЈАВАС ЗЛОЦИН И ПАТЊУ КОЈУ СУ ПРОСЛЕ ОВЕ ЗЕНЕ....