”I moju tetku su silovale ustaše!”

Poznati bezbjednosni stručnjak Darko Trifunović u potresnoj ispovijesti za ''Informer'' otkriva da su i njegovu rođenu tetku Ljubicu Trifunović iz Sijekovca kod Bosanskog Broda silovali ustaški bojovnici!

Srbija 01.10.2017 | 17:22
”I moju tetku su silovale ustaše!”
Darko Trifunović otkriva da je njegova rođena tetka Ljubica bila jedna od stotine žena iz Sijekovca nad kojima su se Hrvati i muslimani seksualno iživljavali tokom rata u Bosni 1992. godine.

Krajem marta 1992., kako tvrdi, hrvatski vojnici otrgli su je od njenog muža Nedeljka i odveli u podrum, gdje je bila zatočena sa brojnim drugim Srpkinjama iz Sijekovca i okolnih mjesta.

Ne znam kako je preživela

Hrvatski bojovnici u Sijekovcu su od svojih starješina dobijali dozvole za činjenje raznih zvjerstava. Tako je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) svojim vojnicima izdavalo i "dozvole za silovanje" kako bi mogli "slobodno" da se iživljavaju nad nedužnim ženama. Ova stravična "dokumenta" potpisivao je "zapovjednik" Ahmet Čaušević i na osnovu njih bojovnici su privodili i silovali stotine Srpkinja. Među njima je, kako kaže Darko Trifunović, bila i njegova rođena tetka Ljubica, koja je poput drugih Srpkinja iz tog kraja svakodnevno preživljavala nevjerovatnu torturu.

''Moju tetku Ljubicu, tada 38-godišnjakinju, sa drugim ženama su odveli u podrum jedne kuće, a selili su ih posle i u druge "privatne logore" u Slavonski Brod. Skoro godinu dana su one svakog dana morale seksualno da zadovoljavaju hrvatske i muslimanske vojnike. I to od 18 časova do 7 ujutru sledećeg dana. Ne znam kako su Ljubica i moj teča Nedeljko to uopšte preživeli!'', u dahu priča Trifunović i dodaje da je Ljubica umrla prije dvije godine, a da je porodičnu tragediju otkrio upravo on, kada je počeo da proučava zločine u Sijekovcu.

''O tome se dugo ćutalo, jer je te nesrećne žene bilo sramota da idu po svetu i pričaju o strahotama koje su preživele. A istina je da je odvedeno na stotine Srpkinja, koje su mučili, silovali... Vojnici su bili izuzetno okrutni, tukli su ih, izbijali im zube. Njihovo zverstvo je išlo toliko daleko da su jednu ženu silovali, a onda je naterali da sedne na užareni rešo! Od tolikog bola i opekotina nesretnica je preminula'', kaže Trifunović.



Ta strahota, kako se Darko prisjeća, trajala je skoro godinu dana, sve dok srpska vojska nije oslobodila Bosanski Brod:

''Naravno da ni tada trauma nije mogla da završi. Dve žene žrtve silovanja, koje je trebalo da svedoče o tome, čak su posle izvršile samoubistvo jer nisu mogle da žive s tim na duši''.

Srpsko tužilaštvo: Kreće istraga

Iz Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu rečeno je da se vodi predistražni postupak i da je zbog ovih saznanja alarmiran i Haški tribunal.

''Ocenjujući napred navedene potvrde izuzetno važnim dokumentom za postupak koji je u toku, Tužilaštvo je odmah u petak, preko svog oficira za vezu, od Haga zatražilo dostavljanje ovih potvrda, ukoliko se nalaze u njihovom posedu, kao i dostavljanje rezultata njihove autentičnosti ukoliko je takva provera obavljena'', navodi se u odgovoru novog tužioca za ratne zločine Milana Petrovića i dodaje da su provjere pokazale da nijedan osumnjičeni trenutno nije dostupan srpskim istražnim organima.

Zločince slave kao heroje

Sagovornik ''Informera'', čiji je stric bio čuveni pjesnik i književnik Duško Trifunović, navodi i da su neki članovi njihove porodice tih stravičnih dana brutalno ubijeni u Sijekovcu.

''Izveli su ih iz svojih kuća i streljali. Znam čak i imena ubica, a oni danas slobodno šetaju Hrvatskom kao kakvi heroji. Hag je dobio sve moguće dokaze, ali do dana današnjeg niko nije odgovarao za to. Sramota je i kako selektivno radi Tužilaštvo za ratne zločine, istražuju samo mesta koja su bila čisto srpska. Pa gde je pravda za naše ubijene i silovane!?'', pita se Trifunović, uz opasku da je pokojni sudija Ilija Smiljanić podnio čak 12 izvještaja o ovim zločinima koji su završili u fiokama.

Hrvatske snage su 26. marta sravnile Sijekovac sa zemljom i srušile crkvu Ognjene Marije. Hrvati su sa muslimanima od fiskulturnih sala i privatnih kuća napravili logore u Slavonskom Brodu, gdje su odvodili sve koje su stigli, žene, djecu, dok su muškarce vodili na radne obaveze.

Izvor: Informer

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zna li se za zlikovca

01.10.2017 15:39

Ovaj što se potpisao Čaušević Ahmet zna li se za zlikovca?Šta radi Tužilaštvo BiH zašto se ništa ne radi po pitanju hvatanja ovih zlikovaca?Oko stotinu srpskih žena je silovano samo iz tog sela.Da li Mektić zna za ovo zašto nije prenio ništa ili nije imao informacije tim lordovima da prenese

ODGOVORITE
Name

sudija

01.10.2017 16:10

Šta ima Mektič sa ovimOvo je za policiju da obavi svoje radnje .preda tužiocu a on ako ima elementa sudu.

Name

bibi

02.10.2017 03:40

U Sijekovcu je pre rata zivelo ukupno 308 srba. Kako je moguce da je silovano 100 zena ? Kad se odbiju muskarci i deca , matematicki neobjasnjivo.

Name

zbunjen

01.10.2017 16:17

Ne diraj tetku junače, s kojim pravom.

ODGOVORITE
Name

vesna

18.02.2018 05:19

Bibi, nisi napisao sve, a tražio si podatke podatke sa popisa stanovništva iz 1991. što znači da mutiš vodu i nije ti ovo prvi takav komentar. I na drugim objavama u vezi ove teme isto ponavljaš. Dakle, u Sijekovcu je živjelo prema popisu stanovništva iz 1991 , točno kako si napisao, 308 Srba, ali nisi napisao da je živjelo i Jugoslavena 241, 368 Hrvata, Muslimana 598 i 44 osobe koje nisu navele svoju nacionalnu pripadnost.

Name

A Sandzaklije

01.10.2017 16:31

A zasto Srbija po Sandzaku ne hapsi Sandzaklije koje su po Sarajevu ubijale Srbe.Sta je to.Srbe se svugdje moze ubijati nekaznjeno.Pa fino da vidimo i tu pricu.Naravno one koji to jesu radili.A ima ih.

ODGOVORITE
Name

Vlado babic

01.10.2017 20:39

Svi ti idioti sto su to radili treba odma po kratkom postupku strreljati pa bili oni Srbi Hrvati ili Muslimani to su za mene odreda idioti.

Name

1992. ovdje

01.10.2017 22:21

Vecina prezivjelih su bili smjesteni u Domu starih u Prokuplju. Ove price nisu nista novo. Zalosno je da o tetki on govori sad, a to se znalo cak i 1993. Sta je vrijedno spomena u tom svemu da su seljaci miroljubivi i u njima nikakve mrznje nije biolo. Mirili su se sa sudbinom. Soka je dobila veliki secer od stresa pa je izgubila vid. Vodila sam je 2 puta u Beograd i smjestila na VMA. Draga se mucila s nepokretnim muzem koji se valjda slagirao od straha. Ne znam koje ziv jos od njih, ali ovim putem ih pozdravljam sve.

ODGOVORITE
Name

Baja

02.10.2017 07:05

Nije to nista pa kim yon gun je tetka bacio cukovima

ODGOVORITE
Name

zena

02.10.2017 14:50

u ime svih zena imam da kazem sledece: FUJ. STIDI SE SVOGA KOMENTARA. ISMIJAVAS ZLOCIN I PATNJU KOJU SU PROSLE OVE ZENE....