Берлин поздравља објаву Тилерсона

Њемачка је поздравила објаву америчког државног секретара Рекса Тилерсона да "истражује" могућности за дијалог са Сјеверном Корејом о нуклеарном и ракетном програму и позвао је Вашингтон да предузме сличан корак са Ираном.

Свијет 01.10.2017 | 14:45
Берлин поздравља објаву Тилерсона
Шеф њемачке дипломатије такође је упозорио да би узмицање од нуклеарног споразума са Ираном постигнутог 2015. године нарушило кредибилитет Вашингтона у преговорима са Сјеверном Корејом.

"Ово је управо исправан смјер. Сјеверној Кореји се савјетује да ову понуду схвати озбиљно. Желио бих да видим и сличну понуду за Иран. Ако САД изађу из споразума са Ираном тиме ће нарушити кредибилитет понуде Сјеверној Кореји", закључио је Габријел.

Током 2015. године Техеран се сагласио да ће ограничити свој нуклеарни програм у замјену за ублажавање економских санкција, али предсједник Доналд Трамп је договор назвао "срамотним" и Вашингтон је прошлог мјесеца саопштио да разматра могућност повлачења.

Њемачка је једна од неколицине западних држава са сталном Амбасадом у Пјонгјангу и заступа мирнодопски приступ ка деескалацији тензија на Корејском полуострву и Берлин је критиковао Трампову реторику.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар